Norge

Stoltenberg ber russerne fortelle hva de gjør

BRUSSEL (Aftenposten): NATO-sjef Jens Stoltenberg frykter at det skal oppstå misforståelser, og ber russerne være mer åpne om når og hvor de holder øvelser.

NATO-sjef Jens Stoltenberg ber russerne være mer åpne om sine øvelser. - Det er viktig å unngå hendelser som kan komme ut av kontroll.
  • Ingeborg Moe
    Ingeborg Moe
    Journalist

I dag møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i Brussel. Lavrov er i Brussel i forbindelse med at Europarådets utenriksministermøte.

Stoltenberg gjentok det som har vært NATOs budskap til russerne det siste året, nemlig at annekteringen av Krim-halvøya var ulovlig og at Russland må trekke tilbake tropper og støtte til separatistene i Øst-Ukraina.

— Vi diskuterte også viktigheten av åpenhet, spesielt når det er økt militær nærvær ved våre grenser. For NATO er det viktig å unngå hendelser som kan komme ut av kontroll. Vi er veldig opptatt av åpenhet når vi har øvelser, sa Stoltenberg.

Men han ber russerne være mer åpne om det de gjør, og er spesielt bekymret for som øvelser som kommer plutselig og nært grensen til NATO-land.

— Vi er bekymret for at det økende antallet russiske hurtigøvelser, både antallet og størrelsen og at dette reduserer forutsigbarhet langs våre grenser. Vi må endre dette. Russerne må også være med åpne om deres militære aktiviteter, sa Stoltenberg.

Les også

  1. Latvias russere støtter NATO

  2. Russiske militærfly nær norsk luftrom

  3. Ministermøte om Ukraina: Stridsvogner skal trekkes ut