Norge

- Sterkt å høre historien igjen

Ole Magnus Stensrud fikk hjem to døtre fra Utøya. I dag var han stolt tilhører da datteren Ingvild (17) vitnet mot Anders Behring Breivik. Hun ble skutt i Lillesalen på Utøya.

- Det føles fint å være ferdig, sier Ingvild (t.h.). Hun ble skutt i Lillesalen på Utøya. I dag forklarte hun seg i Oslo tingrett, og søsteren Ingvild var med som støtte i tingretten i dag.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Onsdag forklarte 17 år gamle Ingvild Stensrud fra Kragerø seg i Oslo tingrett.

Hun er en av tre som overlevde massakren i Lillesalen, hvor Anders Behring Breivik drepte syv ungdommer.

— Jeg var veldig nervøs. Først synes jeg det var veldig ekkelt, hjertet hamret veldig fort, så gikk det over. Så kjente jeg at det gikk på skinner. Det føles veldig fint å være ferdig, sier Stensrud til Aftenposten.no

Ole Magnus Stensrud er stolt over sine to døtre, Ingvild (17) og Frida (15). Begge overlevde Utøya, og i dag vitnet Ingvild (i midten) mot massemorderen.

Hun var blant ungdommene som ble trykket sammen i et hjørne da Breivik entret Lillesalen. Da han begynte å skyte, falt to venninner over henne. Stensrud ble skutt i låret og fikk et streifskudd i en skulder, men overlevde ved å spille død.

Stolt over døtrene

I retten fortalte hun at de verste sekundene var da Breivik ladet om:

— Det stopper opp og så hører du at det lades om. Jeg lå med øynene igjen og prøvde å ligge helt stille, forklarte hun.

Med seg i Oslo tingrett hadde hun lillesøsteren Frida (15), som også var på Utøya 22. juli. Faren, Ole Magnus Stensrud, var heldig og fikk begge døtrene hjem. Også han var i rettssalen for å høre datteren vitne.

- Det var sterkt å høre historien igjen. Jeg er stolt over Ingvild – og stolt over Frida, og hvordan de klarer å takle alt dette på tross av alt.

- Foreldre kan ta kontakt

17-åringen forklarte i retten hvordan hun forsøkte å få kontakt med andre overlevende i Lillesalen, da Breivik hadde forlatt Kafébygget. To andre, en 19 år gammel gutt fra Moss og Glenn Martin Waldenstrøm (20). De tre snakket sammen og holdt motet oppe til redningsmannskapene kom.

- Vi har holdt litt kontakt. Jeg kjenner dem fra før, og vi møtes i AUF-sammenheng. Du kan si at vi har blitt bedre kjent. Vi har jo en felles forståelse av hva som har skjedd. Det er litt spesielt, sier Stensrud.

Mens hun lå i Lillesalen fant hun mobilen til en venninne som var skutt. Hun forsøkte å varsle venner og familie om at hun var skutt. Plutselig ringer telefonen, og det står «mamma» i displayet.

— Da legger jeg den fra meg. Andre telefoner begynner å ringe. Jeg hører det ringer fra Lillesalen, Storsalen og fra gangen.

Bistandsadvokatene, som representerer familier til mange av de omkomne, stilte Stensrud spørsmål om hun husket noe spesielt om deres kjære.

— Har du hatt noe kontakt med familien til dem som ikke overlevde?

- Nei, men det er mulig for dem å ta kontakt med meg hvis de ønsker det, sier Stensrud.

Les også

- Hørte en type kamprop, forteller Utøya-overlevende

— Forholdt meg ikke til ham

Familien har fulgt rettssaken fra en TV-overføring i tingretten i Skien.

— Jeg så han da han forklarte seg. Det var litt ekkelt i starten. Men siden jeg hadde sett han før var det ikke så ille å komme hit. Jeg forholdt meg ikke til ham, jeg forholdt meg kun til min oppgave i dag.

Stensrud har ingen varige mén etter skuddskadene, og er en av dem som har klart å følge normal studieprogresjon.

- Det var tungt i starten, men jeg har klart å få tilbake hverdagen. Arbeidet med AUF og skole har hjulpet meg. Ting er ikke helt det samme, men ting er på vei tilbake til normalen, sier 17-åringen.

Hun har fulgt litt med på rettsaken, men det er i hovedsak når det har omhandlet hennes situasjon.

— Noe mer har jeg ikke overskudd til, forklarer hun.

- Må stålsette seg som forelder

Faren, Ole Magnus, synes døtrene hans har klart seg godt i ettertid:

- Jeg synes jentene har vært flinke til å ha fokus på å holde fokus på å ta tilbake hverdagen. Men som foreldre er det alltid vanskelig for eksempel å tillate dem å reise bort. Men man må bare stålsette seg, sier Stensrud.

Les mer om

  1. 22. juli