Norge

Avslørte narkoliga fra Vest-Afrika

Siden mai i fjor har Kripos, i samarbeid med en rekke land, rullet opp en større narkogruppe som hovedsakelig består av nigerianere.

Foto: Politiet

 • Einar Haakaas

Flere av de sentrale narkosiktede er asylsøkere, har fått avslag på asyl og oppholder seg her ulovlig. Aktørene opererer under flere identiteter med ulike kallenavn.

I begynnelsen av mai i fjor blir en 34 år gammel norsk kvinne arrestert på Jorge Chavez-flyplassen utenfor Perus hovedstad Lima.

Hun har med seg tre kilo kokain i bagasjen og blir senere dømt til over seks års fengsel.

34-åringen, som fungerer som muldyr (bærer av narko under smugling), oppgir at stoffet skulle til Norge.

På bakgrunn av flere opplysninger samt informasjon fra Interpol finner politiet frem til mannen som går under kodenavnet «Success». Han befinner seg i Oslo.

Dermed går startskuddet for Kripos-aksjonen under navnet «Operasjon Lima».

Avlytting

Straks får politiet tillatelse til telefonavlytting.

Resultatene lar ikke vente på seg, for det snakkes ganske åpent i telefonen, og det er mye prat. Nye navn og telefonnumre dukker opp når «Success» har sine samtaler.

Spaning på gaten avslører nye medlemmer av ligaen og bekrefter for politiet hva ligaen er beskyldt for å drive med. Snart peker det seg ut fire svært sentrale personer i Norge, og politiet sitter på opplysninger om adresser.

Hyppige leveranser

Mye tyder på at leveransene av narkotika kommer hyppig. Aktiviteten er stor.

Politiet samler opplysninger og venter på at de kan slå til for å ta gruppen på fersken med større partier, men de behøver ikke vente lenge.

Snart er flere større leveranser på vei — alle via Sverige.

Godt pakket

I Spania står en 24 år gammel polakk en junidag i fjor og svelger unna kapsler på 10 gram. Det er trolig tungt arbeid, for han skal ha ned 100 slike kapsler.

Med vel én kilo heroin innabords tar han turen til København. Fra flyplassen reiser han direkte over til Malmö og tar toget til Göteborg.

Det er ikke plass på hotellet hvor han etter avtalen skal møte mottageren. Han må ta inn på Apple Hotel i Torpvallsgatan langs E-20, rett ved Östra Sjukhuset. Han får stoffet uskadet ut og slipper å ta kontakt med sykehuset.

Men han har trøbbel med å få kontakt med mottageren som skal ta stoffet videre til Norge. SMS-ene han nå må sende, er avslørende.

I stedet for overlevering til mottager får han besøk av politiet som finner heroinen samt avføringsrester på et håndkle. I dagene rundt 10. og 11. juni går politiet til aksjon både i Norge og Sverige.

I reisevesken

Samtidig som polakken svelger heroinkapsler, forbereder en 29 år gammel sørafrikaner/tysker seg på en reise fra Nederland til Norge via Göteborg. Turen er planlagt flere uker i forkant. Innenfor fôret i reisevesken er det et tynt lag bestående av 1,5 kilo kokain. Men politiet venter på ham og kretsen rundt.

Heller ikke historien til den 27 år gamle ungarske kvinnen blir trodd da politiet finner to kilo kokain innepakket i rammene til fotballplakater av blant annet den argentinske fotballstjernen Carlos Tévez i hennes bagasje. Politiet i Stockholm tar hånd om henne og hennes kontaktet etter at hun ankommer fra Brasil.

Hjemme i Oslo gjennomfører Kripos razziaer flere steder. Rundt 700 gram kokain blir beslaglagt i denne aksjonen, og politiet finner blant annet store kontantsummer gjemt under en madrass.

«Success»’ fiasko

Tilsammen syv kilo kokain av ren kvalitet er beslaglagt i en og samme sak sammen med én kilo heroin i tillegg til 20 kilo utblandingsstoff for kokain tatt i Oslo.

«Success» er blitt en fiasko, og mannen med kodenavnet havner i varetekt sammen med sine kolleger.

Tilsammen ti personer pågripes omtrent samtidig, fem i Sverige og fem i Norge. Siden har flere blitt pågrepet, og for to uker siden ble en ny mann varetektsfengslet.

Asylsøkere

De antatte hovedmennene i Norge er nigerianere som enten har fått avslag på asyl, er registrert som asylsøkere eller oppholder seg ulovlig i Norge. Politiet antar at de har kommet til Norge for å bedrive kriminalitet, og de har få andre tilknytninger til landet.

Flere av de involverte har ukjent identitet, og det er vanskelig å fastslå hvem de er.

At flere opererer med ulike navn og dekknavn, gjør saken komplisert. Under fengslinger har flere benektet at de har operert med navnene som dukker opp i etterforskningen.

— Vi etterforsker en større narkosak med forgreininger til mange land, sier politiadvokat Trude Antonsen i Kripos, og bekrefter at saken skal opp for Oslo tingrett over sommeren.

Kripos har foruten samarbeid med svensk politi sendt rettsanmodninger til politiet i Peru, Ungarn, Tyskland, Brasil og Spania. Men nettverket har klare forgreininger til miljøer i nærmere 20 land.

Pengestrømmen

I slutten av oktober i fjor pågriper politiet en 35 år gammel nigeriansk kvinne. Hun har arbeidet som prostituert i Italia og Norge, men har også hatt et håndlag med penger.

35-åringen er gravid og trenger alternative inntektskilder. Hennes venninner har tidligere fortalt at noen trenger hjelp til å sende penger fra Norge. Et telefonnummer på hennes mobil blir lagret som «moneyboy».

På oppdrag fra den 28 år gamle «Success» og to andre hovedmenn har hun vekslet store summer norske kroner i Euro. Og nærmere 90 enkeltsummer er overført til personer over hele verden (se eget kart) i perioden 21. august 2009 til 23. oktober 2010. Virksomheten er verdensomspennende.

Før jul dømmes kvinnen til to års fengsel for hvitvasking av rundt 2,5 millioner kroner.

Og koblingen til den norske kvinnen i Peru er klinkende klar. 10. mai i fjor sender den 35 år gamle nigerianske kvinnen litt over 3000 kroner til 34-åringen som er pågrepet i Lima.

Ringen er sluttet, og sporene knytter på nytt ligaens bånd til kvinnen som sitter fengslet i det beryktede kvinnefengselet Santa Monica i Lima, der hvor opprullingen av saken startet.

En ungarsk kvinne ankom Stockholm med fotballplakater hvor to kilo kokain var puttet inn i rammene. Foto: POLITIET

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  50 personer pågrepet og narkotika til 500 mill. beslaglagt etter Kripos-aksjon

 2. NORGE
  Publisert:

  Politiets bilder fra pågripelse i narkooperasjon

 3. NORGE
  Publisert:

  Kraftig framvekst av partydop – og narkotikaen er blitt mye sterkere

 4. VERDEN
  Publisert:

  En helt ny gruppe kriminelle har rykket inn på mafiaens hjemmebane

 5. NORGE
  Publisert:

  Dette er narkogjengene varsleren mener får operere fritt i Bergen

 6. NORGE
  Publisert:

  Fikk åtte års fengsel for dette