Norge

Skrev læreren inn i debutboken

I 2010 debuterte Live Bonnevie (41) med romanen Hestenes klan. Her dukker norsk-lærer Svein Bøhn opp. Han er identisk med den virkelige Svein Bøhn (71), som Live hadde på Steinerskolen på Hovseter i 1987.

 • Miriam Lund Knapstad
  Journalist

- Å skrive ham inn i handlingen var min måte å takke ham på. For Svein bidro sterkt til at jeg skrev denne romanen, sier Live.

I den selvbiografiske romanen dukker det også opp flere andre personer som har betydd mye for Live. Men Svein er den eneste som opptrer under sitt fulle navn. Hun tok kontakt før utgivelsen, lot ham få lese manus og fikk klarsignal.

- Jeg ble overrasket. Jeg visste ikke at jeg hadde betydd så mye for Live, sier Svein.

- Som lærer sår du en masse frø, men du vet ikke om de spirer eller ikke. Og du kan ikke lykkes hver gang. Men når du gjør det, setter du uendelig stor pris på det, filosoferer han.

Ikke nok med det, det Svein skrev på Lives vitnemål, er også det samme han skriver på vitnemålet til hovedpersonen Amanda i boken. «I Amanda finner man et språklig talent utenom det vanlige. Hennes arbeider er aldri likegyldige og som regel av virkelig litterær verdi», heter det.

Ifølge Live var det viktige Svein gjorde at han ikke hengte seg opp i formalia og skrivefeil, men heller fremelsket det som fungerte i stilene hennes. Hun husker spesielt en stil hun skrev, som Svein ba henne lese høyt for klassen. Det ble et vendepunkt.

- Jeg fikk troen på min egen stemme, på et veldig viktig tidspunkt i livet mitt, forteller Live.

- Jeg så at hun hadde en skriveglede, og at hun hadde noe på hjertet, kommenterer Svein.

Etter en mannsalder på Hovseter, ble Svein pensjonist i 2003. I årene etter det har han jobbet litt for Steinerforbundet, blant annet med å utvikle læreplaner. Live er allerede i full gang med to nye romaner. I tillegg skriver hun filmmanus basert på Hestenes klan .

- Vil du be Svein om å spille seg selv i filmen også?

- Det er klart jeg har vært inne på tanken!

Sveins råd til avgangselever:

Jobb med din virkelighetsopplevelse. For den er truet av det digitale. Lær deg noe ikke-digitalt veldig godt. Det kan for eksempel være et håndverk, å stelle hester eller å skrive. Det tror jeg er den beste bufferen mot Facebook og andre tidstyver, som stjeler tid og passiviserer unge mennesker.

 1. Les også

  En lærer for livet

 2. Les også

  Ringer alle gamle elever på bursdagen

 3. Les også

  Mattelærer fikk flest hyllester av alle

 4. Les også

  Som en far for klassen

 5. Les også

  Motivatoren

Live Bonnevie mener hennes tidligere norsklærer på Steinerskolen Svein Bøhn har mye av æren for at hun i 2010 debuterte med romanen Hestenes klan.