Kolonnekjøring, stengte veier og farevarsler – bilister oppfordres til å la bilen stå

Hvis du ikke kan la bilen stå i dagene fremover, bør du beregne god tid, ha nok med drivstoff og ta med deg varme klar.

Slik så det ut på E134 over Haukelifjell torsdag morgen. Her er det kolonnekjøring, mens andre fjelloverganger er stengt.

Farevarsler over store deler av landet og glatte veier er fasiten før nyttårshelgen braker løs. Torsdag skriver Budstikka at bilister i Asker og Bærum oppfordres til å la bilen stå.

I store deler av Sør-Norge er det utstedt farevarsel for glatt vei, noe som skyldes underkjølt regn.

Torsdag morgen var E6 ved Moss stengt etter at et vogntog mistet kontrollen og rev med seg deler av autovernet. Politiet melder om svært glatt veibane på stedet.

I tillegg er flere fjelloverganger enten stengt eller det er innført kolonnekjøring. Torsdag formiddag er dette status i Sør-Norge:

  • Fv53 Årdal – Tyin: Stengt
  • E16 Filefjell: Åpent
  • Rv52 Hemsedalsfjellet: Åpent
  • Fv50 Hol-Aurland: Åpent
  • Rv13 Vikafjellet: Stengt (ny vurdering klokken 12)
  • Rv7 Hardangervidda: Kolonnekjøring
  • E134 Haukelifjell: Åpent

I Nord-Norge er det vind som gjør at man oppfordrer til å la bilen stå, skriver NRK.

– Det blir en del vær mange steder nyttårsaften og 1. nyttårsdag. Unntaket ser ut til å være østafjells, sier statsmeteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt til NTB.

Vind og glatt

Onsdag kveld var det lagt ut en rekke farevarsler for torsdag og fredag, og meteorologen kunne opplyse at det trolig var flere i vente for lørdag og søndag. Mye dreier seg om kraftig vind, men det er også farevarsel for glatt vei i store deler av Sør-Norge.

– Det vil være nedbør og en del vind en del steder i landet på lørdag, sier Biseth Granan.

Han opplyser blant annet at Oslo, Trondheim og Bergen alle ventes å starte nyttårsaften med plussgrader, før temperaturen faller mot kvelden. I byene lenger nordover blir det snø eller sludd gjennom dagen.

– Det vil trolig komme farevarsel mange steder, så det er greit å ta det med ro, avslutter Granan til NTB.

Ikke så mye trafikk på selve nyttårsaften

Trafikkoperatør Hilde Bjørnstad ved Veitrafikksentralen øst sier det erfaringsmessig er mest trafikk på veiene 30. desember og 1. nyttårsdag, ikke så mye på selve nyttårsaften.

Hun kommer med noen generelle råd til bilistene.

– Undersøk kjøreforholdene, særlig hvis man skal over en fjellovergang. Er det fare for kolonnekjøring, så pass på at du har greit med drivstoff, og varme klær og mat i bilen. Og så må man holde avstand til bilene foran, vise hensyn og avpasse farten, sier hun.