Norge

- Min venn Anders

NRK-medarbeideren Peter Svaar var drapsmannens venn på ungdomsskolen. Selv var han en av de første journalistene på stedet etter at bomben smalt i regjeringskvartalet på fredag.

Anders Behring Breivik slik han fremstår på et klassebilde fra Ris ungdomsskole i 1994. Foto: Ukjent

 • Jan Gunnar Furuly

«Det har gått bra med mange i klasse 9A: av oss som grillet pølser den sommerkvelden i 1994 er det i dag to som er leger. En er marinbiolog. En er PR-rådgiver. Jeg ble journalist i NRK. Og Anders Behring Breivik ble massemorder», skriver Svaar i sin personlige beretning om forholdet til den tildligere klassekameraten på nrk.no.

Kom til bombestedet tidlig

Den 32 år gamle NRK-medarbeideren var en av de aller første journalistene som dukket opp ved Regjeringskvartalet etter at fredagens kunstgjødselbombe rammet det norske maktsenteret med grufull kraft.

-Jeg var på Marienlyst da det smalt, og vi var flere som umiddelbart hev oss i en bil. Jeg ble der utover kvelden, og forlot stedet først ved 22-tiden, forteller han til aftenposten.no.

NRK-medarbeider Peter Svaar forteller om sitt forhold til klassekameraten Anders Behring Breivik. FOTO: KARSTEN WIK. Foto: Wiik, Karsten

Først ut på natten ble han klar over at den gamle klassekameraten var mistenkt som gjerningsmann både for terrorbomben i Oslo og massedrapene på Utøya.

-Da jeg fikk se navnet hans på Twitter, ville jeg først ikke tro det. Det var helt uvirkelig at det kunne være ham. Jeg skrev denne teksten for å forklare at Behring Breivik ikke bare er et forferdelig menneske, en fæl massemorder. Jeg kjente ham fra en helt annen side, som en gutt som gikk i klassen min. For 17 år siden var han ikke noe dårlig menneske, sier han til aftenposten.no.

Nedringt av verdenspressen

«Jeg husker den litt sjenerte gutten. Opptatt av amerikanske hiphop-klær fra klesbutikken Jean-TV på Arkaden i Oslo sentrum. Opptatt av trening og kosthold», skriver Svaar på nrk.no.

Etter at han la ut saken på nettet like før klokken 13 i dag har han blitt nedringt av verdenspressen og norske medier.

-Jeg har blant annet fått telefoner fra CNN og tyske medier, opplyser han.

Svaar har også fått flere e-poster og sms'er fra andre som gikk i klasse 9A.

-En klassevenninne takket for at jeg har satt ord på det mange av oss føler. Det er så uvirkelig det som har skjedd, sier Svaar.

-Har du hatt kontakt med Behring Breivik siden skoleavslutningen og pølsegrillingen i 1994?

-Nei. Jeg traff ham tilfeldig for ca. ti år siden, men har ikke hatt noe kontakt siden, svarer han.

En vanlig norsk gutt

«Det som holder meg våken om nettene nå er at han ikke er et monster. Han er en vanlig, norsk gutt. Han har gravd seg ned i en helt vanvittig politisk analyse, og dessverre vært ressurssterk nok til å følge resonnementet sitt opp i praktisk handling», skriver Svaar.

«Tilbake til klasse 9A. Anders var gutten som havnet i trøbbel med politiet, og mistet kontakten med sin far, fordi han ble tatt for tagging i Oslo sentrum. Han var gutten som bestemte seg for å begynne å trene, og etter hvert trente hver morgen før skolen på Harald's Gym i Oslo sentrum. Jeg husket han fortalte meg at han gikk dit hver morgen klokken 6. Det gjorde inntrykk. Anders var en som kunne bestemme seg for et mål, og gjennomføre det — om det så tok uker, måneder, år. Muskuløs ble han. Han nådde sitt mål gjennom jevn og lang innsats. Han var seig», heter det videre.

Omtaler klassekamerater

«Kanskje den type seighet som får en mann til å argumentere med begivenheter i 2083 for å drepe 100 uskyldige i dag. Den type seighet som får en mann til å starte et landbruksfirma to år i forveien, for å kunne kjøpe tonnevis med kunstgjødsel ubemerket», legger han til.

Han omtaler også Behring Breiviks bisarre, såkalte manifest, som i store trekk er lånt fra Una-bomberen og åpenbart er inspirert av Timothy McVeigh som sto bak bombeeksplosjonen i Oklahoma City i 1995:

«Men innimellom alt stofftyveriet, også sider som beskriver meg og oss i klasse 9A. Mange med fullt navn. Her omtales norskpakistaneren jeg også kjente som kanskje var Anders nærmeste venn på den tiden. Han skal ha åpnet Anders' øyne for at muslimer ikke hadde nok respekt for nordmenn».

Peter Svaar har jobbet som programleder i Ukeslutt og Forbrukerinspektørene. Han har også jobbet som reporter i Dagsrevyen, og har vært pressesjef for Eurovision song contest i Oslo i 2010.

 1. Les også

  Breivik sto på PST-liste

 2. Les også

  68 mistet livet på Utøya

 3. Les også

  En selverklært korsfarer

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  22. juli-serieskaperne: – Det hadde ikke gått an å lage serien uten Breidablikk

 2. NORGE
  Publisert:

  Regjeringsadvokaten: Vil "fargelegge beskrivelsen" av Breiviks hverdag i fengselet

 3. NORGE
  Publisert:

  De dramatiske timene

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Lekkasjer og rettspsykiatri

 5. NORGE
  Publisert:

  Lagmannsretten om Behring Breiviks soningsforhold: Ikke brudd på menneskerettighetene

 6. DEBATT
  Publisert:

  Nei, vi har ikke snakket nok om Anders Behring Breivik. Vi har nesten ikke snakket om ham i det hele tatt