Nå slipper hun å vente lenger

Britiske medier ga Kate Middleton tilnavnet «Waity Katie» fordi hun måtte vente så lenge for å få sin prins. Men nå er det bare dager igjen til middelklassejenta tar steget inn i verdens mest berømte kongefamilie.

Prins William fridde til sin utkårede på en ferietur i Kenya i oktober i fjor. Den 29. april står bryllupet i London, med en rekke kongelige på gjestelisten, deriblant vår egen Kong Harald og Dronning Sonja.

Når Kate og William går opp kirkegulvet i ærverdige Westminster Abbey er det snart 30 år siden prins Charles giftet seg med Diana i et storslått bryllup i St. Pauls Cathedral i juli 1981.

Fra barneselskap til slottsmiddag

Men mens Diana Frances Spencer ble født inn i det britiske aristokratiet, som den yngste datteren av Edward John Spencer, 8. jarl Spencer, kommer Kate fra en helt vanlig familie, og hun blir den første uten adelig tilknytning som giftes inn i det britiske kongehuset i moderne tid.

Det har også mange medier gjort et poeng ut av i Storbritannia, hvor mange fremdeles er opptatt av klasse.

Den kommende dronningen oppovokst i Berkshire, og er eldst i en søskenflokk på tre. Moren Carole jobbet tidligere som flyvertinne, mens far Michael var flygeleder. Men familien har tjent seg rike etter at de på 80-tallet startet sitt eget postordreselskap som selger festeeffekter til barneselskaper. Det har sikret dem en plass i middelklassen og penger til å sende Kate på kostskole.

Kate selv har tidligere arbeidet som modell, og har i en kort periode vært innkjøper for en motekjede. Etter at hun ble uteksaminert fra universitet jobbet hun delvis i familieselskapet fram til hun ble forlovet med prins William.

Kate Middleton er oppvokst i en middleklassefamilie i Berkshire. FOTO: SCANPIX

— Mer folkelig

Britene ynder å kalle henne en «commoner» - en som dem.

— Hun er den første i moderne tid som ikke er kongelig eller fra aristokratiet som gifter seg inn i den britiske kongefamilien. Det har britene sansen for. Det er nok noen som synes at monarkiet skal være urørbart, og at det blir for mye folkeliggjort ved at vanlige folk gifter seg inn i det. Men det er også mange som er glade for at kanskje det mest stivbeinte kongehuset i Europa nettopp blir mer folkelig, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-ekspert.

— Og de kongelige er også vanlige mennesker når alt kommer til alt. Britene har sett hvordan det har gått tidligere, og ser at det er større sjanse for at forholdene holder også i kongefamilien når de får gifte seg med hvem de vil, sier Mustad, som tror det britiske kongehusets nye medlem vil bli svært populær.

— Hun har gjort en veldig god figur. Hun behersker sin nye rolle godt, hun har klart balansen mellom representere kongehuset som prinsens forlovede med å være nær og personlig, sier Mustad.

Middleton innrømmet på sin side at hun syns det er skremmende at hun skal bli en del av kongefamilien, og at hun har nerver foran den store dagen.

— Ja, selvsagt har jeg det, svare Kate da hun fikk spørsmålet fra en av de tilskuerne da den kommende prinsessen og prins William tidligere i april hadde sitt siste offisielle oppdrag sammen før bryllupet, ved åpningen av en skole i Darwen i Lancashire.

Kate Middleton og prins William sammen da de ble uteksaminert ved St. Andrews-universitetet. FOTO: MIDDLETON-FAMILIEN/SCANPIX

Bodde med prinsen i studentkollektiv

I skoletiden var hun glad i både akademiske fag, musikk, drama og sport.

Det var da begge studerte ved det prestisjetunge St. Andrews-universitetet i Skottland Kate traff traff Englands kommende kronprins og konge. Her delte de hus med flere andre venner. I 2001 ble de kjærester, og har siden holdt sammen, med unntakt av et oppbrudd i noen måneder i 2007.

