Aftenpostens beste bilder fra 2022

2022 ble ikke helt som vi trodde. Dette er den viktigste dokumentasjonen fra Aftenpostens fotojournalister.

«Til vanlig er de studenter, pensjonister og småbarnsfedre. På lørdager blir de geriljakrigere.» Slik lød tittelen på artikkelen Aftenposten publiserte 14. februar 2022, som handlet om sivile i Kyiv. 10 dager senere ble Ukraina invadert av Russland.

Vi advarer om enkelte sterke bilder i denne artikkelen.

Kvinner og menn som øver med trevåpen i Ukrainas hovedstad Kyiv, fremsto mest som eksotisk da Aftenpostens fotojournalist Paal Audestad fanget øyeblikket i slutten av januar.

En måned senere sto russiske soldater like utenfor byen: En ny krig i Europa var brutt ut.

Øyeblikkene som brenner seg fast på netthinnen, er de hverdagslige situasjonene i det ekstreme. Eller det som var utenkelig for kort tid siden, som nå er normalen. Bildene som gir leserne nærhet til det som er langt unna, eller miljøer de selv ikke er en del av.

I januar 2022 snakket vi fortsatt om korona, men det gikk ikke lenge før krigen i Ukraina også påvirket hverdagen til oss i Norge.

Aftenpostens fotojournalister har vært tett på liv og død i Norge og ellers i verden, på oppdrag for leserne.

Dette er deres beste bilder fra det siste året.

