Strøm av nordmenn til Lesbos for å hjelpe

De gjør det frivillig og for egen regning: Stadig flere nordmenn drar til den greske øya Lesbos for å hjelpe.

Flyktninger fra Syria kommer i land på Lesbos.

Torsdag setter Silje Anette Myhr fra Oslo seg på morgenflyet til Hellas. Med seg skal hun ha tre kofferter stappfulle av klær, mat og nødvendighetsartikler til flyktningene på Lesbos.

– Jeg orket ikke sitte stille lenger og se på. Jeg kan ikke hjelpe en hel verden, men hvis jeg kan hjelpe ti stykker, er det verdt det, sier Myhr til NTB.

Les også:

Les også

Pave Frans ber Europas kristne om å ta imot flyktninger

– Ekstremt mange

Stadig flere vil gjøre som Myhr, forteller Trude Jacobsen, som står bak Facebook-gruppen «Dråpen i havet», som på kort tid har fått over 22.000 medlemmer og en rekke lokale undergrupper.

– Det er ekstremt mange som nå melder seg og sier at de har lyst til å reise ned. Vi setter dem i kontakt med hverandre, sier Jacobsen til NTB.

dråpen i havet.jpg

Lørdag fulgte hun 16 personer til Gardermoen som skulle til Hellas og jobbe som frivillige på Lesbos.Selv kom hun tilbake fra Lesbos onsdag i forrige uke. Nå får hun daglig tusenvis av tekstmeldinger fra folk som spør hva de kan gjøre for å hjelpe.

Får ikke sette opp busser

Hittil i år er det kommet over 230.000 flyktninger og migranter med båt til Hellas, en enorm økning sammenlignet med i fjor. Mange av dem kommer i land på strendene nord og øst på Lesbos, der det ikke finnes noe apparat for å ta imot dem.

For å komme til stedet der de kan bli registrert, må utmattede, sultne og tørste flyktninger gå syv mil langs til dels dårlige fjellveier.

Trude Jacobsen skulle gjerne satt opp busser for å frakte flyktningene.

– Men vi får ikke tillatelse, og myndighetene vil ikke, sier hun til NTB.

Ved hjelp av pengegaver har hun imidlertid kunnet leie biler til de frivillige.

– Vi kjører så mange vi kan, sier hun.

– Positivt

Samtidig er Jacobsen rørt over engasjementet blant nordmenn. Norske medier er fulle av historier om folk som samler inn penger, klær og annet eller stiller opp på andre måter for å hjelpe flyktningene.

– Det er utrolig positivt at folk kanskje er i ferd med å endre seg i synet på å ta imot flyktninger, sier hun.

Det er ikke bare nordmenn som engasjerer seg: Søndag meldte det danske charterselskapet Spies at deres gjester siden juli har tatt med over 15 tonn nødhjelp på ferien til Kos og Lesbos. På grunn av den ekstraordinære situasjonen får de reisende ta med 20 kilo ekstra bagasje, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Desperate flyktninger som forsøker å komme til Europa, er lett bytte for kyniske mafiagrupper. Les hvordan «Mafiaen tjener mer på menneskesmugling enn på narkotika».