Norge

Kø av unge hos karrièreproffene

Valgmulighetene har aldri vært flere for ungdom som skal velge utdanning, eller studenter som skal søke jobber. Det er høysesong for karrièreveilederne. En av dem forteller at jenter nå satser mer på teknologistudier.

Hjelp fra karrièreveiledere har allerede gitt student Marie Bjella en sommerjobb. Nå trenger hun flere råd, for i mai er hun etter planen ferdig med Masterutdanningen. Foto: JON HAUGE

 • Ulf Peter Hellstrøm

Student Kristine Maria Jacobsen Lund diskuterer jobbsøknader med veileder Marija-Christin Jurin i Karrièresenteret. - Det hjelper med profesjonelle karrièreveiledere som kan vise vei, sier Lund. Foto: JON HAUGE

Se på mulighetene, ikke lås deg til ett bestemt yrke. Slik lyder rådene fra karrièreveiledere til skoleungdom eller studenter.

Noen av dem er skoleungdommer som strever med sine studievalg før fristen for samordnet opptak, som går ut i dag 15. april. Andre er studenter som jakter på den første heldagsjobben.

I et kontor i Frederikkebygget på Blindern sitter klaverpedagog og Masterstudent Kristine Maria Jacobsen Lund (27) og planlegger sin fremtid i arbeidslivet. Studenten har spilt piano siden barneårene, med Rachmaninoff som en favoritt. Hun underviser i piano ved siden av studiene på Blindern. Men hun er åpen for at jakten på en jobb kan ende med noe annet enn musikken.

— Jeg har valgt en tverrfaglig utdanning som skal gi en Master i pedagogikk denne våren. Jeg kan søke mange ulike stillinger, men da trenger jeg å ha en god CV, lage de rette jobbsøknadene og forberede meg for jobbintervjuene. Og da hjelper det med profesjonelle karrièreveiledere som kan vise vei, sier Lund.

Travle dager

Den vordende Master får råd fra Marija-Christin Jurin i Karrièresenteret, som ligger i hjertet av Universitetet i Oslos bygg på Blindern.

I senterets glassvinduer ut mot kafeene og butikkene i Frederikkebygget kryr det av stillingsutlysninger. Her kan du søke på vikariater i Østfold fylkeskommune, sommerjobb i Riksrevisjonen eller som praktikant ved det norske generalsekretariatet i metropolen Shanghai.

Les også

Studiekvalitet.no

Karrièreveileder Jurin regner med travle dager fremover. — Mange studenter går igjennom en modningsprosess når det gjelder mulighetene i arbeidslivet. Det skjer blant annet ved at de dukker opp hos oss og får bistand. De kommer til våre drop-in-timer og får hjelp til å knekke koden med gode jobbsøknader, sier Jurin.

Karrièresenterets leder Gisle Hellsten mener at både skoleungdom og noe eldre studenter ofte er fristet av generell utdanning som gir dem mange valgmuligheter senere.

— Men da lønner det seg ofte å skaffe seg spisskompetanse på toppen for å stå sterkere når du virkelig skal skaffe deg en jobb. Har du for eksempel tatt en språkutdannelse, vil du øke mulighetene hvis du kan spisse dette med kunnskaper innen teknologi eller økonomi, sier Hellsten, som i en årrekke har vært en av Aftenpostens jobbeksperter.

Har du spørsmål om jobb, utdanning og studier? Send dem til våre eksperter!

Snu tenkningen

— Hva er det vanskeligste å lære bort til studenter?

Gode karrièreveiledere bør kunne hjelpe deg til å bli klar over hva slags kompetanse du faktisk er i besittelse av – og kanskje hjelpe til med å bruke litt andre ord for å vise omverdenen hva du er god for, sier Gisle Hellsten i Karrièresenteret på Blindern. Foto: JON HAUGE

— Å snu tenkemåten etter flere år på skolebenken eller i lesesalen. Du har skaffet deg teoretiske kunnskaper i massevis, men nå skal du vise en mulig arbeidsgiver at du har en kompetanse som faktisk kan komme til nytte for en bedrift eller offentlig virksomhet. Gode karrièreveiledere bør kunne hjelpe deg til å bli klar over hva slags kompetanse du faktisk er i besittelse av – og kanskje hjelpe til med å bruke litt andre ord for å vise omverdenen hva du er god for, sier Hellsten.En rekke private karrièrerådgivere har også høykonjunktur akkurat nå. Kristin Wahl leder Karrièrehuset, som er en av de store aktørene.