Isabella Talledo Aalmo (8) følger spent med mens mamma Vanessa Talledo utfører hjemmetesten før første skoledag i 2022.
Januar: Møte mellom Taliban og menneskerettighetsaktivister på Soria Moria Hotell i Oslo. Blant dem var seniorrådgiver Anas Haqqani (bildet). Han er bror til Sirajuddin Haqqani, leder av det mektige Haqqani-nettverket, som blant annet anklages for angrepet på Hotel Serena, der den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept.
Februar: Therese Johaug vinner OL-gull på tremila i Beijing-OL.
Marius Lindvik i første omgang under OL i stor bakke i Beijing. Etter andre omgang sto han igjen med OL-gullet.
The villages i Florida kalles Guds venterom. En helt vanlig tirsdag i USAs raskest voksende by er det full fest.
«33-åringen ble skutt og drept på lørdag. Nå er spørsmålet hvor mange flere ukrainske soldater som må ned i jorden.» Reportasje fra kaptein Anton Sidorovs begravelse 22. februar, to dager før krigen i Ukraina brøt ut.
24. februar: Russland har invadert Ukraina, og folk prøver å flykte fra hovedstaden Kyiv.
Krigen i Ukraina er inne i sin tredje dag, og noen evakuerte bedriver yoga i bomberommet på et hotell.
– Jeg kunne se alt fra balkongen. Det rare er at selv da trodde jeg ikke at det var krig, forteller Inya fra havnebyen Mykolajiv.
Evakuerte barnehjemsbarn fra hele Ukraina ankommer Lviv vest i landet.
En ukrainsk gutt på en leketraktor på Nasjonalt ankomstsenter for flyktninger i Råde.
På McDonalds utenfor Nasjonalt ankomstsenter på Råde gråter Inna Zakharchenko etter hun snakket med sin mann på telefon. Han måtte bli værende på Ukrainsk side for å kjempe mot Russland. Hun får trøst av Dasha Matiushenko.
Sofie (9) flyktet fra Ukraina sammen med moren og mormoren, og kom til Ask i Gjerdrum.
Bodø/Glimt har utklasset europeiske storklubber i 2022. Aftenposten besøkte klubben i forkant av møtet med Roma i kvartfinalen i Conference League.
Derdiye Kül flyktet fra Tyrkia til Sverige. Da NATO-søknaden var et faktum, havnet hun i midten av den diplomatiske knuten mellom de to landene.
Aftenposten 6. april: «En uke etter at russerne forlot Butsja ligger det fortsatt døde mennesker i hager og kjellere. En 24 år gammel mann fant sin far og onkel liggende døde i denne hagen. Tirsdag gjorde politiet undersøkelser på stedet.»
Hun overlevde Hitlers angrep. Nå advarer 100-åringen Putin. Hver dag bekymrer Natalja Vetosjnikova seg for hvordan det går med ukrainerne.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj taler til Stortinget 30. mars 2022.
Henrik Ingebrigtsen i portrettintervju med Aftenposten A-magasinet 9. april 2022.
Aftenposten A-magasinet møtte kunstner Tracey Emin i forkant av avdukingen av kunstverket hennes «The mother» utenfor Munchmuseet i Oslo,
– Det knøt seg i magen. Alt føltes bare veldig nytteløst, forklarer Tinashe Williamson om Ali/Antonsen-saken. Hun kjenner dem begge. Tinashe Williamson om rasisme i Aftenposten A-magasinet.
– Jeg tenker «fuck it, dere får si hva dere vil, men jeg koser meg». Det er ikke mye Sigrid (25) er redd for. Bare ikke kall henne «cocky». Intervju i Aftenposten A-magasinet.
Sunniva Andreassen i forbindelse med reportasjen «Fem år siden metoo» i Aftenposten A-magasinet.
Stavkroa Hemsedal vinteren 2022. Etter to år er folk tilbake på afterski. Fra reportasje i Aftenposten A-magasinet
Signe og Fanny lar seg ikke avskrekke av temperaturene i det islagte Juvvatnet. Fra reportasje i Aftenposten A-magasinet sommerserie om stedene i Norge med det mest ekstreme været. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard
Siste konsert i spektrum: Over ti konserter samlet Karpe over 100.000 mennesker i Oslo spektrum.
Å sole seg toppløs: – Det er jo bare hud, fett og cellevev. Før gikk «alle» toppløse. I dag blir man snikfotografert og pekt på, forteller Mari Elise Dowerdock-Joynt (24) til Aftenposten.
Aftenposten 11. juni 2022: I en stue et sted i den afghanske hovedstaden gjemmer en skoleklasse seg for Taliban.
Ett år etter at Taliban tok makten i Afghanistan: Najibullah (20) holder vakt på en kontrollpost med utsikt over den afghanske hovedstaden. Kabul er blitt et roligere sted, men for mange afghanere har freden en høy pris.
To ble drept og over 20 skadet da en mann startet å skyte utenfor Per På Hjørnet og London pub i Oslo natt til 25. juni.
«Det er sårt å være tilbake på Per På Hjørnet. Don Ole føler med alle berørte.» Søndag etter masseskytingen i Oslo sentrum, som drepte to personer og skadet 21.
Jakten på krigsforbrytelser: Oleksandr Bogeruk følger med på avstand mens lik graves opp på en kirkegård i Buzova i utkanten av Kyiv. Likene tilhører morens hans, 69 år gamle Lydia, og sønnen hans, 27 år gamle Oleksandr. Kroppene skal undersøkes for krigsforbrytelser.
Kjøpesenteret i Krementsjuk i Ukraina ble angrepet i et russisk missilangrep mandag 27. juni. 20 år gamle Lena Bezus ble hardt skadet da hun var på jobb i en kaffebar. Minst 20 personer ble drept.
Izium i Ukraina: Etterforskere graver frem lik som er bundet på hender og har tegn på tortur.
Guttas campus er et tilbud for gutter mellom 9. og 10. trinn som står i fare for å falle fra på skolen. I løpet av campen opplever guttene ikke bare faglig og personlig utvikling, men også samhold og vennskap.
En kreftsyk Shabana Rehman får intravenøs næring av hjemmesykepleier på gården i Hemnes.
Fest i sameiet Kruttverket hage. Fra reportasjen «Norges nye nabolag».
VM i Døds i Oslo. Amerikanske Jon Nyberg møter en måke i lufta.
Storbritannia etter Brexit. I den engelske byen Hartlepool møter vi Joan Walker til (til venstre), Nancy Grieves og June Middlemis.
Anbudsbarna var navnet på reportasjen i Aftenposten A-magasinet, hvor vi møtte barn i private barnevernsinstitusjoner.
Et ombygd SAS-fly flyr fra Brussel til Resov i Polen, hvor de henter ut skadde ukrainske soldater til sykehus rundt i Europa.
Russere som venter på flybussen ved Thon hotel i Kirkenes. Hundrevis av unge russiske menn reiste høsten 2022 inn i Norge i frykt for å bli sendt til fronten i Ukraina.
Etter den tørreste sommeren i manns minne står italienske bønder overfor utfordringer som kan nå helt til Norge.
Tidsvitne Evelyn Olsen Lid forteller om sine opplevelser under andre verdenskrig. Fra dagene hun og familien gjemte seg i gruvegangene i Kirkenes.
Krasnodar, Russland: Den nye kirkegården ligger omlag en time med bil utenfor sentrum, og der ligger flere russiske falne i krigen mot Ukraina.
Mikhail Davidiv tar farvel med familien som reiser med tog til Polen fra jernbanestasjonen i Ukrainas hovedstad Kyiv.
Det har i flere år vært en stor motstand mot den åpne kullgruven ved byen Lutzerath utenfor Dusseldorf. Etter valget i Tyskland skjer det endringer. Vindmøller rives til fordel for ytterligere utvidelse av gruven.
«Vovas (på bildet) mor ble drept her i stuen. Nå prøver familien å fikse huset så de kan være her i vinter, og så Volodymyrs mor kan komme tilbake fra sykehuset. Hun lå i sengen i høyre hjørne da huset ble bombet. Taket falt ned på henne.» Fra Kherson i Ukraina oktober 2022.
Aftenposten A-magasinet følger NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg på vei gjennom Berlins julepyntede gater i baksetet på en skuddsikker Mercedes en kveld i desember. En sverm av motorsykler følger den lange kortesjen.