Norge

Statsministeren feiret samenes nasjonaldag

Barna i Samisk barnehage på Tøyen i Oslo feiret samenes nasjonaldag med statsminister Erna Solberg på besøk.

Statsminister Erna Solberg og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland og kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande besøker Samisk barnehage på Tøyen i Oslo i forbindelse med samenes nasjonaldag.
  • NTB

Statsministeren markerer sámi álbmotbeaivi.

«Heter det samenes nasjonaldag eller samefolkets dag?»

Dette er en debatt som blusser opp hvert år rundt 6. februar, på samenes nasjonaldag. I statsministerens kalender står det at hun markerer samefolkets dag. Det nordsamiske navnet er sámi álbmotbeaivi.

Astrid Ingebjørg Swart med trommen i påvente av at statsminister Erna Solberg kommer for å feire samenes nasjonaldag.

Regjeringen har tidligere uttalt at de velger å bruke samefolkets dag, fordi det er navnet som er forankret i flaggforskriften. På sametingets nettsider står følgende:

«Begrepene samefolkets dag og samisk folkedag har etablert seg som følge av upresise oversettelser og delvis som et resultat av at begrepet 'nasjonaldag' av enkelte har vært oppfattet som kontroversielt. Samekonferansen la imidlertid til grunn at samene er ett folk-, nasjon- og at bruken av nasjonsbegrepet således ikke forutsetter en egen stat. Både samekonferansen, senere Samerådet, og de nordiske sametingene bruker offisielt begrepet nasjonaldag.

Språkrådet støtter samenes bruk av ordet nasjonaldag. Alle enige i bruken av det nordsamiske sámi álbmotbeaivi.

Statsminister Erna Solberg og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland og kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande på besøk i Samisk barnehage på Tøyen i Oslo.

Felles for samer i Norge, Sverige, Finland og Russland

Sammen med statsministeren på feiringen i barnehagen var distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) og kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande (V).

Samenes nasjonaldag er blitt feiret 6. februar siden 1993. Dagen er felles for alle samer i Norge, Sverige, Finland og Russland. Markeringen er lagt til 6. februar, fordi det første samiske landsmøtet ble holdt nettopp på den dagen i 1917, i metodistkirken i Trondheim.

Først i 2003 ble samenes nasjonaldag en offisiell flaggdag i Norge. Det betyr at alle offentlige bygg skal flagge med det norske flagget. Det er valgfritt om man vil bruke det samiske flagget i stedet.

Les mer om

  1. Samer
  2. Erna Solberg
  3. Sverige
  4. Finland
  5. Tøyen