Sjøfartsdirektoratet: Bekymret for at det skal skje flere alvorlige vannscooterulykker

I helgen var det to vannscooterulykker, den ene endte fatalt. Sjøfartsdirektoratet frykter flere nå som sesongen er i gang.

I 2017 ble reglene for vannscooter de samme som for båt.

To menn i 30-årene ble lørdag formiddag funnet døde etter en vannscooterulykke ved Hvaler utenfor Fredrikstad.

Lørdag ettermiddag var det en ny vannscooterulykke, i Sykkylven på Sunnmøre. Der ble to menn, en i 20-årene og en i 30-årene, fraktet til Ålesund sykehus med ambulanse og luftambulanse. Hvordan det går med dem, kunne ikke politiet si noe om søndag ettermiddag.

Skjer sjelden dødsulykker

Ingen har oversikt over hvor mange ulykker det har vært med vannscooter de siste årene. Men Sjøfartsdirektoratet registrerer dødsulykker, og de skjer sjelden.

De siste fem årene har det vært fire dødsfall ved bruk av vannscooter. Til sammenligning mister rundt 30 personer livet i fritidsbåtulykker hvert år.

To av vannscooter-dødsfallene skjedde i 2018 og to nå i helgen. Den profilerte og populære langrennsløperen Vibeke Skofterud omkom i en vannscooterulykke i Arendal sommeren for to år siden.

Et politihelikopter bidro i søket etter de to mennene som ble meldt savnet etter en tur med vannscooter mellom Hvaler og Kråkerøy i helgen.

– Flinke til å tenke sikkerhet

Sjøfartsdirektoratet, som har ansvar for sikkerhet for liv til sjøs, jobber nå med å få registrert alle ulykker med vannscooter.

– Vi ser at flere skaffer seg vannscootere, og noen kjører i høy hastighet uten mye erfaring. Det gjør oss bekymret for at det skal skje flere alvorlige ulykker, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i direktoratet.

Det er cirka 15.000 vannscootere i Norge, og Redningsselskapet rykker ut til få ulykker med dem.

– Vårt inntrykk er at de som kjører vannscooter, er flinke til å tenke sikkerhet og bruker dødmannsknapp (brukes for å stoppe motoren om du faller ut av båten), forteller pressevakt Lars Mosby Enger.

Generelt mener de at grunnen til vannscooter-ulykker, i likhet med båtulykker, ofte er en kombinasjon av fart og mørke, gjerne også alkohol.

– Mange ulykker kunne vært unngått om fører holdt seg edru, avpasset farten og unngikk seilas om natten, sier Enger.

Vannscooter er likestilt med båt. Men den enkelte kommune i Norge kan forby det og sette opp egne fartsgrenser hvis det er nødvendig.

Kan bli påbudt å ta høyhastighets-kurs

En vannscooter er som en motorsykkel på sjøen og kan kjøre i alt fra 30 til 80 knop.

Sjøfartsdirektoratet utreder nå et lovforslag om høyhastighets-sertifikat for fritidsbåter. Det går ut på at de som har båter eller vannscootere som kan kjøre over 50 knop, må ta et kurs og få et eget høyhastighets-sertifikat.

– En båt eller en vannscooter kan være skummel hvis den havner i feil hender. Mer kompetanse er positivt, sier Lars Mosby Enger i Redningsselskapet.

Det er opp til politikerne om det blir noe av, men trolig vil loven innføres fra 2021, ifølge Enger.