Norge

- 77 liv kunne vært spart

Om politi og politikere hadde gjort jobben sin kunne 77 liv vært spart, mener Jarl Robert Christensen som mistet datteren på Utøya.

Jarl Robert Christensen forventer at noen tar ansvar for den manglende viljen og evnen til å utføre jobben de var satt til å utføre, og at omfattende grep blir tatt for å bedre samfunnsberedskapen. STEIN BJØRGE

 • Wenche Fuglehaug
  Journalist

— Anders Behring Breivik skulle vært stanset før han kom til Utøya, og jeg blir både trist og veldig sint på vegne ungdommene som døde, sier Christensen.

Han mistet datteren Birgitte Smetbak (15) 22. juli i fjor. Jarl Robert Christensen forventer at noen tar ansvar for den manglende viljen og evnen til å utføre jobben de var satt til å utføre, og at omfattende grep blir tatt for å bedre samfunnsberedskapen.

Både politiet og politikere får rettmessig kritikk for alt som gikk galt. Da jeg hørte kommisjonslederen snakke om Utøya, var det som om en ventil åpnet seg.

Det var godt for meg som pårørende å få anerkjennelse for det jeg har sagt og ment i lang tid: At Behring Breivik burde vært stoppet før han kom til Utøya, og at politiet brukte altfor lang tid på å komme seg over til øya, sier Jarl Robert Christensen fra Drammen.

Levde trolig i tre timer

Han blir blank i øyene når han tenker på datteren og alle de andre ungdommene som kunne vært reddet. Birgitte Smetbak ble skutt i kneet og i skulderen på teltplassen like ved Kafébygget på Utøya omtrent klokken 17.25.

Mest sannsynlig levde hun i nesten tre timer etter skuddene rammet, men døde under evakuering. Først fikk Christensen beskjed om at datteren døde rundt klokken 19.30, men opplysninger han senere har fått, kan tyde på at hun levde så lenge som til 20.30, tre kvarter etter at helsehjelpen ankom Utøya.

Ansvarlig

Dette står i kommisjonens rapport om den aktuelle situasjonen:

«Kommisjonen har ikke hatt kapasitet til å kartlegge eksakt hvilket skadeomfang jenta hadde da hun ble funnet, tilstanden hun var i og hvordan denne endret seg, eller nærmere om hvilken konkret oppfølging hun fikk fra politi eller andre i tiden da hun befant seg inne i bygget. Vi har heller ikke noen eksakte tidsangivelser.

Kommisjonen understreker at politiets håndtering av den skadede jenta må sees i lys av at tjenestemennene ble konfrontert med en ekstrem og uoversiktlig situasjon med mange drepte og skadede og en fortsatt opplevd trussel.»

Som far vil jeg at noen skal holdes ansvarlig for at Birgittes liv ikke ble reddet, sier Christensen.

Etterspill

Trine E. Aamodt mistet sønnen Diderik Aamodt Olsen (19) på Utøya. Hun har i lang tid vært svært kritisk til politiets innsats 22. juli. Hun fikk først beskjed om at den døde sønnen var i live, og hun fikk etterpå også opplyst feil dødsårsak.

— Kommisjonens kritikk av politiet er som forventet, men jeg mener kommisjonens leder kunne vært mer tydelig og kritisk. Ungdommene ble sviktet av politiet. Behring Breivik skulle vært stoppet lenge før han kom til Utøya. 69 menneskers liv kunne vært spart. Det er ikke spekulasjoner, men fakta, sier Aamodt, som ikke utelukker rettslig oppfølging av sønnens skjebne.

 1. Les også

  - Hadde ikke politiaksjonen sviktet, hadde Andrine overlevd

 2. Les også

  Politiet feilvurderte helikopterinnsats

 3. Les også

  - Hele det norske samfunnet har vært enormt naivt

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. 22. juli

Relevante artikler

 1. NORGE

  22.juli-rapporten filleristet Politi-Norge - nå kommer kritikken av konklusjonene

 2. NORGE

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 3. NORGE

  Politidirektøren fem år etter: – Jeg tenker på 22. juli hver dag

 4. A-MAGASINET

  «Ikke ring meg. Dere er verdens beste foreldre»

 5. A-MAGASINET

  Meldingene fra Utøya

 6. A-MAGASINET

  Hun holdt 22. juli-terroren på avstand i mange år. Så skjedde noe som forandret henne.