PST-sjefen innrømmer ulovlig oppbevaring av våpen

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold sier i et intervju med VG at han i flere år oppbevarte minst to håndvåpen som han mottok av en enke – uten å ha tillatelse til det. Spesialenheten for politisaker skal nå vurdere etterforskning.

Hans Sverre Sjøvold på et pressemøte hos PST i Nydalen i Oslo tidligere i år.

Overfor VG betegner Sjøvold, som tidligere var politimester i Oslo, saken som en «ren vennetjeneste».

– Enken kom til meg og lurte på om jeg kunne ta vare på de våpnene, og det gjorde jeg. Og så ble de nok liggende en periode. Så ble det våpenamnesti og da fikk jeg levert dem inn, sier Sjøvold.

Etter at VG publiserte artikkelen onsdag kveld, var avisen i kontakt med sjefen for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus.

– Jeg vil be etterforskningsavdelingen vurdere saken med bakgrunn i VGs artikkel. Da vil det være opp til etterforskningsavdelingen å vurdere om det er behov for å innhente ytterligere opplysninger – der man tar stilling til om dette er noe som skal etterforskes eller ikke, sier Presthus til VG.

Les også

Anmeldelse fra forsvaret var bakgrunnen for stort våpenfunn i Bamble

Sjøvold opplyser at han mottok våpnene etter dødsfallet til en mann i Vestfold i 2008 og at både han og den avdøde var medlemmer av Odd Fellow-losjen. Første våpenamnesti etter dette var våren 2017, og det betyr i så fall ifølge VG at våpnene kan ha blitt oppbevart ulovlig i nærmere ni år.

– Dette ble håndtert som en ren vennetjeneste. Disse våpnene var lovlig låst ned og ble liggende helt til amnestiet kom. Det var egentlig det som skjedde, sier Sjøvold, som opplyser at det kan ha dreid seg om to-tre finkalibrede våpen.