Norge

Savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) funnet drept

To menn (37 og 64) pågrepet og siktet for drap.

  • Marie Melgård
  • Andreas Slettholm
    Kommentator
  • Eldrid Oftestad

Det er Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) som ble funnet i et skogholt på Kolbotn i går kveld. Det bekrefter politiet på en pressekonferanse tirsdag kveld.

— Vi bekrefter at det er Sigrid Giskegjerde Schjetne som er funnet drept. Funnet av Sigrid representerer et gjennombrudd i forsvinningssaken. Nå står vi overfor en drapssak, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde, leder av seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

— Den siste utviklingen er direkte utledet av taktisk etterforskning ved Oslo politiditrsikt. Vi fikk god bistand av Follo politidistrikt da vi aksjonerte, sier Rohde.

Foreløpig kan ikke politiet gå inn på detaljer i obduksjonsrapporten.

— Vi kan ikke si noe om dødsårsak, hvor lenge hun har ligget død, eller hvilke skader hun er påført. Vi kan heller ikke si noe mer om hendelsesforløpet, sier Rohde.

Hun bekrefter også at to menn — en 37 år gammel mann og en 64 år gammel mann - er siktet for drapet.

De to siktede sitter i kveld i avhør. Den 37 år gamle mannen er tidligere dømt for vold mot en kvinne i 2006. Han har også vært i kontakt med psykiatrien, men ble funnet tilregnelig av Oslo tingrett og ble dømt til to års fengsel for volden.

Politioverbetjent Grete Lien Metlid, leder av voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, sier at det for politiet har vært viktig å ha god kommunikasjon med Sigrids familie, både underveis, og i forbindelse med aksjonen mandag kveld.

— Det har hatt en særlig høy prioritet hos politiet, sier Metlid.

Ivrig etter å forklare seg

Aase Sigmond er forsvarer for den 64 år gamle mannen. Hun kunne fortelle til Aftenposten.no klokken 00.15 natt til onsdag at den siktede hverken erkjenner drap eller medvirkning til drap.

— Min klient nekter for å ha hatt noe som helst med drapet å gjøre, sier Sigmond.

Hun forteller videre at siktede har vært ivrig etter å få forklare seg.

— I morgen blir det nytt avhør, og så blir det rettsmøte tosrdag, fortsette hun.

Forsvant for en måned siden

Schjetne forsvant like før midnatt 4. august da hun var på vei hjem fra en venninne på Østensjø i Oslo. Hun skulle være hjemme i 00.30-tiden, men da hun ikke dukket opp, ble politiet varslet.

Senere på natten ble 16-åringens sokk, sko og mobiltelefon funnet ved Kanvas-barnehage på Østensjø, bare noen hundre meter fra hennes hjem.

Schjetne skal ha sendt to SMS-er på vei hjem. En klokken 00.13. og en klokken 00.15. Den siste sms-en er det siste livstegnet fra Schjetne. Der sto det «chillern hjemme». Det har i ettertid vært stilt spørsmål om hvorvidt Schjetne skrev denne meldingen selv.

Store leteaksjoner

Siden 5. august da har store politi— og sivile styrker lett etter Schjetne i nabolaget og i andre områder i Oslo. Leteaksjonen har vært i området, og har lett bare 200 meter unna der den døde personen ble funnet i går.

Flere hundre sivile har engasjert seg i søket, og politiet har fått mer enn 3000 tips.

FS00043474.jpg Foto: Lise Åserud / Scanpix

Politiet, her ved politiinspektør og etterforskingsleder Hanne Kristin Rohde, bekrefter at det er Sigrid Schjetne som ble funnet i Kolbotn i går kveld. Foto: Anette Karlsen

Sigrid Giskegjerde Schjetne har vært savnet siden natt til 5. august. Foto: Privat