Store busspassasjerer må ha legeerklæring for å unngå bot for manglende belte

Ikke alle busspassasjerer greier å få beltet rundt livet.

I denne bussen til Setesdal, som i alle andre busser Kjell Arild Kristensen har reist med, er sikkerhetsbeltet for kort. Sjåfør Sanko Hadzic kan bare beklage

— Legeerklæring? Jeg er jo ikke syk, bare noe omfangsrik, sier 67-åringen, og legger til:

— Det er jeg vel ikke alene om.

Det er Samferdselsdepartementet som tilrår legeerklæring for alle som ikke får beltet rundt seg på et bussete, skriver fvn.no.

Rådet kom etter at Fædrelandsvennen ringte driftssjef Jarle Bugge i NOR-WAY Bussekspress for å spørre hva passasjerer skal gjøre når de ikke klarer å feste den påbudte sikkerhetsselen.

Han ba om betenkningstid til å undersøke saken, og kom noen timer senere tilbake med nevnte råd fra departementet.

- Kan legge på ekstra skjøt

Det synes Kjell Arild Kristensen er et dårlig råd.

— Når myndighetene først krever at busspassasjerer skal sikres, bør de også sørge for at det gjelder alle som vil reise med bussen. Selskapene kan jo gjøre som i Danmark, og legge på en ekstra skjøt, foreslår han.

Det var etter at Fædrelandsvennen torsdag skrev at bare 15 av 35 passasjerer brukte belte i en tilfeldig kontroll, at Kjell Arild Kristensen la ut denne meldingen på Facebook:

«Hvem skal betale for gebyret når bilbeltet på bussen er for kort? Er det bruker eller busselskapet? Jeg har kjørt en del med buss og per dags dato har ingen av bussene hatt lange nok belter. Hilsen en tungvekter.»

- Selene er EU-godkjente

— Temaet er nytt for meg, fremholder Jarle Bugge.

— I utgangspunktet er passasjeren ansvarlig for å sikre seg. Selene og setene i våre busser er EU-godkjente. I motsatt fall ville ikke bussene blitt registrerte, legger han til.

I Forskrift om bruk av personlig verneutstyr under kjøring med motorvogn, utgitt av Samferdselsdepartementet i 1979, heter det at bilbelte skal brukes når bussen er i bevegelse, og at sjåføren skal kunngjøre dette. Eneste unntak er lokalbusser, som blir registrert selv om disse ikke har montert belter.

— For såkalte klasse 2-busser gjelder beltepåbud alle som har sitteplass. I disse bussene, som ofte er timebusser og ikke har lov til å kjøre fortere enn 80 kilometer i timen, er det lov å stå, sier Jarle Bugge.