Norge

Skyttere bekymret over skarpladde politivåpen

Presidenten i Norges Skytterforbund reagerer på politiets praksis om at våpnene er ladet og skuddklare. - Det strider mot all sikkerhetstekning, sier Jan Tore Berg-Knudsen.

Norges Skytterforbund mener at politiets praksis med å gå rundt med skarpladde pistoler er i strid med enhver sikkerhetspraksis. Men politiet vil ikke endre praksis.

  • Håkon Letvik
  • Nina Selbo Torset
    Journalist

President Jan Tore Berg-Knutsen i Norges Skytterforbund mener politiets praksis med å gå rundt med skarpladde og skuddklare våpen på hofta, er i strid med all den sikkerhetstenkning som er innprentet hos titusener av norske skyttere og jegere.

Fare for vådeskudd

— Det at politiet tar ladegrep når de skal gå inn i en skarp situasjon og dermed har et skuddklart våpen, er jo helt greit. Men at poiltiet skal gå rundt med skuddklare våpen i Oslos og Bergens gater i påvente av at noe dramatisk skal skje, er å gå altfor langt. Til det er faren for vådeskudd og uheldige hendelser altfor høy, sier Berg-Knutsen.

Han ble overrasket etter hendelsen på politistasjonen i Stavanger, der en mann forsøkte å få tak i pistolen til en politimann. Under basketaket som fulgte gikk det av et skudd.

I ettertid har Politihøgskolen bekreftet overfor VG at politiet trenes opp til alltid å gå med våpenet ladet og skuddklart, og at et trykk av avtrekkeren er nok til at skuddet går av. Politiets pistoler er heller ikke utstyrt med noen sikring.

Tirsdag kveld bekreftet også Politidirektoratet, for første gang, det samme overfor NRK.

Ber politiet endre praksis

Nå viser det seg i tillegg at en politimann i april i år avfyrte et vådeskudd inne på politistasjonen i Kristiansund. Det er VG som melder dette tirsdag kveld.Hendelsen er under etterforskning av spesialenheten for politisaker.

I et åpent brev til politidirektør Odd Reidar Humlegård, justisminister Anders Anundsen, justiskomiteens leder Hadia Tajik og kontrollkomiteens leder Martin Kolberg, ber der erfarne skytteren Bjarne Eikefjord og presidenten i skytterforbundet om å stanse politiets praksis med skarpladde, skuddklare våpen.

— Og fremfor alt stanse den uforsvarlige praksisen med at tusenvis av polititjenestevåpen med usikrede skudd i kamrene representerer en stor fare for alt og alle i deres vei i form av vådeskudd av typen vi så i Stavanger, skriver Eikefjord, som er medlem i Oslo Kommunes Skytebaneutvalg.

- Jeg trodde nesten ikke mine egne ører, da jeg hørte at politiet følger denne praksisen.

Ingen skuddklare våpen på Landsskytterstevnet

Presidenten i Skytteforbundet med 33. 000 aktive skyttere viser til at det i Norge er en våpenkultur hvor høy sikkerhet rundt våpenet har absolutt første prioritet.Berg-Knutsen er for tiden på Landsskytterstevnet på Lesja, hvor 5400 skyttere er samlet.

— Her er det ingen som går rundt med skuddklare våpen. Her er sluttstykket i bakre stilling når du går mellom postene. For oss som er erfarne skyttere høres det veldig merkelig ut at norsk politi går rundt med skarpladde og skuddklare våpen, som ikke har annen sikring enn at våpenet er i hylsteret.

— Skyteferdigheten hos politiet er svært forskjellig. Noen er erfarne skyttere med høy våpen- og sikkerhetskultur, men det er veldig mange uerfarne politifolk som aldri har skutt eller håndtert et våpen før de kommer i politiet, sier Berg-Knutsen.

Enig i Moods bekymring

Presidenten i Skytterforbundet er enig med generalløytnant Robert Mood, som har stilt spørsmål ved at norsk politi nå har like høy beredskap med skuddklare våpen, som norske soldater som er i ferd med å gå inn i kampsituasjoner.

— Vi er bekymret over at tusenvis av norske polititjenestevåpen nå daglig befinner seg ute blant folk, med usikrede skudd i kamrene, skudd som ikke er er sikret eller er dårlig sikret, mot vådeskudd, heter det i det brevet som er sendt til myndighetene.

Vil ikke endre praksis

Til tross for bekymringene fra Skytterforbundet, vil politiet beholde praksis med ladde vapen. Det bekrefter Politidirektoratet overfor NTB.

– Det å endre et innøvd og til dels automatisert handlingsmønster, er noe som er forbundet med risiko uten grundig trening og opplæring. Dette krever tid – og er ikke noe vi gjør over natten, sier seksjonssjef Steffen Ousdal ved avdeling for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet (POD) til nyhetsbyrået.

Ousdal sier Politidirektoratet vil vurdere om det er behov for å endre rutinene når Spesialenheten har konkludert i sin etterforskning av vådeskuddet på politihuset i Kristiansund.

Les også

  1. Skarpladd politi: Trener 50 timer i året Skarpladd soldat: Flere timer hver dag

  2. Robert Mood reagerer på politiets bevæpning

  3. Politihøgskolen: Politiet har ladde pistoler i hylsteret

- Jeg trodde nesten ikke mine egne øre da jeg hørte at politiet går rundt med skuddklare og usikrede våpen, sier den erfarne skytteren Bjarne Eikefjord, medlem i Oslo Kommunes skytebaneutvalg.