Polititeori: Hemmelig giftermål er motivet for trippeldrapet

Ifølge pakistansk politi er trippeldrapet resultat av en familiefeide mellom familiemedlemmer i Norge og Pakistan. Stridens kjerne skal være den yngste datteren til ekteparet som nå er varetektsfengslet i Norge.

Her bodde ekteparet på 64 og 51 år, som nå er siktet for medvirkning til drapet. Pakistansk politi mener 64-åringen skal ha gitt sin nevø klarsignal for å drepe tre personer i Pakistan grunnet en familiefeide om et giftemål.
  • Arshad M. Virk
  • Hans O. Torgersen
  • Arild M. Jonassen
  • Pål V. Hagesæther

Oslo-politiet har pågrepet og siktet et norsk-pakistansk ektepar og deres sønn for medvirkning til et trippeldrap begått i Pakistan.

Politistasjonssjef Saif Ullah Virk i Gujerat i Pakistan opplyser til Aftenposten at politiet har pågrepet ytterligere én person i Pakistan i tilknytning til saken. Politiet tror drapsmannen fortsatt er på rømmen, og mener den pågrepne sitter på opplysninger om hvor han kan befinne seg.

Ifølge pakistansk politi er trippeldrapet resultat av en familiefeide mellom familiemedlemmer i Norge og Pakistan. Stridens kjerne skal være den yngste datteren til ekteparet som nå er varetektsfengslet i Norge. Ifølge politiet er et hemmelig giftemål motivet for trippeldrapet.

Politiet mener at fetteren hennes i Pakistan skal ha fått løfter om å gifte seg med henne. I hemmelighet skal hun ha giftet seg med broren hans i stedet, ifølge politiet.

Dette skal ha gjort fetteren rasende. Ifølge pakistansk politi skal han i forståelse med sin onkel i Norge ha skutt og drept sin far og en av sine brødre i byen Gujerat, før han kjørte videre til landsbyen Randheer. Der skal han ha skutt og drept broren som var hemmelig gift med kusinen han trodde han skulle gifte seg med.

Forsvareren til den 64-årige onkelen som er arrestert i Norge har tidligere uttalt at han nekter straffskyld.

Alvorlig konflikt

De tre som er siktet for medvirkning til drapet er onkelen (64), hans kone (51) og deres felles sønn (29). Familien har i tillegg to døtre i 20-årene, som er gift med to brødre. Drapsofrene skal altså være den ene av disse to brødrene, samt en tredje bror og brødrenes far.

Den andre ektemannen, den eneste av de tre brødrene som bor i Norge, skal fortsatt være i live.

De to forsvarerne, Johnny Veum (t.v.) - som forsvarer den siktede moren, og Tor Kjærvik, som forsvarer sønnen, konfererer i Oslo tinghus etter fengslingsmøtene i dag

Også under fengslingsmøtene i Oslo tingrett tirsdag kom det frem at det trolig er en alvorlig konflikt i den norsk-pakistanske familien. I fengslingskjennelsen for moren bemerker Oslo tingrett følgende: «Det fremstår ikke som troverdig at siktede ikke vet hvorfor hun ikke har hatt kontakt med datteren sin i 2013 og at hun heller ikke vet om datteren har noen relasjon til de som i siktelsen er omhandlet som drept i Pakistan.»Ifølge Tor Kjærvik, som forsvarer 29-åringen, var det yngstedatteren som gikk til politiet og anmeldte familiemedlemmene. Kjærvik forklarer at 29-åringen var i avhør hos politiet for to dager siden. Da gjaldt siktelsen trusler. 29-åringen har erkjent å ha truet sin yngste søster for et halvt år siden.

Dramatisk politiaksjon

De tre siktede ble pågrepet under en dramatisk politiaksjon ved 23.30-tiden lørdag kveld. Naboer forteller at politiet rykket ut med både helikopter, hunder og beredskapstroppen.

— Jeg spurte politiet hva som skjer, men de svarte ikke. Senere hørte jeg at de skrek og tok døren med rambukk. Deretter ble familien ført ut i bilene, iført håndjern, forteller en nabo.

Politiet har nå plombert døren til leiligheten. Naboene sier at arrestasjonene kom som et sjokk på dem, og at de bare har positive ting å si om familien.

— De har vært stille og gode naboer. Jeg kjente dem ikke godt, men vi var på hils og holdt alltid opp døren for hverandre. Dette er et sjokk, sier en nabo.

Andre forteller at det vanligvis var foreldrene og en av døtrene som bodde i leiligheten, samt hennes ektemann og deres to små barn.

Vil løslate 29-åringen

Siden pågripelsen lørdag har de tre sittet i avhør hos politiet, og tirsdag ble de fremstilt for varetektsfengsling. Politiet har bedt om to ukers varetektsfengsling, brev-, besøks- og medieforbud og fullstendig isolasjon. Retten gikk med på å varetektsfengsle foreldrene, men ville løslate den 29 år gamle sønnen. Politiet anket denne avgjørelsen, og han må sitte fengslet til anken er behandlet.

Les også

Forsvarer: Datteren anmeldte sin egen familie

Seksjonssjef Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere opplysningene om de drepte eller siktede. Hun sier at politiet mottok informasjon som førte til pågripelsene på lørdag, men vil ikke opplyse hvem som leverte anmeldelsen og kom med informasjonen.Den norske ambassaden i Pakistan er involvert i etterforskningen. Ambassaden har sendt hjem all relevant informasjon til norsk politi.

Advokat Bendik Falch-Koslung forsvarer den siktede 64 år gamle faren, som har bodd 38 år i Norge og er ustraffet her. Advokat Johnny Veum er oppnevnt som forsvarer for moren.

— Min klient stiller seg helt uforstående til siktelsen, sier Falch-Koslung.

Les også

To varetektsfengslet for trippeldrap i Pakistan