Norge

En person innbragt etter bråk ved valgbod på Karl Johan

En mann ble innbragt av politiet da den omstridte danske politikeren Rasmus Paludan fredag besøkte Selvstendighetspartiets valgbod i Oslo.

Den danske politikeren Rasmus Paludan (t.h.) fra det danske partiet Stram Kurs besøkte Selvstendighetspartiets valgbod på Karl Johans gate i Oslo fredag.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Mannen ble innbragt fordi han ble oppfattet som truende, og ikke etterkom pålegg han fikk av politiet. Mannen tok seg forbi politiets sperring og inn til valgboden.

Ytterligere to menn fikk pålegg om å forlate området fordi de forstyrret ro og orden. En av demonstrantene kastet en kopp kaffe på valgboden.

Amper start

Det var rundt 300 demonstranter ved valgboden ved Universitetsplassen på Karl Johan. Politiet sperret av området med bånd, kjøretøy og personell.

– Politiet verner om alles rett til ytring. Vi har kontroll på dem som står på standen, sa operasjonsleder Tor Guldbrandsen i Oslo politidistrikt til NTB.

Stemningen var amper i starten, men det roet seg etter hvert. Politiet meldte at arrangementet var over rundt klokken 16.

Rasmus Paludan stiftet det danske, islamfiendtlige partiet Stram Kurs i 2017. Han er dømt til betinget fengsel for overtredelse av paragraf 266 b i den danske straffeloven, kjent som rasismeparagrafen.

En person er innbragt av politiet etter at det ble bråk da den danske politikeren Rasmus Paludan besøkte Selvstendighetspartiets valgbod på Karl Johan fredag ettermiddag.
Les også

Litteraturhuset tillater ikke Selvstendighetspartiet å leie lokaler

Fikk holde pressekonferanse

Selvstendighetspartiet er restriktive i spørsmål om innvandring og utenrikspolitikk. Partiet ble først nektet å holde en planlagt pressekonferanse på Litteraturhuset i Oslo fordi Paludan skulle delta. Fredag ettermiddag opplyste partiet at de likevel fikk holde pressekonferanse på Litteraturhuset.

Daglig leder Susanne Kaluza ved Litteraturhuset bekrefter dette overfor NTB. Hun understreker at Paludan ikke var til stede i salen, og at han heller ikke var tiltenkt deltakelse i arrangementet på annet vis.

15 minutter inn i pressekonferansen var bare arrangørene til stede i lokalet, ifølge Kaluza.

Les også

  1. Derfor mener danskene det er viktig å la den rasismedømte politikeren få slippe til