Norge

Har ikke sikret nye regjeringslokaler

Fem måneder etter terrorangrepet 22. juli er flere sikkerhetstiltak ikke på plass i Regjeringskvartalet.

Fem måneder etter terrorangrepet har Regjeringen ennå ikke fått på plass en rekke elementære tiltak for å bedre sikkerheten Heiko Junge

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Flere av de nye regjeringskontorene mangler fortsatt elementære sikringstiltak som sperringer, bombefilm på vinduene og adgangssluser.

Da halve regjeringsapparatet måtte flytte til nye lokaler etter terrorangrepet 22. juli, anbefalte PST og Forsvaret en rekke tiltak for å sikre departementene i de nye lokalene. Fem måneder etter terrorangrepet har Regjeringen ennå ikke fått på plass en rekke elementære tiltak for å bedre sikkerheten som PST og Forsvarsbygg har anbefalt.

"Anbudsreglene er visst viktigere enn vår sikkerhet" — Embetsmann

Nærings- og handelsdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Olje- og energidepartementet, Arbeidsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet mangler fortsatt flere tiltak.

- Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så ille. Man tar for gitt at slikt kommer raskt på plass, sier André Oktay Dahl (H), medlem av Stortingets justiskomité.

Med unntak av Justisdepartementet er de berørte departementene er ennå ikke "skallsikret". Det betyr at det mangler adgangssluser og andre fysiske kontrollpunkter som skal sikre at uvedkommende ikke har for lett adgang.

Fem departementer har ikke fått bombefilm på vinduene. 22. juli var dette et sikkerhetstiltak som reddet svært mange liv.

De nye midlertidige regjeringskontorene mangler fortsatt fysiske sperringer i form av betonggriser.

afp000272504.jpg Heiko Junge

Anbud før sikkerhetFør jul sa forsynings— og administrasjonsminister Rigmor Aasrud til Aftenposten at hun hadde gjort tiltakene som Forsvaret og PST har anbefalt.

— Jeg kan ikke si noe annet enn at når disse instansene har gjort sine vurderinger, og vi har gjort tiltakene de foreslår, så har jeg ikke grunnlag for å øke sikkerheten ut over det, sa Aasrud.

Aftenposten har snakket med flere ansatte som anonymt påpeker at de ikke kjenner seg igjen i Aasruds fremstilling. Anbudsfristen for sikring av de nye lokalene var 27. desember for tre rammeavtaler – prosjektering, entreprenør og bygningsledelse. Deretter skal Statsbygg bestemme leverandør, før arbeidet skal prosjekteres. Så starter selve arbeidet.

— Anbudsreglene er visst viktigere enn vår sikkerhet, sier en embetsmann til Aftenposten.

Vet ikke når

Statsbygg kan ikke si når sikkerhetstiltakene er på plass:

— Vi ønsker å få tak i folk raskest mulig, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg.

- Når kan de ansatte i departementene forvente at de anbefalte sikkerhetstiltakene etter 22. juli er på plass?

— Det er vanskelig å si hvor lang tid prosjekteringen tar. Kontraktene er på ett år, med opsjon på forlengelse.

- Så fort som mulig

Fornyings- og administrasjonsdepartementet svarer i en e-post at man arbeider så fort som mulig, og at de nye midlertidige regjeringskontorene er godkjent for sitt bruk, og at "de mest nødvendige tiltak, i samsvar med politiets råd, gjennomført allerede før innflytting".

"Av sikkerhetsmessige årsaker kan vi ikke kommentere hverken sikkerhetstiltak eller kompenserende tiltaki de enkelte departementene. Vi kan av samme grunn ikke kommentere de opplysningene som Aftenposten gir i forhold til navngitte departementer", svarer Fornyings- og administrasjonsdepartementet i en e-post.

— Det går ikke an å være så naive og trege. Det er Regjeringens ansvar å sørge for sikkerheten til de ansatte i departementene, sier Dahl.

per.anders.johansen@aftenposten.no

andreas.bakke.foss@aftenposten.no

 1. Les også

  Politidistriktene overså riksalarmen helt

 2. Les også

  Bombealarm avslørte svak sikkerhet i Regjeringskvartalet

 3. Les også

  Årets mest leste saker

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Slik kan Regjeringskvartalet bli

 2. OSLOBY

  Arbeidet under gigantteltet i Oslo sentrum har kostet 2,1 milliarder. Statsbygg vil ikke si så mye om hva de driver med.

 3. OSLOBY

  Erna Solberg vil flytte Statsministerens kontor tilbake til Høyblokken

 4. OSLOBY

  Statsråd Nikolai Astrup (H): – Y-blokken skal rives, og det skal skje nå

 5. NORGE

  Statsbygg vil fjerne paviljongen som huser 22. juli-senteret fra Høyblokken

 6. KULTUR

  Slik blir det nye Regjeringskvartalet