Norge

Aktor ber om ett år og fire måneders fengsel

Den tidligere lederen av Profetens Ummah må dømmes til ett år og fire måneders fengsel for oppfordring til terror, for trusler og for hatefulle ytringer, mener aktor, statsadvokat Carl Fredrik Fari. Seks måneder av fengselsstraffen kan gjøres betinget, mener aktor.

Både Ubaydullah Hussain og hans advokat John Christian Elden mener ytringene om terror ligger innenfor ytringsfrihetens grenser, og slett ikke er noen oppfordring til terror. Håkon Letvik

 • Håkon Letvik

Statsadvokat Carl Fredrik Fari mener Ubaydullah Hussain må dømmes til xxx måneders fengsel for oppfordring til terror, trusler mot to journalister, en forsker og mot jøder i Norge. Håkon Letvik

Mens Hussain mener han bare har brukt sin ytringsfrihet mener påtalemyndigheten at han gjennom sine ytringer har skapt alvorlig frykt, at han har oppfordret til drap og forsøkt å tvinge Norge eller andre land til å trekke sine militære styrker ut av islamske land.

Roste terroristene

Hussains posisjon og autoritet innen det radikale islamske miljøet i Norge må tillegges vekt i vurderingen, mener statsadvokat Fari.

Etter terroren som kostet 23 mennesker livet i In Amenas i Algerie i januar 2013, roste Hussain terroristene og håpet de fikk den største og beste belønning i Paradiset.

Etter terroren som krevde tre menneskeliv og skadet 264 mennesker i Boston 15. april 2013 hyllet han de to brødrene som sto bak. Hyllest av drapet på en britisk soldat på gaten i London, angrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi og hyllest av åtte muslimer som planla å sprenge et fly mellom Storbritannia og USA er også utsagn som Hussain er tiltalt for.

— Ytringene må sees i sammenheng

— Hver for seg ville ikke disse utsagn være straffbare. Men ytringene må sees i sammenheng og da er det etter min oppfatning en straffbar indirekte oppfordring til terror, sa statsadvokaten.

Han la også vekt på at Hussain har sagt at han vil bruke vold og terror for å nå sitt mål – og at han godtar straffemetoder som steining og halshugging.

Statsadvokaten la vekt på at lagmannsretten må vurdere ytringene også opp mot ytringsfriheten og religionsfriheten. – Det finnes ingen rettsavgjørelser og knapt noen tiltaler etter denne straffebestemmelsen, sa Fari.

Statsadvokaten mener Hussain må straffes strengere for trusler mot to journalister, for hatefulle ytringer mot det jødiske samfunnet i Norge og for å ha truet en sakkyndig i retten enn de 120 dager han ble idømt i tingretten i februar i fjor. Halvparten ble gjort betinget.

— Jeg viser til det de to journalistene forklart, om at truslene har fått store konsekvenser for dem. Høyesterett har sagt at det må reageres strengt på trusler mot journalister, og for at noen prøver å kneble pressen, sa statsadvokaten.

Hussain ble i oktober frifunnet for å ha oppfordret til terror. Han og hans forsvarer John Christian Elden mener at ytringene dekkes av ytringsfriheten og ikke kan straffes. Hussain har nektet å forklare seg for lagmannsretten. Han mener han har forklart nok til politiet og til tingretten tidligere.

hakon.letvik@aftenposten.no.

 1. Les også

  - Jeg ble redd av truslene

 2. Les også

  PST rotet bort lydopptak fra retten

 3. Les også

  Ubaydullah Hussain nekter straffskyld

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Ubaydullah Hussain tiltalt for verving av fremmedkrigere

 2. KRONIKK

  Ytringsfrihet: Det frie Norge og det skremte Danmark

 3. NORGE

  Forsvarer i ankesak: Ubaydullah Hussain var PR-kåt, ikke IS-medlem.

 4. NORGE

  Aktors påstand i ankesak: Ti års fengsel for Ubaydullah Hussain

 5. NORGE

  Hussain nekter for IS-medlemskap og rekruttering

 6. NORGE

  Ubaydullah Hussain disponerte bankkonti for IS-krigere