Norge

Bankene varsler kraftig renteøkning

Allerede i første kvartal i år ble rentene på boliglån økt av bankene. Nå varsles den kraftigste renteøkning på flere år i andre kvartal.

Norges Bank har anslått at boligrenten vil stige til rundt 3,5 prosent i løpet av de neste tre årene. Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

  • NTB

Dette kommer frem av utlånsundersøkelsen som Norges Bank la frem torsdag, skriver Dagens Næringsliv.

Renteoppgangen kommer fordi Norges Bank satte har satt opp renten to ganger det siste halvåret, først i september i fjor, og så igjen i mars i år.

Nå kommer det tøffe tak også de neste månedene. Ettersom bankene må vente i seks uker fra de varsler oppgang for eksisterende lånekunder, vil de fleste ikke merke hevingen før i april.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets mener få har følt oppgangen som en ulempe så langt og at renteøkningen har virket dempende på boligmarkedet.

– Renteoppgangen har allerede slått ut i boligmarkedet. Bare det at renten ikke faller lenger er bremsende i seg selv, sier hun.

De fleste vil få en rente på boliglånet sitt på mellom 2,5 og 3,0 prosent, men de beste lånekundene kan få lavere rente. Norges Bank har anslått at boligrenten vil stige til rundt 3,5 prosent i løpet av de neste tre årene.

Les mer om

  1. Norges Bank
  2. Rente
  3. Dagens Næringsliv