Norge

Regjeringen avviser at mobilstråling er skadelig

Plagene til rundt 500.000 nordmenn som er eloverfølsomme, skyldes ikke stråling fra mobiler, trådløse nettverk eller mobilmaster, mener regjeringen.

WHO-sjef Gro Harlem Brundtland gikk i 2002 ut og sa hun fikk helseplager fra mobilstråling. Elleve år senere sier helseminister Jonas Gahr Støre at en slik sammenheng ikke finnes. Her er Jonas og Gro i januar 1998, etter at de hadde lagt fram argumentene for at hun burde bli WHOs neste generaldirektør.
  • Ntb

Gro Harlem Brundtland og mellom 75.000 og en halv million nordmenn hevder å være el-overfølsomme. Nå konkluderer helseminister Jonas Gahr Støre med at deres plager ikke skyldes stråling. November 2009 nedsatte regjeringen et ekspertutvalg for å vurdere om elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner, trådløse nettverk og mobilmaster er skadelig eller kan gi helseplager. I september i fjor la utvalget fram sin rapport for regjeringen. Hovedkonklusjon: Det er samlet sett ikke belegg i forskningen for å si at mobil— og liknende stråling er helseskadelig. Regjeringen mottok umiddelbart en motrapport fra Foreningen for el-overfølsomme (FELO). Den hevdet ekspertrapporten var full av feil. Siden har det vært stille fra regjeringen.

Men nå går helse- og omsorgsdepartementets politiske ledelse ut i Aftenbladetmed sine hovedkonklusjoner:

Les hele saken med abonnement