Norge

I dag avgjøres Vågå-ordførerens permisjon

I 16 år har Rune Øygard som ordfører vært det naturlige midtpunktet i 1. mai-arrangementene i Vågå. I år var han for første gang ikke med.

1. mai-toget i Vågå gikk forrige uke uten ordfører Rune Øygard, for første gang på 16 år. I stedet var det fungerende ordfører Iselin Jonassen som førte an sammen med lokallagsleder Live Langøygard. Foto: ARILD M. JONASSEN

 • Arild M. Jonassen

I kveld skal Vågå kommunestyre innvilge Øygards søknad om permisjon fra alle politiske verv. Det skjer åtte måneder etter at Aps generalsekretær Raymond Johansen oppfordret Øygard til å søke permisjon.

— Han valgte å søke permisjon da tiltale var tatt ut, ikke før, blant annet fordi han hadde stor støtte i lokalmiljøet og var ønsket som ordfører, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Fylkeslaget og lokallaget forklarer det med at de ikke ønsket å ta opp permisjonsspørsmålet så lenge Rune Øygard var sykmeldt.

— Det var ikke aktuelt for oss å diskutere permisjon når han var syk, sier Kjersti Stenseng, fylkesleder i Oppland Ap.

Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal undrer seg over at Arbeiderpartiets store organisasjon ikke har rutiner for å behandle slike saker mer profesjonelt.

— Ordføreren skulle vært permittert ganske så umiddelbart da han ble siktet i saken for åtte måneder siden. En permisjon handler ikke om skyld eller uskyld, men ved ikke å ta tak i dette tidligere så kan det virke som om partiet tar stilling til skyldspørsmålet. Ap må ta inn over seg at det er to parter i saken, sier hun.

Flere tusen sms-er

Statsadvokat Torbjørn Klundseter sier tiltalen om seksuell omgang med den nå 16 år gamle jenta, som kom i april, bygger på summen av alle bevis i saken.

— Vi har gjort beslag av både PC ’er og mobiltelefoner. Derfra har vi blant annet bilder, en logg over Skype-meldinger og flere tusen tekstmeldinger mellom tiltalte og fornærmede, sier Klundseter.

De siste tre månedene før pågripelsen i september i fjor skal de to ha utvekslet cirka 4500 tekstmeldinger.

Bistandsadvokaten sier at den fornærmede og hennes familie opplever det som krenkende at Rune Øygard har fremstilt seg som en omsorgsperson for henne.

— Øygard har fremstilt det som at hun hadde behov for omsorgen han og hans ektefelle kunne gi henne. Det er helt misforstått, sier Hjortdal.

Reiser

Jenta har vært med ordføreren på en rekke tjenestereiser og i et intervju med VG sa Øygard at de to har overnattet i samme seng flere ganger. VG har også skrevet at det er innkjøpt angrepiller.

Overgrepene skal ifølge statsadvokaten ha foregått på en rekke av reisene og også på Øygards hytter.

Rune Øygard skal etter en ny Kripos-rapport i februar/mars ha gitt beskjed om at han ikke ønsket flere avhør.

— Min eneste kommentarer er at vi mener at bevissituasjonen ikke holder, og at Rune Øygard ser frem til å få bevise sin uskyld i retten, sier hans forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Ubehagelig situasjon

Lokallagsleder i Vågå, Live Langøygard, sier hun opplever situasjonen som ubehagelig og at folk nærmest er i ventemodus frem til rettssaken starter i oktober, og de vil få svar på mange spørsmål.

Også fungerende ordfører Iselin Jonassen ser frem til en avklaring.

— Jeg forholder meg ikke til skyldspørsmålet. Det er opp til rettsapparatet. Men vi skal være medmennesker oppe i alt dette. Det er en vanskelig situasjon. Det er to parter i denne saken, og det er viktig å ivaretadem begge, sier hun,

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tiltaler mann i 30-årene for overgrep mot niesen (3) og flere venninner

 2. NORGE

  Overgrepstiltalt mann risikerer forvaring

 3. NORGE

  25-åringen tilsto og ble dømt for voldtekt - likevel mener retten han hadde et «berettiget håp» om sex

 4. NORGE

  Aktor: – Ingenting som tyder på konspirasjon mot kulturprofil

 5. SPORT

  Ndure nekter skyld for vold mot ekssamboer

 6. NORGE

  Mannen (25) ble dømt for overgrep. Mens han sonet dommen ble han tiltalt for nye overgrep.