Norge

«Stian» (14) skulle mobbes til døde

De skrev de skulle stikke ut øynene hans og mobbe ham til han begikk selvmord.

- Jeg var lei meg inni meg. Men jeg prøvde å ikke vise det på skolen. Jeg fikk ikke sove om kvelden. Jeg tenkte bare på ting som hadde skjedd på skolen, sier "Stian". Foto: MARIE VON KROGH

  • Thomas Ergo

«Stian» (14) er ett av flere tusen barn som mobbes på nett.

Over 45.000 barn mellom 9 og 16 år i Norge oppgir å ha blitt utsatt for mobbing eller trusler når de chatter på Internett. Over 30.000 mobbes eller trues over mobilen, skriver Stavanger Aftenblad.

Bare én av fire sier fra til en voksen. Noen av de mest alvorlige sakene havner i konfliktrådene, gjerne via politiet. «Stian» fra Rogaland fikk følgende melding fra en klassekamerat, da han var inne på Facebook i desember i fjor: «Eg ska faen stikka ud øynene dine.»

Sa fra til faren

De neste minuttene flommet chat'en over av ukvemsord. «Stian» ble kalt «jævla ginger», fordi han har rødt hår, og sjikanert fordi han hadde mistet en kjæreste. «Stian» reagerte slik barn anbefales å reagere når de krenkes på nett: Han sa fra til foreldrene.

"I mine øyne er det du skriver straffbart og går i retning mobbing," skrev faren på sønnens chat. Han kontaktet så skolen og guttens foreldre. I et oppvaskmøte lovet mobberen aldri mer å trakassere "Stian".

To uker senere ble «Stian» pepret med krenkende chatte-meldinger fra mobberens kamerat.

Han satt alene på rommet og spilte Playstation da meldingene plinget inn:

«Ginger!!!!! Feide gris,» sto det.

«HOLD KJEFT Koffor skrive du det?» svarte Stian.

«Fordi du er ein stygge jævel, så koffor ikkje?» svarte gutten. Det viste seg siden, at han satt sammen med den forrige nettmobberen da han skrev.

«Du e så jævlig stygge. Ingen vil ver sammen med deg! Ekle unge,» skrev han.

Stian ble truet med juling. Han fikk høre at han var så stygg at han aldri ville få seg kjæreste igjen.

Når «Stian» ba om fred, tok sjikaneringen av:

Skulle mobbes til selvmord

«Stygge asshole. eg ska kalla deg ginger og mobba deg heila 8. klasse te du tar selvmord,"»skrev gutten, og la til: «Kødda. meeen eg ska mobba deg. Ikkje gå og sei alt te faren din!»

Igjen ropte «Stian» på faren. Faren satt seg ned og skrev:

«Koffor e du redd for at dette skal bli sagt til far?»

Det hadde vært en vanskelig høst. Ny ungdomsskole. Mange nye ansikter i klassen. Og «Stian» hadde glidd vekk fra et par gamle venner. Han var mutt og innesluttet etter skoletid. Om kvelden hendte det han åpnet seg.

— Du sa du ikke syntes det var kjekt på skolen. Du gikk mye alene og fikk ikke være med når de andre samlet seg. En periode ville du bare flytte langt vekk. Du ville ikke mer. Stemmer ikke det? sier faren.

«Stian» ser ned og nikker.

— Jeg var lei meg inni meg. Men jeg prøvde å ikke vise det på skolen. Jeg fikk ikke sove om kvelden. Jeg tenkte bare på ting som hadde skjedd på skolen, sier «Stian».

— Jeg glemmer det aldri, sier faren. - Det gjorde vondt. Det ble noen våkenetter. Du vil jo at barnet ditt skal ha det bra. Du vil så gjerne hjelpe. Men det er så vanskelig når du ikke vet hva du skal gjøre, sier han.

Syv av ti foreldre rådville

Stians foreldre er ikke alene. Syv av ti foreldre vet ikke hvor de skal henvende seg hvis deres barn utsettes for mobbing på nett eller mobil. Det går frem i en nasjonal spørreundersøkelse om digital mobbing i år.

«Stian»s foreldre varslet skolen og politianmeldte mobberne. Politiet anbefalte dem å forsøke konfliktrådet først. Det endte med et såkalt stormøte på politistasjonen. Der deltok mobberne, deres foreldre, «Stian» og hans foreldre, to ansatte fra skolen og to konfliktrådsmeglere.

Mobberne og «Stian» underskrev en kontrakt om at mobbingen aldri skal skje igjen. Klassen ble informert. Og en ungdomsarbeider fortalte klassen om digital mobbing og regler for nettvett.

Siden er ikke «Stian» blitt mobbet. Foreldrene roser ham for å ha sagt ifra. Og Stian har ett råd til andre som opplever nettmobbing:

— Si fra til foreldrene dine med én gang. Jeg tror mange er redd for å si ifra. De tror det bare blir verre og verre. Men det er best å få det ut. Hvis jeg ikke hadde sagt fra, hadde det bare fortsatt og fortsatt.

Telenor, Medietilsynet, Røde Kors og Barnevakten har gått sammen om en felles innsats mot digital mobbing med kampanjen "Bruk Hue":

«Stygge asshole. eg ska kalla deg ginger og mobba deg heila 8. klasse te du tar selvmord,» var beskjeden «Stian» mottok på Facebook-chatten. Foto: MARIE VON KROGH