Norge

Slik så stjernehimmelen over Finse ut torsdag kveld

Dette bildet av stjernehimmelen over Finse er tatt med ett av kameraene i det landsdekkende nettverket av værkameraer som luftambulansene bruker for å sjekke været langs ruten de skal fly.

Dette bildet av stjernehimmelen over Finse er tatt med ett av værkameraene til Stiftelsen Norsk Luftambulanse, som har 100 stasjoner med slike kameraer over hele landet. Hver stasjon har to eller tre speilreflekskameraer.

  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Værkameraene er blitt et svært viktig hjelpemiddel for pilotene som skal fly legehelikoptre for å hente kritisk skadede eller syke pasienter over alt i det værharde landet vårt.

Det er givere og støttespillere til Stiftelsen Norsk Luftambulanse som finansierer nettverket av værkamerastasjoner. Den første ble satt opp i Stavn i Hallingdal i 2013. Ved årsskiftet er 100 stasjoner på plass – og nye er under planlegging.

Les også

Nå flyr flere ambulansehelikoptre i «blinde»

Værkamerastasjonene kobler seg opp automatisk til Stiftelsen Norsk Luftambulanses servere via mobilnettet. Nye bilder blir overført fire ganger i timen. Data om lufttrykk og temperatur sendes annethvert minutt.

Bildene og værdataene kan sees på alle basene, enten på storskjerm eller via en egen mobilapplikasjon.

– Vi er ikke på basen hele tiden. Ved å kunne bruke nettbrett eller smarttelefonen, kan vi vurdere været når vi for eksempel skal fly tilbake med pasienten. Da kan vi kjapt vurdere om at det er OK å lande på sykehuset, forteller flyver Jens Fjelnset i Norsk Luftambulanse til stiftelsens nettsted.

Politihelikoptret og øvrige operatører i luftambulansetjenesten har også tilgang til systemet.

Les også

Lastebilsjåfører blokkerte GPS-signalene til ambulansehelikopter. Det skjer stadig oftere.

Les mer om

  1. Luftambulansen
  2. Finse