Norge

Islamsk råd: - Det skal ikke være noen tvil om hva vi mener om terror

I Oslo samles mandag flere tusen muslimer for å demonstrere mot IS (Den islamske staten) og mot norske ekstremister.

Generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, inviterer norske politikere til et felles opprop mot ekstremisme.
  • Øyvind Nordli
  • Anette Aasheim
    Journalist
  • Helle Aarnes
    Journalist

På Grønland i Oslo rister Amal Lagmouch (21) oppgitt på hodet over all skepsisen hun møtes med fordi hun er muslim og bærer hijab. Nesten hver dag må hun forklare at hun er en helt vanlig jente på 21 år, men som er muslim.

Amal Lagmouch

— Det IS (Den islamske staten) driver med har ikke noe med islam å gjøre. Og hva mange folk ikke forstår er at mange muslimer ikke er terrorister, ikke er ekstremister. Selv om jeg har på meg hijab betyr ikke det at jeg skal drepe deg, eller banke deg, sier Lagmouch.

Etterlyser oppgjør

I Oslo samles mandag flere tusen muslimer for å demonstrere mot IS (Den islamske staten) og mot norske ekstremister som Ubaydullah Hussain i Profetens Ummah.

I Aftenposten lørdagfortalte en rekke unge, norske muslimer om drapstrusler og sjikane. Vi må ta et tydelig oppgjør med ekstreme krefter, mener de.

Amal Lagmouch fikk vite om demonstrasjonen på Facebook.

— Og jeg skal stille, sier hun, mens hun rekker ut en innsamlingsbøsse. Hun jobber frivillig for organisasjonen Brighter Future og nå samler de inn pengene til palestinere på Gaza.

Hun får mange spørsmål fra folk i Norge om islam, og spesielt mange har det vært den siste tiden.

— Jeg begynte å bruke hijab for bare en måned siden, og folk ble sjokkerte med en gang. Mange tror det var mannen min som tvang meg til å begynne med det, men jeg er ikke gift en gang!, sier hun og ler.

Men hun blir fort alvorlig igjen når temaet blir terrorisme og sjikane.

— Folk som tror på islam er ikke slemme, de banker ikke kona si. Hvis du er slem som person, betyr ikke det at religionen er slem. De som leser koranen ser at det er noe helt annet som står der, sier hun.

- Vil gå i tog

Aftenposten er i lørdagsrushet på Grønland i Oslo, og ingen vi møter er redde for å snakke. Mange vi møter mener det er viktig å ta avstand til de marginale kreftene.

Batoo Kashkol (16)

— Jeg skal gå i demonstrasjonstog mandag fordi jeg er imot terrorisme, sier 16-år gamle Batoo Kashkol (16).Munawar Bhatti og A.K. Sherani kom til Norge i 1974, og de snakker mye om IS og deres terroraksjoner til barna sine.

— Jeg støtter fullt ut demonstrasjonstoget mandag. Vi bor i et fredelig land, sier Bhatti, og røper samtidig en hemmelighet.

- Jeg har bodd 40 år i Norge og har aldri spyttet på veien, på fortauet eller noen annen plass, fordi dette landet er så fint. Det sier jeg til barna mine også, til alle jeg kjenner, ikke spytte eller kaste søppel. Vi skal oppføre oss ordentlig, for da vi kom hit i 1974 kunne vi ikke kommet til et bedre land, sier han.

LES OGSÅ:

Les også

- Muslimer trenger verdens beste PR-byrå

De er ikke alene. Før helgen brukte flere av de sentrale imamene i Oslo fredagsbønnen til å oppfordre sine medlemmer til å møte frem i demonstrasjonen i Oslo på mandag. Islamsk Råd står nå også som medarrangør av demonstrasjonen. Flere Aftenposten har snakket med tror nå nærmere 2000 muslimer vil delta. I Bergen samlet norske muslimer seg allerede lørdag for å demonstrere mot IS og islamistisk ekstremisme.

Felles opprop

Generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, sier til Aftenposten at han nå også har invitert statsminister Erna Solberg og muslimske religiøse ledere og imamer over hele landet til en nasjonal konferanse. Målet er å utforme et felles opprop mot terrorisme og ekstremisme.

Mehtab Afsar.

Også justisministeren og PST-sjefen skal ha mottatt invitasjonen. Når møtet finner sted er avhengig av når politikerne har tid, sier Afsar.— Hensikten med dette møtet er å markere en samlet front mot holdninger hvor man forherliger vold og oppfordrer til hatytringer. Jeg ser det som viktig at både det muslimske miljøet og det politiske miljøet står sammen om en felleserklæring. Det kangi et viktig signal, mener Afsar.

