Nybyggerne på plass i løpet av uker

Rundt 10.000 mennesker skal bo i Bjørvika. Rudulf Pettersen flytter inn i løpet av denne måneden.

Her, langs havnepromenaden på Sørenga, skal Rudolf Pettersen (først) spasere sine kveldsturer, selv om det foreløpig ligner mer en byggeplass enn et livlig og folksomt sted. Med seg på befaring har han markedssjef Trude Larsen fra Sørenga utvikling og Anders Bärnholt fra entreprenøren Backe.

På den ytterste, nøgne halvøy i Bjørvika skal Rudolf Pettersen falle til ro. Om noen uker tar han med seg kona og møblene sine, eller i hvert fall de han får plass til, fra Hovin til 68 flunkende nye kvadratmeter på Sørenga.

Kommunalsjefen i Enebakk kommune skal legge ut i kajakk rett fra boden i kjelleren, rusle langs kafeene på den omstridte havnegaten, stå og fiske fra bryggekanten. For Pettersen var fast bestemt på å komme tilbake til havet.

— Jeg er født på en øy. Nærhet til sjøen var helt avgjørende når vi nå skulle kjøpe noe nytt, sier Pettersen.

- Vil føle seg litt ensomme

Men når Pettersen flytter inn om noen uker, vil det meste fortsatt være usikkert rundt Sørenga. Vil det bli folk i gatene her? Hva slags restauranter og ikke minst butikker kommer til området? Symptomatisk er det gråvær når Aften er med Pettersen på befaring – tross utbyggerens løfter om "sjø, sol og fjordutsikt hele året" i prospektet.

En av Norges fremste boliganalytikere kaller det hele "et gigantisk eksperiment". Han tror i hvert fall de første innflytterne vil føle seg litt ensomme.

— Vi aner ikke mye om sammensetningen av folk, koblingen til nærliggende områder, og hvilke institusjonelle bygg som kommer og hvordan de vil fungere. Dette er noe vi som by aldri har prøvd før, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Han påpeker at Sørenga rent geografisk er mer frakoblet byen enn det for eksempel Aker Brygge var før utbyggingen der.

— Foreløpig er det nesten to kilometer til nærmeste matbutikk. For at området skal fungere, må slike ting komme på plass ganske fort, sier Øye.

Byggeplass i ti år

Pettersen medgir at han kanskje er en tanke mer risikovillig enn den jevne boligkjøper.

— Man må ha evnen til å forestille seg hvordan det blir før man kjøper noe som ikke er ferdig. Men jeg er ingeniør, og synes dette var spennende. Dette ser veldig bra ut, det er egentlig mer enn jeg forventet, sier Pettersen.

Det eneste som er garantert, er at han vil flytte inn på en byggeplass.

Det jobbes på spreng for å få ferdig de 115 første leilighetene – hvorav seks fremdeles er usolgt – helt ytterst. Fremdeles er det syv kvartaler bare på Sørenga-spissen som ikke blir ferdig før i 2015. Så begynner arbeidet lenger inn.

Ser vi ti år frem i tid, vil nok Sørenga og omegn stå ferdig. Med sjøbad, forhåpentligvis livlig havnepromenade, og noen tusen innbyggere. Innbyggertallet blir på rundt 10000, det samme som Egersund eller Mandal.

— Så lenge jeg kommer meg frem, og ser at det blir ferdig, er det ikke noe problem at det bygges, sier Pettersen.

Flest fra østkanten

Hvem er så de som skal flytte inn? Statistikk over de første boligkjøperne forteller oss at 54-årige Pettersen er ganske typisk når det gjelder alder. Nesten halvparten av kjøperne er over 50 år. De legger også beslag på de største leilighetene.

Paradoksalt nok er det planlagt to barnehager på Sørenga, men intet eldresenter.

Rundt 70 prosent av kjøperne bor allerede i Oslo. Det er nabobydelene som er best representert: Nordstrandsboere utgjør rundt 11 prosent av kjøperne, og Gamle Oslo drøyt ni.

Alle Oslos bydeler er faktisk representert blant Sørengas innbyggere, men hovedvekten kommer altså fra østkanten.

Det overrasker ikke Øye i Prognosesenteret.

— Vestkantfolk er fornøyd med der de bor. Man får nok ikke lokket folk over elven. Sørenga treffer et annet segment enn Tjuvholmen, for eksempel, sier Øye.

Men at det er godt bemidlede mennesker som trekker med til sjøkanten, er det liten tvil om, ifølge Øye.

— Dette er ikke folk som pent må be om lån i banken, men folk som har penger. Mange fra Nordstrand selger nok også sine dyre villaer for å bosette seg på Sørenga, sier Øye.

Opptil 11,5 millioner

For Sørenga har det nye Oslos høyeste kvadratmeterpriser. De billigste leilighetene koster to millioner, men da er det også snakk om 43 kvadratmeter i første etasje, uten ordentlig utsikt til sjøen. Derfra stiger leilighetene etter etasje og nærhet til sjøen. 11,5 millioner kroner koster toppleiligheten på 117 kvadratmeter, vendt mot sjøen og med gedigen takterrasse.

Den er foreløpig ikke solgt, selv om den har ligget ute i nesten to år.

— Det er ikke noe systematikk i hvilke leiligheter som ennå ikke er solgt. Vi har solgt så dyre leiligheter også, mens langt billigere boliger fortsatt er ledig i andre byggetrinn, sier markedssjef Trude Larsen i Sørenga Utvikling.