Høyreekstrem demonstrasjon i Kristiansand – politiet ville ikke gripe inn

Uten å ha fått tillatelse marsjerte den høyreekstreme gruppen som kaller seg «Den nordiske motstandsbevegelsen» gjennom hovedgaten i Kristiansand. Politiet ville ikke avbryte demonstrasjonen i frykt for å eskalere situasjonen.

Uten et ord gikk gruppen som kaller seg «Den nordiske motstandsbevegelsen" bortover Markens – hovedgaten i Kristiansands Kvadraturen – med en solid politistyrke til stede.

KRISTIANSAND: – Vi kommer for å vise vårt syn og dele ut flyveblad, sier den norske talsmannen Håkon Forvald.

De skulle egentlig ha demonstrert i Fredrikstad lørdag, men fikk ikke lov av politiet. Dermed satte de seg i bilene og kjørte til Kristiansand.

I Kristiansand ble de ikke stanset av politiet fordi man fryktet situasjonen skulle eskalere, skriver Fædrelandsvennen.

Det tause toget, som besto av rundt 70 personer, startet ved Gartnerløkka og beveget seg inn i Markens før de stanset opp ved Nedre Torv. Her spredte personene seg og begynte å dele ut flyveblader.

Flyveblad

Det var to ulike flyveblad. På den ene sto det «Knus homolobbyen».

På det andre flyvebladet var overskriften «Ta tilbake makten fra globalistene».

Se video av demonstrasjonen under

– Vi ønsker å slå sammen Norge, Sverge, Finland, Danmark og Island til en union, sa svenske Per Sjögren.

Fædrelandsvennen så ikke en eneste som tok imot flyvebladene.

Opplevde 2. verdenskrig: – Ekkelt ekko

Flere reagerte sterkt på demonstrasjonen.

– Det går kaldt nedover ryggen på meg når jeg ser noe slikt. Det gir et ekkelt ekko til krigens dager, sier Øystein Carlsen som var guttunge under 2. verdenskrig.

Saken fortsetter under bildet

Øystein Carlsen var kraftig opprørt over demonstrasjonen i Markens. Han syntes dette ga et ekkelt ekko fra krigens dager da han var guttunge.

Han mener det er tragisk at så unge mennesker bruker sine ressurser på denne type aktivitet.

– Politiet viser ingen vilje til å stoppe dem

Terje Næss, leder i kulturstyret i Kristiansand sier han ble skjelven da han tilfeldigvis kom forbi den ulovlige demonstrasjonen. Han mener at politiet burde grepet inn tidligere.

– Jeg oppfatter det som en garde av svenske nazister som blokkerer hovedgaten midt i turistsesongen, og politiet viser ingen vilje til å stoppe dem. Forbipasserende måtte bøye hodene under naziflagg for å komme forbi, og jeg nekter å bøye hodet for nazister.

Stabssjef i Agder-politiet har tidligere sagt til Fædrelandsvennen at de vurderte det til at demonstrasjonen ville løse seg opp av seg selv. Dette er en forklaring Næss ikke mener holder vann.

– I alle andre situasjoner er det ordensmaktens oppgave å holde orden i gatene. Når politiet bare står og ser på, kan folk få inntrykk av at politiet synes det er greit at slike grupper demonstrerer i gatene.

Fungerende ordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, er opptatt av at alle som skal demonstrere må forholde seg til lovverket. Han reagerer på at høyreekstremistene kom til Kristiansand for å demonstrere.

Jørgen Kristiansen er fungerende ordfører i Kristiansand. Her er han avbildet i gågaten i Kristiansand i fjor høst.

– Jeg synes det er trist. Jeg tar sterkt avstand fra demonstrasjonen og ideologien. Det er også veldig beklagelig at de kommer til Kristiansand, sier han.

Men han ønsker ikke å kritisere at politiet ikke grep inn i demonstrasjonen, etter å ha vært i kontakt med flere kilder i politiet. De lot demonstrantene holde på i omtrent en time.

– Det høres fornuftig ut å heller la de avslutte på egen hånd.

Vil ikke snakke

Det var kun Forvald og Sjögren fra «Den nordiske motstandsbevegelsen» som ville snakke med mediene. Alle andre ristet på hodet ved spørsmål.

– Hvor mange er dere i denne bevegelsen?

– Det vil jeg ikke si, svarer Forvald.

– Hvorfor ikke?

– Nei, det vil vi ha hemmelig.

Han sier gruppen som var på Markens består av medlemmer fra Norge, Sverige og Finland.

Flere av personene i toget gikk rundt og filmet tilskuere og ikke minst alle journalister. Vi fikk ingen forklaring på hvorfor dette ble gjort.

Ikke søkt tillatelse

Stabssjef i politiet, Bård Austad sier at det ikke var søkt om tillatelse for demonstrasjonen.

– Det er en demonstrasjon som det ikke er søkt løyve til, så vi har holdt et øye med dem. Så får vi vurdere i etterkant om dette skal avstedkomme noen reaksjoner, sier han.

Da gruppen marsjerte gjennom Markens, var det politi både foran, bak og på siden.

Austad forklarer at de valgte å ikke gripe inn i demonstrasjonen fra start, etter en helhetsvurdering. Blant annet farene for at situasjonen kunne eskalere.

Saken fortsetter under bildet

Nynazister stilt opp som dette i Markens er ikke akkurat et vanlig syn.

– En ulovlig demonstrasjon i seg selv er ikke farlig. Vi vil ikke være parten som gjør at dette eskalerer, sier Austad.

Grupperingen hadde varslet en demonstrasjon i Østfold lørdag, men Austad fikk vite fra politikilder at de kunne være på vei sørover.

– Demonstrasjonen løste seg etter hvert greit opp uten noen episoder. Nå får politijuristen vurdere om det skal reageres på at det ble demonstrert uten lov, sier han etter demonstrasjonen.

Han opplyser at det ble foretatt to bortvisninger. Dessuten ble alle som deltok ID-kontrollert.

Ingen pågrepet

Politiets jurist og politiets operasjonsleder sier til Fædrelandsvennen sent lørdag ettermiddag at ingen personer er pågrepet i forbindelse med hendelsen. Ikke før, heller ikke etterpå.

– Ingen personer er pågrepet, sier operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane.

– Etter det vi har grunn til å tro har de aller fleste av dem nå forlatt byen. Så langt vi vet kom de med biler, og forlot byen med biler, sier Kleivane, som legger til at politiet følger med på situasjonen og naturlig har kontakt med andre politidistrikter i en slik sak.

Avstand fra Fredrikstad

Ifølge talsmannen til «Den nordiske motstandsbevegelsen» i Norge, Håkon Forvald, var grunnen for å dra til Kristiansand at man ville skape størst mulig avstand fra Fredrikstad.

– Vi ønsker ikke å lage noe bråk. Så da dro vi hit slik at vi forhåpentligvis slipper motdemonstrasjoner, sier Forvald.

Motdemonstrasjon

For øvrig oppsto det en spontan motdemonstrasjon, men for sent.

– Ja, vi hørte om dette på radioen og fikk samlet sammen noen folk. Men da vi kom til Markens var de forduftet, sier Åge Bjelland.

Men han forteller at de fikk applaus fra folk i Markens for at de stilte opp slik.