Han håper møtet kan finne sted i løpet av de to neste ukene.

— Bildene som har kommet ut fra Irak og Syria viser hva IS står for. Det er veldig viktig for oss å sende klare signaler til våre ungdommer, til muslimer og til storsamfunnet om hva vi mener om IS og deres sympatisører. En gang for alle vil vi fortelle hva vi mener.

- Vil et opprop være nok?

— Det vil være et viktig verktøy for oss alle, det vil fjerne all tvil om vi står for. Det skal ikke være i tvil om hva vi mener om terror. Vårt primære mål er å nå de som kan stå i faresonen for å la seg påvirke av budskapet som IS og deres sympatisører står for, sier han.

Nye trusler

Basim Ghozlan, forstander i Det Islamske Forbundet, forteller at han ikke kom hjem før nærmere midnatt fredag kveld. Etter fredagsbønnen samlet han menighetens ungdommer til et møte. Spørsmålene de hadde var mange, hvem IS er og hva de står for.

Selv har han brukt sosiale medier aktiv for å oppfordre medlemmene til å delta i demonstrasjonen mandag. Det har medført nye, anonyme trusler.

Når man stikker hodet frem møter man alltid motstand av noen. Beskyldinger om å være en frafallen, at man motarbeider islam, at man er en forræder. Dette er ikke et nytt fenomen. Selv bryr jeg meg ikke om dette. Tvert imot. Slike meldinger bør bare gi ekstra mot til å si i fra.

Ghozlan mener demonstrasjonen er viktig for å vise at bak ekstremistene står marginale krefter. Han kaller det et startskudd.

— En stor gruppe herfra er veldig motiverte for å demonstrere. En liten gruppe tar avstand til demonstrasjonen. De mener dette ikke er veien å gå, at budskapet ikke vil nå fram til IS. Selv tenker jeg at det er helt nødvendig å si fra, at det å delta i demonstrasjonen er en selvfølge. Mange ungdommer er usikre, de vet ikke hva IS er. Er det islam de snakker om? Demonstrasjonen er et viktig signal om at her er det bred enighet blant muslimer.

Appeller

Senaid Kobilica

Senaid Kobilica, sjefimam i den bosniske menigheten i Oslo og tidligere leder i Islamsk Råd, skal også delta i demonstrasjonen mandag.— Det er veldig viktig at vi møter opp. Vi må vise vår motstand mot vold og hat, og alt som kan ligne på oppfordringer til det, sier Kobilica, som skal holde appell.

— Alt jeg ser, leser og hører om IS viser at de står for er vold og terror. De er ikke en del av min tro eller verdier. Jeg kan ikke ta sterk nok avstand fra deres forbrytelser og umenneskelige oppførsel mot både muslimer og ikke-muslimer. Vi som fronter dette må regne med at slikt kan komme. Dette har en pris, og den må vi betale. Men vi må ikke gi opp! Det må ikke demotivere oss. Vi må gå videre! Vi må være modige. Uansett.

Najam Farhan, leder for Islamic Cultural Center, mener det er grunn til å ta truslene på alvor.

— Demonstrasjonen er et signal om hva islam står for, hva majoriteten av muslimer står for, sier han.

Demonstrasjon i Bergen

Statsminister Erna Solberg er én av dem som skal holde appell når norske muslimer mandag samler seg til protest i demonstrasjonen "Ikke i islams navn". "Vi står mot terror - hvor står du?".

Også Bergens største moské, Bergen moské, brukte fredagsbønnen til å oppfordre medlemmene til å møte til dagens demonstrasjon. Også Den norske kirke og flere politiske partier er tilstede.

— Alle bør møte frem, mener Omar Ansari. Han startet MSS Bergen (Muslimsk studentersamfunn) og mener imamene har en viktig rolle.

— Lærde og teologer må komme på banen. De må fortelle hva islam egentlig står for. Hvor fjernt dette er fra religionen. Det IS gjør, er ikke bare mot islam, det er inhumant, mener medisinstudenten. Han tror truslene norske muslimer får også handler om kommentarfelt i sosiale medier.

— Der skriver folk forferdelige ting, men gjør ikke nødvendigvis noe mer med det. Uansett må moskeer og ungdomsorganisasjoner jobbe langsiktig mot dette. Ungdommene må få komme med innspill.

Les også

  1. Islamsk Råd blir medarrangør i demonstrasjon

  2. Savner klar fordømmelse fra Islamsk Råd Norge

  3. Bom på åpent mål