Krekar er utlevert til Italia

Krekar er sendt ut av Norge og er nå i Italia, fortalte justisminister Monica Mæland i en hasteinnkalt pressekonferanse torsdag.

Pressekonferansen fant sted i Forsvarsdepartementet og begynte klokken 12.45.

– Krekar er ikke lenger i Norge. Han er i dag utlevert til Italia, åpner Monica Mæland, justis- og beredskapsminister, med.

Mulla Krekar, eller Najumuddin Faraj Ahmad, ble 12. februar vedtatt utlevert til Italia, der han i fjor ble dømt til tolv års fengsel for å ha planlagt terror. Det endelige vedtaket om utlevering til Italia kom den 13. mars i år, etter at advokat Brynjar Meling klaget inn det første vedtaket.

Ifølge utleveringsvedtaket skal utleveringen skje så raskt som mulig, sier Mæland.

Har ventet til situasjonen i Italia var forsvarlig

– Situasjonen i Italia har gjort at vi har avventet utsendelsen til det var både mulig og forsvarlig, sier justis- og beredskapsministeren.

Det er politiet i Norge og Italia som har gjennomført utleveringen.

– Vi er trygge på at han får den behandlingen han skal, i henhold til de lover og regler som gjelder i Italia, sier Mæland.

Italia er fortsatt episentret for koronautbruddet. Selv om antall smittede har gått tilbake de siste dagene, har totalt over 6000 mennesker dødd av koronasmitte i Italia på bare to måneder.

Ifølge Verdens helseorganisasjon er tallene på smittede i Italia nå oppe i 69.176 og 6820 personer er døde av viruset.

Utenriksdepartementet (UD) fraråder reiser til Italia som ikke er strengt nødvendige. De skriver også på sine hjemmesider at det i hele Italia er restriksjoner i bevegelsesfriheten. Samt at det er vanskelig å forutse eventuell videre spredning av koronaviruset.

Mæland fikk i løpet av pressekonferansen spørsmål om Krekar nå risikerer å bli smittet av koronaviruset.

– Vi har fått forsikringer om at han får den hjelpen han har krav på, svarte Mæland.

Fikk ikke ta farvel med familien

Brynjar Meling sa dette til VG før pressekonferansen:

– De har ikke anstendighet til å la ham ta farvel med familien, sier Meling til VG.

– Dette er en skammens dag for alle de som ikke har hindret utlevering av en åpenbart uskyldig mann, sier han også.

«Bruker koronakrisen for å utføre et justismord»

Meling holdt i dag en pressekonferanse utenfor sitt kontor i Stavanger. Til TV2 sa han at han hadde håpet at det var et snev av anstendighet i regjeringen.

– Spesielt da koronakrisen kom på toppen av det hele, så trodde jeg man skulle vise en viss menneskelighet. Istedenfor bruker man den oppmerksomheten som koronakrisen tar til å utføre et justismord, sier Meling til TV2.

Han har forsvart Krekar i 18 år, og sier at han vil være med i forsvarsteamet hans i Italia.

Ifølge Meling fikk han tidligere i dag en e-post fra de italienske advokatene om at de var kontaktet av italiensk politi. De skal ha informert om at Krekar har landet på italiensk jord og er overført til et fengsel.

– Krekar har både diabetes og høyt blodtrykk, og er i risikogruppen, sier han.

Visste det kunne bli utlevering

I en SMS til Aftenposten skriver leder av justiskomiteen, Lene Vågslid (Ap) at hun visste det ble jobbet med en utlevering.

– Jeg er glad for at utleveringen gjennomføres. Saken har vist at dette ikke var noe quick fix, slik Frp har antydet i alle år, skriver hun.

Aftenposten kommer tilbake med mer.