Norge

Sjekker sjelden privatøkonomien

Det kan være 20-30.000 kroner å spare til sammen på å bytte bank, forsikring, mobil- eller kraftleverandør. Men vi sjekker sjelden om vi betaler for mye.

FS00015862.jpg GORM KALLESTAD/SCANPIX

 • Tor Arne Fanghol

Du mistenker kanskje at du har en dyr bank, feil forsikringsselskap eller et for kostbart mobilabonnement. Men har du sjekket hva du kan spare ved å bytte?

— Det virker som folk er villige til å betale hva som helst for å ha en ukomplisert hverdag. Våre sammenligninger viser at en normal bankkunde, med et normalt lån, fort kan spare opptil 20-25.000 kroner i året ved å gå fra den dyreste til den billigste banken, sier Elisabeth Realfsen til bt.no.

Hun er daglig leder i Finansportalen, den offentlige nettjenesten som sammenligner priser på bank og forsikring.

Bare 5 prosent av norske bankkunder fant seg en ny hovedbankforbindelse i fjor. Over 85 prosent svarer at det ikke er aktuelt å bytte bank. I tillegg kommer de som bruker informasjonen til å forhandle bedre betingelser i den banken de har.

Sjekker ikke

Det er nemlig de færreste som undersøker grundig før de bruker penger på lån og banktjenester. En undersøkelse i regi av Universitetet i Agder og Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), viser at bare en fjerdedel av bankkundene undersøker flere alternative tilbydere før de bestemmer seg.

Junge, Heiko

— I mange tilfeller kjører vi langt for å spare noen hundrelapper på et eller annet butikktilbud, mens et par kvelder investert i å undersøke priser på banktjenester ville gitt langt høyere timebetaling, sier professor Ellen K. Nyhus ved Universitetet i Agder.Hun får støtte av lederen for Finansportalen.no.

— Jeg tror folk overvurderer hvor vanskelig det er å bytte mellom banker. Dessuten tenker de for komplisert. Man kan jo beholde lønnskonto og daglige banktjenester i sin opprinnelige bank, låne penger i en annen, og plassere sparemidler i en tredje. Det krever veldig lite, og du unngår å måtte fornye kort og ulempene det medfører, fortsetter Elisabeth Realfsen.

Sjekker du privatøkonomien jevnlig? Si din mening i kommentarfeltet nederst i artikkelen, eller på våre facebooksider!

Lite brukt portal

For å fremme konkurransen, har myndighetene de siste årene bygget ut servicen til de som vil orientere seg om hvor de kan finne de beste bank- og forsikringstilbudene. Det samme gjelder kraft- og telepriser.

Forbrukerrådet står bak Finansportalen.no, som detaljert viser forskjellene på bank- og forsikringsprodukter. Den ble lansert i 2008.

Finansnæringens egne undersøkelser viser at bare 6-7 prosent av bankkundene har brukt portalen. Selv om undersøkelser fra Forbrukerrådet viser at rundt halvparten kjenner til tjenesten.

- Finansportalen brukes for lite til at den får den ønskede effekten i form av en sterkere konkurranse i bankmarkedet, sier professor Ellen K. Nyhus ved Universitetet i Agder.

Hun understreker samtidig at portalen har høy kvalitet og fungerer godt. Bruk av BankID gjør det lettere å bytte leverandør av finansielle tjenester, men Nyhus mener det fortsatt er for upraktisk å bytte bank.

— Det gjelder særlig bytte av kontonummer på lønnskonto. Det burde vært slik at man fikk kontonummeret med seg, sier Nyhus. Finansdepartementet undersøkte i 2008 mulighetene for å ta med seg kontonummeret ved bankbytte, men konkluderte med at dette ble for kostbart i forhold til gevinsten.

Mer mobil og strøm

Ifølge Forbrukerrådets undersøkelser i 2011 er norske forbrukere litt mer opptatt av å sjekke priser på strøm og mobilabonnement. Det er også langt flere som bytter forsikringsselskap enn bank.

Les også

–Sett deg inn i mulighetene

Dette trass i at det som regel er langt mer å spare ved å bytte fra et dyrt til et billig boliglån.I vårt eksempel fra Finansportalen utgjør prisforskjellen på det dyreste og billigste boliglånet nesten 15.000 kroner årlig, regnet ut fra et lån på to millioner kroner.

Styrt av følelser

Og selv om vi skulle vite at vi betaler for mye, lar vi oss styre av følelser. Følelser som i følge Elisabeth Realfsen i stor grad er ubegrunnet.

— De lojale bankkundene fremhever ofte at kunderådgiveren deres er så vennlig og flink at de ikke vil bytte bank av den grunn. Da sier de samtidig at kundebehandlerne i en annen bank ikke kan være like vennlig. Slike resonnement holder jo ikke. Dyktige kundebehandlere vil du finne i alle bankene, slik jeg kjenner dem, uttaler Elisabeth Realfsen.

- Konkurransen fungerer

Finansnæringens Fellesorganisasjon mener bankkonkurransen fungerer.

— At det er ulikt hvordan bankene priser sine tjenester, viser at konkurransen fungerer. Samtidig har vi gjennom mange år bidratt til Finansportalen, og mener det bør tilstrebes åpenhet om vilkår og priser, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Les også

Sparte 24.000 kroner

— Det er likevel få som bytter bank?- Mange kunder er svært prisbevisste, og vi mener det er enkelt å bytte bank. Årlig gjør 170.000 kunder dette. Men i tillegg til dem som skifter hovedbankforbindelse, er det også en del som sjekker betingelsene i andre banker, for så å velge å fortsette i sin opprinnelige bank, sier Stine Neverdal.

 1. Les også

  Mange kan låne billig av staten

 2. Les også

  Får ikke bankens beste rente likevel

 3. Les også

  Bruker lav rente som fluepapir

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Slik kan du spare penger på forsikringene

 2. BOLIG

  Tiden med rekordlave renter varer trolig ikke mye lenger. Dette bør du foreta deg.

 3. FAMILIE OG OPPVEKST

  Hvert år «gir» du og jeg bort 300 millioner til pensjonsselskapene

 4. BOLIG

  – Husk å prute på boliglånet!

 5. NORGE

  DNB og Sparebank 1 setter opp boliglånsrenten

 6. ØKONOMI

  Nå får bankene låne enda billigere. Boligtopper ber om nye rentekutt for kundene.