Britiske medier ga Kate «Waity Kaite» for hennes tålmodighet mens hun i mange år ventet på at forholdet til arveprinsen skulle formaliseres.

Til forskjell for medievante William, har medienes oppmerksomhet vært en stor belastning for 28-åringen. Etter at forlovelsen ble offentliggjort i november har prinsen gradvis introdusert sin forlovede til et liv i offentlighetens lys, og paret har nå hatt hatt flere offisielle oppdrag sammen.

Sportsinteresserte Kate og William på rugbykamp i 2010. FOTO: SCANPIX

Bortsett fra kritikere som mener Middleton har brukt tiden til å shoppe mens hun ventet på frieriet fra prisen, har britiske tabloider funnet lite å kritisere Kate Middleton for. Hennes bakgrunn skal være ytterst pen og pyntelig, og hun får strålende skussmål

— Kate er en fenomenal jente, virkelig populær, talentfull, kreativ og sporty, sier tidligere klassekamerat Charlie Leslie til BBC.

— Du finner ingen her som vil si noe negativt om henne, sier en tidligere lærer, som legger til at hun gjorde det strålende i alle fag.

- Ingen ny Diana

Etter at forholdet til den britiske arveprinsen ble kjent ble Kate fort en mediayndling - ikke ulikt sin kommende ektemanns mor. Spesielt etter at forlovelsen ble kunngjort har hun uungåelig blitt sammenlignet med Diana av britisk presse.

— Uansett hva Kate gjør resten av livet, vil hun bli sammenlignet med prinsesse Diana, uttalte historiker og kongehusekspert Trond Norén Isaksen til Aftenposten.no da paret kunngjorde det forestående bryllupet.

Han mente imidlertid det ikke er mange likheter mellom Kate og den unge Diana.

— Kate er nesten ti år eldre når hun gifter seg. Hun er forhåpentligvis litt mer moden og klar for oppgaven enn det Diana var. Hun har i tillegg en universitetsutdannelse med en master i kunsthistorie, og jeg vil tro hun er mer forberedt.

Men én ting har de to kvinnene til felles: Sansen for mote. Middleton er kjent for sin klassiske britiske stil, med en forkjærlighet for plagg som kashmirgensere, ullskjørt og trenchcoat.

Kate Middleton har er allerede en yndling både i media og blant publikum, og sammnelignes med sin svigermor Diana. FOTO: SCANPIX

Dronning Catherine

Selv om britenes kommende dronning ikke er født adelig, har hun likevel et kongelig navn. Kjælenavnet Kate som Middleton bruker til daglig er egentlig en forkortelse for hennes fulle navn, som er Catherine Elizabeth Middleton.

— Hun har et fantastisk velvalgt navn for å bli prinsesse. Det er en rekke britiske dronninger som heter Catherine og Elisabeth, ifølge Isaksen.

Kongelig etikette tilsier imidlertid at dronningen bare kan ha et navn.

— Så det blir helt klart dronning Catherine den dagen hun og William overtar tronen.

Kate Middleton (t.v) fire år gammel, i Jordan sammen med søsteren Pippa og faren.
Prins William ga Kate Middleton moren Dianas forlovelsesring da han fridde til kjæresten. – Dette er min måte å forsikre meg om at moren min ikke går glipp av dagen og spenningen, sier han.
Kate Middletons barndomshjem i landsbyen Bradfield Southend, sørøst i England.
Michael og Carole Middleton, Kates foreldre.
Havna i Anglesey i Wales, hvor det nygifte paret skal bosette seg etter bryllupet.
Bryllupsfeberen herher i England, og kongefamiliens nye medlem er allerede populær blant britene.
Kate Middleton da de ble uteksaminert ved St. Andrews-universitetet.
Bryllupsfeberen herjer i Storbritannia.
Den kommende prinsessen og prins William tidligere i april hadde sitt siste offisielle oppdrag sammen før bryllupet, ved åpningen av en skole i Darwen i Lancashire.
Kate og prins William på forlovelsesdagen.