Norge

Vinne over brunsneglene? Les her.

Synes du drepersneglene, de brune, i hagen din er ekle? Spiser de grønnsakene dine? Her er flere oppskrifter, ekle og ikke ekle, på å bli kvitt dem.

  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Klipp dem i to eller legg dem i fryseren. Hardt arbeid og kanskje et spesialmiddel er oppskriften på bli kvitt sneglene i hagen og nabolaget.

Spesialistene anbefaler å dele sneglene i to, men det finnes andre metoder.

Anders Andersen er professor ved Bioforsk på Universitetet for miljø— og biovitenskap (UMB) i Ås. Han er kanskje den i Norge som vet mest om snegler.

Arild Andersen har ikke noe i mot å ta på den forhatte sneglen.

Professoren har ikke noe i mot å ta på sneglene med bare hender. Han har til og med spist noen av dem.— Det var en gourmetkokk som tilberedte sneglene, som ikke smakte så mye, forteller Andersen.

Rask avliving

Sneglespesialisten har travle dager. Både journalister og privatfolk ringer til ham for å få gode råd, som for hans del er ganske enkle:

— Bruk en saks, en spade eller annen redskap og del sneglene i to rett bak hodet. Det er en rask avliving, og så kan du kaste dem.

Les også

Vil ha snegledugnad i Oslo

— Hva med å bruke nematodemiddelet Nemaslug?- Våre forsøk har vist at det er effektivt når sneglene er små, vår og høst. Problemet med det middelet er at det også dreper andre snegler, slik som den sorte skogssneglen.

Nematodemiddelet består av en parasitt som tar livet av sneglene. Middelet ble godkjent av Mattilsynet til bruk i Norge først etter at man konstaterte at parasitten fantes her fra før av.

Mange tips

Tipsene om hvordan man kan få has på sneglene florerer:

Salt er mye brukt, man plukker sneglene med en pølseklype og slipper dem opp i en flaske med en sterk saltløsning. Et annet tips er å bruke vaskepulver, da dør sneglene raskere, hevdes det.

— Jeg vil ikke anbefale vaskepulver heller. Jeg har ikke prøvd det, men tror det stiller i samme kategori som salt, som vi ikke anbefaler fordi avlivingen tar tid og fordi salt skader plantene i hagen.

- Andre forslår å plukke sneglene i en tom isboks og legge den i fryseboksen?

Les også

- Har funnet våpenet mot brunsneglene

— Jeg gjør det ofte selv og synes det er veldig greit.

Andersen har et annet forhold til sneglene enn mange andre. Han plukker dem opp med bare fingre og synes den raske måten å drepe dem på, ved å kappe dem i to, er veldig bra

I faktaboksen til høyre for artikkelen finner du flere avlivingsmetoder og råd om forebygging, som kort sagt går ut på å holde det tørt og ryddig i hagen.

Har du tips om hvordan man kan bli kvitt sneglene? Legg inn kommentar under artikkelen.

Se video av hvordan du dreper sneglene:

Andre snegler

Brunsneglen regnes som skadedyr, men det finnes andre snegler. Mange mennesker synes alle sneglene er like ekle, men det er altså ikke alle som regnes som skadedyr.

Den mest vanlige av de andre sneglene er den sorte skogssneglen, som hører hjemme her. Hvite, store snegler kan du også få på besøk i hagen, men de finnes ikke farlige:

Dette er altså en hvit Svartskogsnegl.

— Det er en svartskogsneglen, som altgså kan være både sort og hvit. Når eggene klekkes er alle sneglene hvite og de skifter til sort når de er et part centimeter store, men det er noen som ikke skifter farge. Ser du flere hvite snegler på samme sted? Det er ingen tilfeldighet.

— De pleier å danne egne populasjoner, men jeg har også sett sorte og hvite i samme område, sier Andersen.

Så er det den stripete Boakjølsneglen, som kan bli riktig lang og dermed kanskje ekstra ekkel.

— Så vidt jeg vet har den vært her 150 år i hvert fall. Det er en art som har vært så kort tid i Norge at man ikke anbefaler å flytte den rundt. Den er rapportert å være veldig aggressiv overfor andre snegler,. forteller Andersen.

Boakjølsneglen.

Dermed er tanken snublende nær: Kan man bruke den ene sneglen til å bli kvitt den andrte?— Det vi pleier å si er at hvis du har en hage med brunsnegler, ikke drep Boakjølsenglen.