Kraftig uvær flere steder i landet. Lørdag kan det bli verre i Nord-Norge.

Uvær, dårlig føre og rasfare førte fredag til kolonnekjøring og flere stengte veier. Mange steder vil snø og vind også prege været lørdagen.

Haukelifjell er blant fjellovergangene som er stengt. Her er brøytemannskaper i arbeid fredag formiddag.

Kraftig uvær førte fredag til store problemer flere steder i landet. Litt over klokken 17 fredag blåste deler av et tak av en omsorgsbolig i Eidfjord i Hordaland. Ifølge Bergens Tidende er det så langt ikke er meldt om personskade.

Politiet oppfordrer folk i området til «å ferdes med forsiktighet dersom man må ut.»

Isolert kommune

Vik kommune i Vestland er isolert fra omverdenen, melder NRK. Det bor rundt 2700 mennesker i kommunen, og når veien over Vikafjellet er stengt, og fergen er innstilt, har ikke innbyggerne andre veier inn eller ut av kommunen.

Flere steder på Vestlandet ble det i ulike medier meldt om strømbrudd fredag ettermiddag. Ifølge Sunnmørsposten førte uværet til at nordgående hurtigrute «Nordkapp» ikke tok sjansen på å legge til kai i Ålesund fredag, og gikk videre til Molde. Uværet førte også til at at sørgående hurtigrute «Polarlys» ikke beveger seg sør for Trondheim, men blir liggende der til det skal gå nordover igjen.

Ifølge NRK har været også skapt problemer for flytrafikken på Nordvestlandet. Både ambulanseflyet og ambulansehelikopteret i Ålesund står på bakken på grunn av været.

Været i Nord-Norge kan bli verre lørdag

Vegtrafikksentralen i Nord-Norge ber folk vurdere om det er nødvendig å legge ut på kjøretur i helga. Den skriver at det er tøffe vær- og føreforhold mange steder i Nord-Norge, og det kan bli verre lørdag.

Fredag kveld meldes det om at hurtigbåten mellom Tromsø, Finnsnes og Harstad innstilles lørdag på grunn av sterk vind. Det blir ikke satt opp alternativ transport.

Stengte fjelloverganger

I Sør-Norge var alle fjelloverganger mellom øst og vest stengt på grunn av heftig vintervær.

Fredag ettermiddag la Vegtrafikksentralen ut en oppdatering av status på Twitter.

«Stengte fjelloverganger:

  • Rv15 Strynefjellet, åpner ikke i dag
  • Rv13 Vikafjellet, åpner ikke i dag
  • Rv7 Hardangervidda, åpner ikke i dag
  • Fv50 Hol-Aurland, åpner ikke i dag
  • Fv53 Tyin-Årdal, åpner ikke i dag
  • E134 Haukeli, åpner ikke i dag
  • E16 Filefjell-kolonne for kjøretøy o/7,5 tonn
  • Rv52 Hemsedal- stengt

Ifølge Vegtrafikksentralen var også E6 over Saltfjellet stengt på grunn av uvær fredag og ville ikke bli åpnet igjen i løpet av dagen. I Finnmark ble det fredag meldt om kolonnekjøring på europavei 69 fra Skarsvåg til Nordkapp på grunn av uvær.

Både på Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge ble enkelte hurtigbåter og ferger innstilt på grunn av dårlige værforhold.

Verst fredag ettermiddag og kveld

Ifølge vakthavende meteorolog Magni Svanevik ved Meteorologisk institutt ville været være verst fredag ettermiddag og kveld.

I et intervju foretatt fredag ettermiddag spår hun liten til full storm og kraftige snøbyger på fjellovergangene i Sør-Norge.

– Noen steder kan kanskje få enda sterkere vind lokalt, sa hun og la til at kraftig vind i kombinasjon med snø ville gjøre det «ekkelt over fjellet».

Lørdag vil det ifølge Svanevik roe seg litt her, men det vil bli snøbyger og sterk kuling på starten av dagen.

– Utover ettermiddagen vil det selv om det blir en del vind, roe seg en god del, og snøbygene vil avta, sa hun.

Strynefjellet og Dovrefjell: Fortsatt uvær

Ifølge meteorologen vil uværet holde stand litt lenger i f.eks. Oppdal og ikke minst på Dovrefjell og Strynefjell.

– På Dovrefjell kan det bli nordvestlig sterk kuling lørdag ettermiddag og kveld, sier hun og antar at det der fortsatt vil kunne bli problemer med å komme seg over fjellet.

I Nord-Norge vil det også bli en god del vind og snøbyger utover dagen i morgen, men vinden vil avta etter hvert. Ifølge Svanevik vil det hele dagen lørdag bli snøbyger fra Møre og Romsdal og nordover, mens det sør for Sognefjorden blir oppholdsvær utover ettermiddagen.

Fredag kveld veltet et tre i krysset mellom Josefines gate og Gustavs gate i Oslo.

Forsinkede fly og vind av orkan styrke

Ifølge Adresseavisen er flere avganger fra Værnes forsinket fredag kveld som følge av uværet. Avisen melder om sterk storm på kysten av Trøndelag med vindkast på opptil 135 kilometer i timen. I Nordland er er det vind av orkan styrke.

Fredag kveld melder politiets operasjonssentral i Oslo at det også har begynt å blåse i hovedstaden. Et tre har veltet i krysset mellom Josefines gate og Gustavs gate. Treet ligger over flere biler, og bussen kommer ikke forbi, skriver politiet på Twitter. Det skal ifølge politiet ikke være personskader.