— Ikke gå automatisk for trendene, det kule eller hva vennene gjør. Gå litt i deg selv også for å finne ut hva slags person du er. Hvor vil jeg jobbe? Hva vil jeg jobbe med? Er jeg saksorientert eller menneskeorientert, er jeg pågående eller avventende – og hva er min indre drive, motivasjonsfaktor? lyder rådet fra Wahl.

Student Kristine Maria Jacobsen Lund er allerede i gang med jobbsøknader fordi studenttiden snart er over.

— Litt skummelt, men også veldig spennende. Nå ser jeg først og fremst på administrative jobber og HR-rettede stillinger. Det skyldes også at kontakten med Karrièresenteret på Blindern har satt i gang tankeprosesser hos meg selv om fremtiden. Samtidig ønsker jeg å fortsette arbeidet fra masteroppgaven med forskning på klasserom og skoleutvikling, slik at jeg på lengre sikt kan ta en doktorgrad i pedagogikk, sier Lund.

Flere jenter vil studere teknologifag

Mange skoleungdommer er kommet lenger i sin tenkning om sine fremtidige jobbutsikter enn tidligere, mener erfaren karrièreveileder i Oslo. Og jentene satser bredere enn før, også på teknologifag ved blant annet NTNU.

Tord Reine jobber ved Hartvig Nissens skole i Oslo, og har drevet med karrièreveiledning i over 20 år for skoleungdom som skal velge studier. Og disse ukene tidlig på våren hvert år er noe av det morsomste han vet, for nå tar han runden med samtaler med elever i tredje klasse på videregående som må bestemme seg for studievalg. Han møter rundt 200 elever hvert år.

— Jeg forsøker å si til dem at de ikke må gjøre et valg for hele livet her og nå. Livet er ikke en rett strek, men har plass for krokveier. I dagens arbeidsliv er det ikke lenger slik at du blir ved din lest hele livet. Du skal bare planlegge den første fasen etter videregående, sier Reine.

— Er skoleungdom blitt litt mer opptatt av hvilke jobbmuligheter de får etter ulike utdanninger?

— Mitt klare inntrykk er at mange av elevene har tenkt mye både på studier og yrkesliv når jeg nå møter dem for samtaler før søknadsfristen for samordnet opptak går ut 15. april. Det er bra, synes jeg. Forhåpentlig har det en viss sammenheng med at vi i Oslo har styrket veiledningen for skoleelever betraktelig de senere år, helt fra åttende klasse i grunnskolen, sier Reine.

Han tror ikke at karrièreveiledning redder tilværelsen for elevene, men håper at den skal hjelpe dem til å bli flinkere med fremtidsplanleggingen. Samtidig vil Reine ikke bruke sin rolle som veileder til å skape et ensidig fokus blant elevene på deres fremtidige jobb eller yrke.

Trendene blant dagens russ peker i retning av større bredde enn før.

- Flere jenter tenker på teknologistudier, for eksempel ved NTNU. Og flere tenker i retning av læreryrket enn på lenge, sier Reine.

Veiledningen prioriteres

Ingjerd Espolin Gaarder leder den nasjonale enheten for karrièreveiledning og forteller at det er politisk vilje til å styrke slik rådgivning.

— I skolen har man allerede krav på karrièreveiledning. I tillegg jobber vi med å øke både tilgangen til og kvaliteten på karrièreveiledning for andre grupper, både unge mennesker som er i ferd med å avslutte utdanningen, og andre som står foran endringer i sitt yrkesliv, sier Gaarder.

Hennes enhet for karrièreveiledning er en del av Vox, det nasjonale fagorganet for kompetansepolitikk, som er underlagt Kunnskapsdepartementet.

 1. Les også

  Følge drømmen eller fornuften? Det vanskelige valget

 2. Les også

  Disse studiene gir best lønn

 3. Les også

  Rikard har startlønn på 800.000 og null studielån

 4. Les også

  Unge studenter mer opptatt av sosialt miljø

 5. Les også

  Hva skal de studere?

Relevante artikler

 1. FORELDRELIV

  Student til høsten? Slik velger du riktig utdanning

 2. ØKONOMI

  Velg en utdanning som varer – også når samfunnet er i endring

 3. KARRIERE

  Slik går du frem når du skal søke studier

 4. KARRIERE

  «Hva er ulempene med utveksling?» Eksperten svarer.

 5. KARRIERE

  «Hva er ulempene med utveksling?» Eksperten svarer.

 6. A-MAGASINET

  Thomas (21) vil bli sykepleier. At han er mann, er avgjørende for at han kommer inn på studiet.