Norge

Twitter-krangel i retten

Amerikansk selskap saksøker tidligere ansatt for å ha fortsatt å bruke Twitter-konto med firmaets navn. Mener Twitter-følgerne er å anse som en kundeliste.

FS00008346.jpg
 • Geir Amundsen
  Geir Amundsen

Stadig flere bedrifter tar i bruk Twitter og andre sosiale medier til alt fra merkevarebygging og promotering, til oppfølging av kunder og annen kundeservice.

Men hvor mye er en tweet og en Twitter-følger verdt? Og kan en arbeidsgiver påberope seg eierskapet til ansattes brukerkontoer på sosiale medier når disse brukes i jobbsammenheng?

Det er spørsmålene en domstol i California må ta stilling til, etter at det amerikanske firmaet PhoneDog Media har saksøkt en tidligere ansatt for å ha fortsatt å bruke Twitter-kontoen, skriver The New Tork Times.

Saksøkt for 340.000 dollar

PhoneDog Media, som står bak nettsiden Phonedog.com, som både selger mobiltelefoner og har en populær blogg, anser de 17.000 som følger Twitter-kontoen til den tidligere ansatte og nå saksøkte Noah Kravitz, for å være en kundeliste.

I søksmålet anslår PhoneDog verdien hver Twitter-følger til å være verdt 2,5 dollar i måneden. Eller 340.000 dollar for de åtte månedene det gikk fra Kravitz sluttet i jobben, til søksmålet ble levert 1. juli.

PhoneDog har ifølge NYT ikke ønsket å kommentere saken utover følgende uttalelse:

«Kostnadene og resursene PhoneDog Media har investert i å rekruttere følgere og fans, samt drive merkevarebygging på sosiale medier, er betydelige, og å anse som PhoneDog Medias eiendom. Vi har som mål å beskytte våre kundelister og vårt merkenavn.»

Noah Kravitz selv, hevder at Phone Dog Media sa han kunne beholde sin Twitter-konto «Phonedog_Noah», mot at han fra tid til annen postet meldinger på vegne av PhoneDog.

Han mener snarere søksmålet kommer som et resultat av, og et mottrekk til, at han som tidligere partner har krevd 15 prosent av firmaets reklameinntekter, samt etterbetaling relatert til hans posisjon som blogger i firmaet.

— Vil kunne danne presedens

Advokat Henry J. Cittone sier til New York Times at rettsaken vil kunne få konsekvenser for tilsvarende tvister og danne presedens i spørsmålet om hvem som eier brukerkontoer i sosiale medier: Arbeidsgiver eller arbeidstaker.

Cittone mener et sentralt spørsmål i rettsaken vil være hvorfor Twitter-kontoen ble opprettet.

— Hvis det var for å kommunisere med kundene til PhoneDog eller rekruttere nye kunder, var kontoen åpnet på vegne av firmaet, og ikke Kravitz.

Professor ved Columbia Journalism School, Sree Sreenivasan, mener det vil kunne gjøre en arbeidsgiver mindre attraktive om de må gi avkall på sine Twitter-følgere om de slutter i jobben.

Han mener brukerprofiler på sosiale medier nesten per definisjon er å anse som personlige, og at det uansett vil være svært vanskelig å anslå verdien på en Twitter-følger.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Han har fått ansvaret for «unge mennesker som menstruerer» i Skottland: «Føles som en spøk»

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5