Norge

Uvær hindrer Sydpol-ekspedisjon

Kuling rett i mot og minus 20 gjør at jubileumsekspedisjonen med Vegard Ulvang & co til Sydpolen ligger stille. De er nå 227 kilometer etter Amundsen.

Jubileumsekspedisjonen til Sydpolenmåtte avbryte søndagens etappe på grunn av motvind, kuling og nesten 20 minusgrader.
  • Ole Magnus Rapp

Halvveis i dagens etappe måtte Vegard Ulvang & co slå opp teltene på grunn av uvær.

— Heldigvis har temperaturen steget til mellom minus 15 og 20. Vi slår leir mens vi har kontroll, skriver ekspedisjonen på sin blogg.

Fredag passerte de det punktet der det ”bare” var 1000 kilometer igjen til Sydpolen, og de hadde lagt bak seg drøyt 300 kilometer. Da var det minus 30. De er på Rossisen, et enormt område med tykk havis, der det er ca 700 kilometer fra sjøen til fjellene begynner.

På 3000 meter

Ekspedisjonen er nå ca halvveis over den enorme issletten, som inneholder farlige partier med sprekker. Snart kan de begynne å skimte fjellene og oppstigningen opp Axel Heibergbreen til nesten 3000 meters høyde.

— Her på Rossisen er vi på en nærmest uendelig vidde. Vi har hatt sol hvert minutt siden vi startet, og motvind. Her er ingen tegn til liv verken petrell eller pingvin, fortalte Jan-Gunnar Winther via satellittelefon til alle deltagerne på Framdagen i Tromsø fredag. Han er direktør ved Norsk Polarinstitutt, og deltar i ekspedisjonen som følger Roald Amundsens rute sammen med skiløper Vegard Ulvang, historiker Harald Dag Jølle og eventyrer Stein P. Aasheim.

Ekspedisjonen kom sent i gang, på grunn av uvær. Planen var at de skulle bruke 57 døgn, like lang tid som Amundsen, men nå ligger de 13-14 døgn etter.

Ifølge Amundsens dagbok var det for nøyaktig hundre år siden solskinn og vindstille i det samme området, og de gjorde god fart med hundespannene.

— Vi må virkelig stå på for å klare målet innen 14/12, og vi m ha medvind, sier Winther.

Kun motvind

Foreløpig har de kun hatt motvind, og har ikke kunne bruke skiseil, slik planen var. Om vinden snur, vil de kunne legge store distanser bak seg. Slik det er nå har de trasket i motvind, og siste døgn ble 27 kilometer tilbakelagt, før de slo leir på grunn av været på ca 82 grader sør. Samme døgn for 100 år siden la Amundsen bak seg mer enn 50 kilometer.

Ni norske og utenlandske ekspedisjoner har satt seg som mål å komme frem til Sydpolen, nøyaktig 100 år etter Amundsen og hans menn. På polpunktet skal statsminister Jens Stoltenberg og et stort følge ta i mot, etter planen skal han gå på ski sammen med Jubileumsekspedisjonen det siste stykket.

Det vil neppe bli aktuelt, og slik det er nå en måned før, vil Jubileumsekspedisjonen ikke nå frem til jubileet.

Bursdagsfeiring

Men det vil kanskje den tidligere skøyteløperen Asle T. Johansen, og hans to menn Agnar Berg og Gaute Grindhaug. To av deltagerne har samme type klær og utstyr som Amundsen, og i dag passerer de 85 grader syd, etter å ha startet på 82 graden.

Johansen, som er lege i Oslo og ekspert på smerter, feiret 11/11 sin 60 års dag.

— Her er vindstille. Vi tilbakela 26 kilometer sist døgn, og fjellene nærmer seg, melder de på sin blogg.

Les også

  1. Amundsen slår dem ned i polarstøvlene