Norge

Arne Johannessen går av i 2014

Arne Johannessen tar gjenvalg som leder for Politiets Fellesforbund, men varsler at han slutter om to år.

Arne Johannessen er innstilt som politiets fagforeningsleder i to nye år - men så er det slutt. NTB SCANPIX

 • Vibeke Buan
 • Arild M.jonassen

— Jeg har tatt en totalvurdering og valgt å si ifra at dette blir min siste periode som PF-leder, sier Johannessen tilPolitiforum.

Kampen om ledervervet har foregått i kulissene. Nestleder Sigve Bolstad trakk seg fra lederstriden etter et møte med forbundets lokallagsledere i september. Han trakk da også sitt kandidatur som nestleder for to nye år. Men etter ett nytt møte med lokallagslederne for snart to uker siden, ble Bolstad nestlederkandidat igjen.

Nå er Arne Johannessen enstemmig innstilt av valgkomiteen før landsmøtet onsdag skal velge PF-leder for de neste to årene. Men han tar likevel forbehold om at han blir gjenvalgt.

— Det er landsmøtet som skal velge, understreker han overfor Aftenposten.no.

- Enormt krevende

Johannessen har ledet Politiets Fellesforbund siden 2000.

- Dette er et verv, det er ingen jobb. Det følger en 24 timer i døgnet absolutt hele året, og er enormt krevende. Det krever stor tilgjengelighet, og veldig mye reising.

Johannessen sier at han reelt vurderte å ikke stille til gjenvalg for to nye år under landsmøtet i år. En rekke støtteerklæringer fra lokallagsledere gjorde at han valgte å stille.

Det er imidlertid en stund siden han bestemte seg for at han ikke ønsker å fortsette som fagforeningsleder etter 2014.

— Jeg har vært leder i veldig mange år. Først var jeg leder i Lensmannsetatens landslag i syv og et halvt år, før vi fusjonerte og stiftet Politiets Fellesforbund. Per i dag har jeg vært forbundsleder i 19,5 år til sammen. Tiden er inne for å gjøre noe annet, sier Johannessen.

— Når jeg har sittet så lenge som leder, synes jeg det er viktig at organisasjonen får vite om det og får bruke tid på å finne ut hvem de vil ha som leder neste gang.

Ble utfordret

Internt i Politiets Fellesforbund kommer det heller ikke som noen bombe at Johannessen nå varsler sin avgang.

Etter det Aftenposten får opplyst har fagforeningslederen signalisert i en engere krets i toppledelsen at han ikke fortsetter etter 2014.

Det åpner for nestleder Sigve Bolstad som ny leder for PF om to år. Selv svarer han diplomatisk etter nyheten om at Arne Johannessen trekker seg om to år.

-Jeg ønsker meg to år til i PFs toppledelse nå. Målet er å gjøre en så god jobb at jeg fortsatt har tillit i toppledelsen, sier Bolstad.

— Jeg var lederkandidat tidligere i høst, og jeg ønsker nå å fortsette som nestleder. Det viser at jeg har ambisjoner. Jeg finner ikke grunn til å skjule ambisjonene, men mer kommer jeg ikke med nå, sier Bolstad.

- Topp motivert

Arne Johannessen understreker at selv om han nå varsler sin avgang, er han topp motivert for å gå på som forbundsleder i to år til før han gir seg.

— Ikke minst etter at jeg har fått så mange hyggelige støtteerklæringer om å stille i en ny periode, sier han.

- Men dette blir definitivt siste periode, det er det ingen tvil om.

I sin åpningstale på landsmøtet tirsdag formiddag fokuserte Johannesen på de utfordringene norsk politi står overfor. Han tok utgangspunkt i bakteppet etter 22.juli-angrepet, som har resultert i voldsom kritikk av politiet.

I den forbindelse tok han et oppgjør med manglende rolleavklaring mellom politikk og fag, og han så på politiets tillit i befolkningen, og leder- og kulturutfordringer.

22. juli-kritikk

— Det er behov for endringer på alle plan med forventning om politisk satsing på politiet, sa Johannessen.

Før åpningstalen trakk han overfor aftenposten.no frem den voldsomme kritikken mot politiet etter 22. juli.

— Våre medlemmer har tatt i mot kritikken med rak rygg uten å gå i forsvar. De ser selv svakhetene, og tar disse på alvor. En årsak er at våre medlemmer på alle nivåer vet at situasjonsbeskrivelsen i kritikken har vært riktig. Mye av dette har jo våre operative medlemmer varslet om lenge før terrorangrepet, sier Johannessen.

Han trekker frem at politiets innsatspersonell i dag har alt for lite tid til trening, at det er dårlig samhandling mellom stab og utemannskaper, at kunnskapsnivået er for dårlig i stab, og at de mangler trening i samhandling med andre aktører.

- Og det er langt igjen til vi har tilstrekkelig bemanning og godt nok samband og annet utstyr, sa Johannessen.

 1. Les også

  Avlyser bitter strid i Politiets Fellesforbund

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Politidirektøren går av

 2. POLITIKK

  Kallmyr og Vedum i full kræsj om politipenger

 3. POLITIKK

  Stoltenberg vurderte å gå av etter 22. juli

 4. NORGE

  Politiet gir opp målet om terrorstyrke på 1200 politifolk

 5. NORGE

  Befalsorganisasjon: – Det er en maktkamp mellom politiet og Forsvaret

 6. NORGE

  Politiet skal fortsatt være ubevæpnet, mener utvalgsflertall