Norge

Vil ha 35-timersuke for småbarnsforeldre

Med to fulle jobber og to små gutter under 5 år har familien Gjerde/Iglebæk hektiske hverdager. Nå foreslår velferds-forskere å gi dem kortere arbeidsuke.

Vetle (2) vil ikke ha på jakken etter teaterforestillingen Teddy og Marian. Storebror Torkil (4) venter tålmodig og gleder seg til T-baneturen med lillebror, mamma Guri Gjerde og pappa Vegard Iglebæk. JAN T. ESPEDAL

 • June Westerveld

En fersk studie fra Sverige viser at halvparten av dem med små barn ofte opplever at tiden ikke strekker til. Nå foreslår en forskningsrapport at den svenske staten skal lønne foreldre som jobber i redusert stilling.

«Beklager, men jeg hadde helt glemt at vi har billetter til en barneteaterforestilling i morgen. Er det mulig å utsette avtalen vår? Guri»

Det er endelig helg i familien til Guri Gjerde og Vegard Iglebæk. Mens Guri har vært på jobbreise i Strasbourg halve uken, har Vegard vært alenepappa med full jobb. De har takket ja til å bli intervjuet om hverdagen med små barn, men må utsette avtalen med Aftenposten da de i siste liten kommer på teaterforestillingen.

- Det er nok ikke så uvanlig for oss at noen ting glipper innimellom, nei, smiler ekteparet når vi møter dem etter forestillingen.

De kjenner seg godt igjen i studien som viser at småbarnsforeldre ofte opplever at tiden ikke strekker til.

Les også

Tid til barna - statens ansvar?

Begge jobber fullt, og de to små sønnene Torkil (4) og Vetle (2) krever sitt.

- Vi leverer i barnehagen i åttetiden, og er hjemme halv fem. Da er det å sette i gang med middagen som vi har som mål å ha forberedt dagen før. Sjelden rekker vi det, forteller Guri.

Både hun og mannen har kuttet ut fritidsaktiviteter for å få livet med små barn til å gå opp. Guris flamencodans fikk en brå slutt. Teater, kino og konserter, kafébesøk og fredagspils er andre voksenaktiviteter de ikke så ofte har tid til å unne seg.

- Det har ikke døgnet vårt plass til nå, forteller de.

Forlokkende

Guri innrømmer at forslaget om 35-timers uker virker forlokkende.

- Jeg merker at vi får en mer harmonisk ettermiddag med barna de gangene vi har mulighet til å hente dem litt før. Det er klart en noe redusert arbeidstid hadde vært med å gjøre hverdagen enklere, sier hun.

Samtidig er de usikre på om en slik velferdsreform er verd pengene.

- Det ville nok blitt veldig dyrt for staten. Spørsmålet er om vi småbarnsforeldre er de som trenger det mest. Jeg hadde selvsagt takket ja, men som samfunnsviter må jeg nok innrømme at jeg tror foreldre heller bør ta ansvar for det selv, hvis de trenger å gå ned i redusert stilling, sier Vegard.

Mødre går ned i stilling

Og mange foreldre tar allerede ansvar for det selv. Men da i form av at kvinnene reduserer sin stilling.

Nylig ga forsker og tidssosiolog Jörgen Larsson ved Universitetet i Göteborg og Chalmers tekniske högskola ut sin studie om småbarnsfamilier og tidsklemmen. Der går han igjennom hvor mye tidspress denne gruppen opplever sammenlignet med andre grupper. Han har også analysert hvor mange foreldre som jobber redusert mens de har småbarn: 28 prosent av mødrene gjør det, men bare 2 prosent av fedrene.

Larsson foreslår i sin studie at begge foreldre bør få jobbe 35-timers uke med full lønn kompensert av staten i en periode når barna er små. Han mener det er et tiltak som vil hjelpe familier i tidsklemmen og samtidig fremme likestilling.

- I dag har vi en uskreven aksept for at mødre reduserer stillingen sin. Jeg mener det må politisk vilje til for å gjøre det mer akseptert for fedre å velge familie fremfor barn i en periode. En lønnet redusert stilling ville kunne lokke fedrene, sier den svenske tidssosiologen.

Etter at Larssons studie ble publisert i Sverige, har den skapt stor debatt. Småbarnsfamilier jubler over forslaget, arbeidslivet og politikere har så langt vært mer nølende.

- Dette er et forslag til en ny velferdsreform, og det er klart den vil koste. Det samme gjorde det å innføre foreldrepermisjon. Jeg mener det er et verdivalg, sier Larsson.

Han peker på at familier som har barn i to-tre-årsalderen er overrepresentert på separasjonsstatistikken.

- Det vil gi gevinster, også for staten, at man finner gode løsninger for familier som opplever det tidspresset de gjør i de få årene hvor det er ekstra hektisk. Trolig vil det også kunne bidra til å redusere sykefraværet, sier Larsson.

Larsson får støtte av Thomas Hansen, forsker på livskvalitet i Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

- For å få mer likestilte hjem, så er dette en god idé. Når man får barn, er det ofte slik at den ene, moren, går ned i stilling, mens faren jobber fulltid. Å få det kompensert ville kunne normalisere det litt, sier Hansen.

Han mener småbarnsfasen er spesielt viktig fordi standarden for hvordan man fordeler arbeid i hjemmet etableres da.

- Vi ser at de holdningene og den fordelingen man gjør på husarbeid og barneomsorg i småbarnsårene etablerer et mønster som vedvarer.

Bremser karrièren

Ragnhild Steen Jensen ved FAFO peker på at det å jobbe fulltid handler om mer enn lønn.

- For mange er det vanskelig å redusere stillingen sin fordi man føler at det hindrer karrièreutviklingen.

Hun får støtte av Ragni Hege Kitterød, sosiolog og forsker på levekår ved Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Jeg tror vi ville kommet langt hvis fedrene begynte å jobbe mer normal heltid og sluttet med overtid, slik mødrene ofte gjør, sier Kitterød.

 1. Les også

  Karrière? Familie? Ja takk, begge deler

 2. Les også

  Sender ettåringen til barnehagen til tross for skepsis

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Lengre fedrekvote økte ikke likestillingen i arbeidslivet

 2. NORGE

  Foreldrerollen: Mor vet best, mener mødrene i ny undersøkelse.

 3. KRONIKK

  Må pappa tvinges i permisjon?

 4. NORGE

  Flere mødre jobber heltid

 5. NORGE

  Fedre i livskrise og med selvmordstanker står bak flest barnedrap

 6. DEBATT

  Likestilling til barnas beste | Solveig Horne