Norge

Profilert Oslo-advokat pågrepet og siktet etter påstander om kidnappingsplaner

Oslo-advokaten Amir Mirmotahari skal ha bedt en torpedo kidnappe og dope ned et voldtektsoffer. Nå er han pågrepet og siktet av politiet.

Amir Mirmotahari er en profilert forsvarsadvokat i Oslo. Ifølge VG skal han ha bedt en torpedo om å holde et voldtektsoffer unna en rettssak slik at klienten hans skulle gå fri. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist

VG skrev onsdag at en forsvarsadvokaten Amir Mirmotahari skal ha bedt en torpedo om å holde et voldtektsoffer unna en rettssak slik at klienten hans skulle gå fri.

Torsdag ettermiddag ble Mirmotahari pågrepet av politiet. Det får Aftenposten bekreftet av politioverbetjent Stein Olav Bredli ved Oslo politidistrikt.

– Han sitter fortsatt i avhør og har gjort det i flere timer. Vi har en liten pause nå, og vil begynne på igjen om kort tid, sier Mirmotaharis advokat Anders Brosveet, da Aftenposten når ham klokken 18.50 torsdag kveld.

Brosveet vil foreløpig ikke kommentere hva som har fremkommet i avhørene, eller om Mirmotahari vil bli fremstilt for fengsling.

– Det er for tidlig å si hva som vil skje etter avhørene, sier advokaten.

Avviklet praksis

Mirmotahari er siktet for å ha påvirket en aktør i rettsvesenet under særdeles skjerpende omtendigheter.

Torsdag ettermiddag ville ikke politioverbetjent Bredli si om Mirmotahari ville forbli pågrepet etter avhøret.

– Nå får vi først se hva som kommer frem der, sier Bredli.

Mirmotahari avviklet praksisen på dagen

Tidligere torsdag ble det kjent at Mirmotahari har besluttet å avvikle sin advokatpraksis med umiddelbar virkning.

«Jeg ser at jeg har opptrådt på en måte som er egnet til å skade advokatstandens anseelse, og vil derfor avvikle min advokatpraksis med umiddelbar virkning», skriver advokaten i en uttalelse som er gjengitt i VG.

Mirmotahari avviste først alle anklager. Han fortalte til NRK at han satt på materiale som ville sette saken i et annet lys.

– Politiet har vært kjent med at jeg sitter på en del materialgrunnlag og jeg har sagt at jeg vil komme tilbake til dette når det blir aktuelt.

Han opplyste i en tekstmelding til Aftenposten torsdag formiddag at han har bedt om et møte med politiet for å gi dem det han har.

Aftenposten har ikke klart å komme i kontakt med Mirmahari etter dette. Han er pågrepet av politiet og sitter i avhør.

Har opprettet tilsynssak mot advokaten

Tidligere torsdag kunne Aftenposten fortelle at Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har åpnet tilsynssak mot advokaten for å finne ut av hva som har skjedd.

– Vi oppretter sak med en gang. Den vil i første omgang dreie seg om faktainnhenting, sier Hege Bjølseth, daglig leder i Tilsynsrådets sekretariat til Aftenposten.

Etter sine undersøkelser kommer Tilsynsrådet til å fremme et forslag for Advokatbevillingsnemnda. Det er de som avgjør om Mirmotahari eventuelt skal suspenderes eller miste bevillingen sin.

VG: Profilert Oslo-advokat ba torpedo kidnapp voldtektsoffer

Kan suspendere advokatens bevilling

Bjølseth i Tilsynsrådets sekretariat sier at de har adgang til å suspendere advokatens bevilling.

– Det avhenger av hvordan siktelsen eventuelt ser ut. Supsansjon er en mulighet, tilbakekall av bevilling er en annen, sier Bjølseth.

– Hvor går grensen mellom tilbakekall og suspensjon?

– Det er litt avhengig av hvor klart eller uklart faktum i saken måtte være. Si at dette hadde vært meg, og jeg hadde tilstått og sagt at innholdet i lydopptaket var reelt, så er det ikke mange grunner til å gå veien om suspensjon. Da kan man gå rett på forslag om tilbakekall, men jeg oppfatter ikke at denne saken er så klar, sier Bjølseth.

Politiet: - Dette er veldig alvorlig

– Dette er nye opplysninger også for politiet, og vi synes dette er veldig alvorlig, sier politiinspektør Grete Lien Metlid til Aftenposten. Foto: Torstein Bøe, / NTB scanpix

Politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt vil ikke gå inn i detaljer i etterforskningen, men omtaler saken som alvorlig.

– Det er naturlig at vi starter etterforskning, men jeg ønsker ikke å gå i detaljer om hva vi gjør videre. Dette er nye opplysninger også for politiet, og vi synes dette er veldig alvorlig, sier hun.

Oslo-advokaten var forsvarer for en rumener som var tiltalt for voldtekt av en kvinne 40-årene i 2013. Han skal ifølge VG ha bedt en torpedo om å kidnappe kvinne for å forhindre at hun kunne møte i retten.

Det var Metlids avdeling som etterforsket den aktuelle voldtektssaken.

– Det er få av disse sakene som når retten, og det vil være veldig alvorlig og uheldig hvis det har vært forsøk på det som kommer fram her, sier Metlid.

– Grunn til å stille spørsmål om han er skikket

Bjølseth i Tilsynsrådets sekretariat understreker at det fremdeles er svær kort tid siden saken ble kjent og ber om forståelse for at de ikke kan gå nærmere inn på detaljene.

– Men dersom det VG har skrevet er riktig, så er det all grunn til å stille spørsmål ved om at han er skikket og har den tillit som er nødvendig.

Lagdommer Håvard Holm er leder for Advokatbevillingsnemnda, som altså treffer vedtak om eventuell suspensjon eller tilbakekall av advokatbevillinger.

– Nemnda behandler ikke saker med mindre de er brakt inn for oss fra Tilsynsrådet eller Disiplinærnemnda, sier Holm til Aftenposten.

– Bryter med alle grunleggende prinsipper

Merete Smith, generalsekretær i Advokatforeningen, synes det er bra at Oslo-politiet etterforsker saken.

– Hvis det er riktig det VG skriver, så bryter det med alle grunnleggende prinsipper en advokat skal jobbe etter. Sånn som det er beskrevet i VG, så kan det også være straffbart. Dersom opplysningene stemmer, så er ikke denne advokaten skikket til å være advokat, etter mitt skjønn, sier hun.

Les mer om

 1. Oslo
 2. Verdens Gang (VG)
 3. Politiet
 4. Seksualforbrytelser

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politiet vil ha siktet advokat i varetekt

 2. NORGE

  VG: Siktet advokat mistenkt for å ha smuglet narkotika til fanger

 3. NORGE

  VG: Siktet Oslo-advokat varetektsfengsles i fire uker

 4. NORGE

  Varetektsfengslet advokat presset for hundretusener

 5. NORGE

  Siktelsen utvides: Oslo-advokat skal ha bestukket fengselsansatt

 6. NORGE

  VG: Advokat tiltalt for draps- og bortføringsplaner