Norge

Frykter offentlig IKT-krøll som følge av kommunereformen

Kommunesammenslåingen kan skape IT-trøbbel for flere når to kommuner blir til én. IKT Norge er bekymret.

Statsråd Jan Tore Sanner la fram kommunereformen onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Ifølge Klassekampen vil kommunesammenslåingen medføre en rekke endringer i offentlige datasystemer. I dag er hver kommune registrert med egne kommunenummer i alle datasystemene.

– Dette vil sannsynligvis være mest ressurskrevende for de store statlige registrene som Statens kartverk, Skattedirektoratet og Brønnøysundregistrene, og for de statlige etatene som nytter seg av registre, heter det i kommunereformen, lagt fram for Stortinget av kommunalminister Jan Tore Sanner (H) onsdag.

Men Sanner sier at dette har gått bra så langt og viser til sammenslåingen av Sandefjord, Andebu og Stokke ved nyttårsskiftet.

– Det er dyktige folk som jobber med det, og tar lærdom fra den sammenslåingen, sier han.

Bekymring hos IKT Norge

Direktør for internett hos IKT Norge, Torgeir Waterhouse, sier han er bekymret for at alvorlige feil kan oppstå.

– Reformen viser hvor avgjørende det er med forståelse for hvordan IT er vevd inn i forvaltningen og samfunnet. IKT-Norge er bekymret for at de nødvendige IT-omlegginger ikke får nok oppmerksomhet og at alvorlige problemer oppstår fordi systemene ikke er tilpasset den nye virkeligheten. Dette er et ledelses- og kompetanseproblem, ikke et teknologiproblem, sier Waterhouse i til NTB.

Torgeir Waterhouse. Foto: Espedal, Jan Tomas

Han mener alle offentlige etater må undersøke hva kommunereformen betyr for IT-systemene i hele 2017 og tiden framover.

– Det kan handle om alt fra enkel håndtering av lenker til informasjon på kommunale nettsider til faktainformasjon i systemene til ' blålysetatene' som er avgjørende for beredskapen, sier Waterhouse.

Uklar kostnad

Det er fortsatt usikkert hva prislappen for kommunereformen blir. For 2017 ligger egenkostnadene på rundt 1,27 milliarder kroner, ifølge stortingsmeldingen.

Dersom Stortinget går inn for forslaget fra regjeringen, innebærer det at 428 kommuner blir til 356 kommuner. 13 av disse kommunene blir tvunget sammen.

Les mer om

 1. Kommunereform
 2. Kommunesammenslåing
 3. Jan Tore Sanner

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Sp fremmer forslag om å reversere kommunereformen

 2. DEBATT
  Publisert:

  Representanter fra Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet med samlet svar på kritisk kronikk: Ubegrunnet bekymring for maktsentralisering

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Norske rådmenn vil ha mer kommunetvang

 4. NORGE
  Publisert:

  Dette er de 74 kommunene som forsvinner fra kartet

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Regjeringen vil ha enda færre kommuner

 6. DEBATT
  Publisert:

  Broforbindelse holder for Vågsøy