Støre etter møtet med Fosen-aksjonistene: – Det var riktig å beklage nå.
Statsminister Jonas Gahr Støre gjentok beklagelsene regjeringen kom med tidligere i dag etter møtet med de unge aksjonistene. – Det var riktig å gjøre det nå.
– Vi har hatt en rolig og respektfull samtale rundt bordet, sa Støre etter møtet med aksjonistene.
– Vi utelukker ikke noen tiltak, men vil gå grundigere inn i dette.
– Inntil den høyesterettsdommen kom, var vi ikke klar over at dette var brudd på menneskerettighetene, sa Støre.
Han gjentok beklagelsene regjeringen kom med tidligere i dag.
– Vi må komme fort i gang med å vurdere avbøtende tiltak, men vi kan ikke gå inn på den ene eller andre løsningen nå.
Støre sa at man fremdeles trenger en del kunnskapsinnhenting. Han vil komme i gang med det så raskt som mulig.
– Hvorfor ventet regjeringen så lenge med å beklage?
Støre tok en lengre pause og sa:
– Det er kommet veldig klart til uttrykk et ønske om beklagelse. Både fra demonstrantene og reindriftsnæringen. Det var riktig å gjøre det. Og jeg synes det var riktig å gjøre det i dag, når vi kunne sitte med nord- og sørgruppen oppe på Fosen og si det direkte til dem. Jeg har sagt det til dem på telefonen i dag og jeg møter dem i morgen på mitt kontor, sa Støre til Aftenposten.
Reindriftsutøverne på Fosen er i morgen tidlig invitert på frokost hos statsministeren. Det bekrefter leder for Sør-Fosen reinbeitedistrikt Leif Arne Jåma til NRK nå i kveld.
Kan vindturbinene bli stående uten at loven brytes? Her er fire mulige utfall av Fosen-konflikten.
Etter en uke med demonstrasjoner beklaget olje- og energiminister Terje Aasland regjeringens håndtering av Fosen-saken torsdag.
– Reindriftssamene på Fosen har i lang tid stått i en krevende situasjon. Det er jeg lei meg for, sa Aasland etter et møte med sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) og landbruksminister Sandra Borch (Sp).
Tirsdag uttalte aksjonistene at de nektet å møte Aasland og kun ville snakke med statsministeren. De mottok flere henvendelser fra olje- og energiministeren både mandag og tirsdag, men avslo disse.
– Vi er ikke interessert i å høre at han trenger vår hjelp til et såkalt kunnskapsgrunnlag. Han har hatt 505 dager på seg til å følge opp høyesterettsdommen. Vi har mistet tilliten til han og krever at statsministeren rydder opp, sa leder i NSR-N Elle Nystad i en pressemelding.
Vil du forstå Fosen-konflikten bedre?
Slik påvirker turbinene reindriften:
– Det var det beste vinterbeitet vi hadde. Nå har vi ingen uberørte beiteområder igjen.