Flere somaliere mister norsk statsborgerskap

Flere etniske somaliere som kom til Norge på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet mister statsborgerskapene sine etter mistanker om ID-juks.

Flere somaliere mister nå de norske statsborgerskapene sine etter mistanker om ID-juks.
  • Ntb

Utlendingsdirektoratet (UDI) har de to siste årene jobbet med en gruppe på over hundre etniske somaliere, og direktoratet har kommet frem til at flere av dem ikke er fra Somalia, men fra Djibouti eller et av de andre nabolandene, skriver Klassekampen.

Les også

UDI mistenker over 100 somaliere for id-juks

Om lag halvparten av personene har norske statsborgerskap, mens resten har andre oppholdstillatelser. Nå har flere av dem fått beskjed om at premisset for opphold ikke lenger er til stede.

Avisen skriver om Mahad Abib Mahamud, som kom alene til Norge som 14-åring i år 2000. Et anonymt tips har ført til at han nå har frist på seg til 20. mai til å forlate Norge. Selv mener han det anonymet tipset er sendt av politiske motstandere, og han og etterlyser bedre kildekritikk fra UDI, som ikke har fått avklart Mahamouds identitet med myndighetene i Djibouti.

Les også

Somaliere er frustrerte over Nav. Nav er enig med dem.

– Vi har vurdert opplysningene hans om reisen til Norge, språkferdighetene hans, intervjuer av familie og ekskone, reisevirksomhet til Djibouti, kontaktnett i Djibouti, funn på internett og telefon, og på valutaoverføringer, sier seksjonssjef Georg Magne Rønnevig til avisen.

I Somalia mangler det offentlige arkiver over landets innbyggere. Derfor tillegges ikke somaliske papirer avgjørende vekt av Utlendingsnemnda.

Les også

Flere somaliere i Norge må i jobb