– Useriøse selger lyspærer som virker dårlig

Glødelampen er borte, bransjen frykter dårlige alternativer.

LED-pære (til venstre), sparepære og en pære med mer tradisjonell teknologi. De gamle glødepærene er borte fra butikkhyllene, og du må forholde deg til ny teknologi enten du vil eller ikke. Dessverre betyr dette marked for useriøse også.

Fra september i år ble det forbudt å importere de tradisjonelle lyspærene vi bruker i husholdningen. Utfasingen av de gammeldagse og energikrevende glødepærene har pågått siden 2009, men nå er det altså slutt. Restlagrene selges ut.

Men — med nye regler og påbud er det marked for både seriøse og useriøse aktører.

Spesielt innen LED mener bransjen useriøse leverandører selger pærer som både gir feil fargetemperatur og ikke holder noe særlig lenger enn en tradisjonell glødelampe.

– Mange leverandører holder ikke den kvaliteten og levetiden de lover, opplyser Frode Olav Gjerstad, seniorrådgiver ved ENOVA.

– Vi ser at omtalene de dårlige LED-produsentene får også går utover alle de seriøse leverandørene, hevder produktsjef Kitty Marie Folsland hos lysleverandøren Nortronic AS.

Gir LED dårlig rykte

Det siste på markedet er såkalte LED-pærer. Dette er pærer som består av lysdioder (LED: Light Emitting Diode). Lysdiodene består av en anode og en katode, og kan gi fra seg lys i forskjellig farge avhengig av diodens oppbygging når den tilføres strøm.

I noen tiår har vi vært vant til lysdioder som grønne, gule eller røde signallamper på knapper og apparater, eller kanskje i en rød baklykt til sykkelen din. Men nå er utviklingen av dioder kommet så langt at de kan brukes til både kraftige sykkellykter, billys og i pærer til husholdningen.

Les også

- Hver gang noen bruker tre, gjør de naturen en tjeneste

Diodene kan også gi fra seg lys i farger som er i fargetemperaturen vi bruker hjemme.

LED-pærer skal både bruke mye mindre strøm enn tradisjonelle glødelamper, og dessuten vare flere ganger lengre.

– Markedet for useriøse leverandører vil helt sikkert vokse. Det har vi i ENOVA erfart tidligere på andre områder. Disse useriøse aktørene bidrar dessverre til at forbrukernes oppfatning av produktene blir negative, sier Frode Olav Gjerstad.

To kvalitetskrav

Når du står der som et spørsmålstegn i butikken på jakt etter lyspærer til kjøkkenet, kan det godt hende selgeren forsøker å selge deg alternative LED-pærer.

– Det er to kvalitetskrav LED-leverandørene har utfordringer med å garantere, nemlig levetid og lyskvalitet etter den såkalte RA-indeksen, forteller Gjerstad.

Levetiden betyr tiden fra lampen er ny, til den har mistet 30 prosent av sin lysstyrke. RA-indeksen viser lysets evne til å gjengi farger, altså den varme temperaturen du ønsker deg, korrekt. En RA-indeks på 100 er perfekt lys.

Problemet for mange leverandører av LED er å kunne gi en RA-indeks på over 90.

Nordmenn vil ha varmt lys

Hva skal forbrukerne gjøre i jungelen av nye lyspærer?

Frode Olav Gjerstad ved ENOVA skjønner godt det ikke er så lett å finne frem.

– I Norge ønsker vi at lyset fra pærene skal være temmelig varmt. Vi er vant med glødelampene, som har en fargetemperatur vi kaller for varmhvit, forteller Gjerstad.

Men mens stort sett alle glødelampene hadde denne fargetemperaturen, kan alternativene gi lys med helt andre farger. Og de færreste ønsker kaldt og blåhvitt «gatelys» i stua.

– Dette kan kanskje best forklares med at øynene våre gjennom generasjoner har tilpasset seg til lyset fra åpen ild, parafinlamper og stearinlys. Dermed blir fargetemperaturen på pærene svært viktig. En fargetemperatur på mellom 2700 og 3000 Kelvin gir et varmt lys, påpeker Gjerstad.

Sparer masse energi

Også lysstyrken er annerledes på alternative pærer. Sagt på en annen måte: De fleste har en oppfatning av hvor sterk en glødelampe på 60 eller 40 watt er.

– En LED-pære eller sparepære på bare ti watt tilsvarer lysstyrken på en 60 watts tradisjonell pære. Lystyrken måles i lumen, og disse pærene har en lysmengde på rundt 700 lumen (lm), forklarer Frode Olav Gjerstad.

Husk også hva slags sokkel den alternative pæren må ha for å erstatte den gamle glødelampen. Og selvom sokkelen er riktig, kan det hende de nye pærene er for brede for sokkelholderen.

Les også

Boligbyggingen i Oslo fortsatt for lav

Sparepærene har vi vært vant til i flere år allerede, og disse er en liten fetter av de tradisjonelle lysrørene som henger i taket på jobben og i garasjen. Pærene består av rør fylt med gass og små mengder kvikksølv.

– Sparepærene kan lett forveksles med kompaktlysrør og forskjellen er at sparepærer har all nødvendig elektronikk i lampesokkelen, forklarer Frode Olav Gjerstad.

Både LED-lamper, kompaktlysrør og sparepærer har en levetid som kan være ti til 15 ganger lengre enn tradisjonelle glødelamper. Gjerstad tror utviklingen av LED vil gjøre dem mer energieffektive enn sparepærer.

Se pæren lyse før du kjøper

Frode Olav Gjerstad mener forbrukerne bør lese tester som er gjort av de forskjellige typene pærer og merker.

– Dessuten er det lurt å se lyset fra pæren i virkeligheten før man kjøper den. Mange butikker og kjeder har fine demonstrasjonsbenker der du kan sammenligne forskjellige pærer. Husk at dine egne øyne er de beste testinstrumentene, påpeker Gjerstad.

Og — det er ikke nødvendigvis slik at de billigste er de dårligste. IKEA-pærer har eksempelsvis vist seg å være både rimelige og holdbare.

Det er gjort en rekke tester av lyspærer og resultatene viser at levetid (lystilbakegang), pris og lysutbytte er de tre viktigste punktene som forbrukerne bør tenke på.