Venter full storm i Nord-Norge inn mot helgen – kommuner i Finnmark isolert

Det er ventet full storm flere steder i Nord-Norge fredag kveld. Fem kommuner i Finnmark er fortsatt isolert som følge av rasfare og uvær.

Snøfokk på Haukelifjell fredag 21. februar

Tre hendelser på E69 i Nordkapp førte til at rundt 40 personer ble evakuert torsdag ettermiddag. Fredag ettermiddag ble veien åpnet for kolonnekjøring.

En utenlandsk buss med 17 passasjerer ble hentet ut fra området med egen kolonne.

Fredag formiddag var fortsatt fem kommuner i Finnmark isolert fra omverdenen på grunn av rasfare og uvær. Det gjelder Måsøy, Lebesby, Gamvik, Berlevåg og Båtsfjord.

Veier vurderes fortløpende

Veien mellom Honningsvåg og Karmøyvær ventes å åpne i løpet av dagen.

I tillegg er fylkesvei 98 over Ifjordfjellet stengt, mens E75 over Domen til Vardø er kolonnekjørt. Flere mindre veier er stengt. Statens vegvesen vurderer fortløpende hvilke veier som kan åpnes i løpet av dagen.

– Vi vurderer situasjonen utover dagen. Været er fortsatt vanskelig i store deler av Finnmark, sier beredskapsvakt Torkjell Johnsen i Statens vegvesen.

Det er sendt ut gult farevarsel for kraftige vindkast i Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen. Det ventes full storm fra sørvest på utsatte steder her, sent fredag kveld. Vindkastene kan komme på 30 til 35 meter per sekund.

Stor snøskredfare

Det er sendt ut gult farevarsel for store deler av Sør-Norge inn mot helgen. I løpet av helgen er det ventet mellom 50 til 130 millimeter nedbør på Vestlandet og mellom 40 og 70 millimeter i Agder.

Fra lørdag morgen til søndag morgen er det ventet mellom 30 og 50 centimeter snø på Vestlandet sør for Stad.

Det er videre stor snøskredfare på Voss, Hardanger og Heiane fredag, skriver Varsom.no.

Lørdag er det også sendt ut varsel om stor snøskredfare i fjellet i Sør-Norge.

Det er sendt ut gult farevarsel for Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud og Vestfold. Her er det ventet høy vannstand fredag ettermiddag, skriver Yr.no.

Inntil videre er værfaste yrkessjåfører, bilister og bussturister, samt hele Nordkapp kommune isolert fra omverdenen. Her fra tidligere i vinter da det også var ras og uvær i Honningsvåg, og fire bygder i Nordkapp kommune var isolert som følge av ras som hadde gått over veier.

Flere fjelloverganger stengt

I Sør-Norge er flere fjelloverganger stengt. Mye nedbør og sterk vind gjør at Bane Nor har innført oransje beredskap på Bergensbanen over høyfjellet.

Fredag ettermiddag er Strynefjellet stengt, fylkesvei 53 Tyin-Årdal er stengt på grunn av uvær, mens fylkesvei 50 Hol-Aurland er midlertidig stengt på grunn av snøras og fare for ras. Det vil ikke bli gjort en ny vurdering her før mandag.

Riksvei 13 Vikafjellet er stengt, men det vil bli gjort en ny vurdering lørdag klokken 10.

Riksvei 7 Hardangervidda er stengt og vil ikke bli åpnet igjen i løpet av fredag.

E16 Filefjell er åpen, mens det er kolonnekjøring på riksvei 52 Hemsedal og E143 Haukelifjell. Her det snø- og isdekke og fare for glatte partier.

Osterøy-beboere isolert

Veien er ryddet etter jordraset ved Kallestadsundet på Osterøy i Vestland lørdag kveld. Raset har ført til at rundt 60 innbyggere nordøst på øya er isolert.

Fredag ettermiddag opplyser Vaksdal kommune på sine nettsider at til tross for at veien er ryddet, blir den ikke åpnet i helgen på grunn av varsel om store nedbørsmengder.

Det vil bli tatt en ny vurdering mandag.