Dobbeltdrapet: To av de tre tiltalte nekter straffskyld

Kun en av de tre drapstiltalte erkjenner straffskyld etter dobbeltdrapet i Møllendalsveien i Bergen.

Nattevakten på hospitset (til v.) og 58-åringen møtte i Hordaland tingrett tiltalt for dobbeltdrap.

Mandag startet rettssaken etter drapene på Jan-Øystein Ask Hilby (42) og kjæresten Silje Helen Kvandal (29).

De ble funnet døde langs Gullfjellsvegen 13. januar i fjor, men ble drept mellom klokken 03.00 og 08.00 dagen før på hospitset i Møllendalsveien.

Tre menn er tiltalt for drapene. En bergenser (58) erkjente straffskyld for drapene, men tok forbehold for drapet på Kvandal.

Nattevakten på hospitset er tiltalt for å ha brukt øks mot de avdøde, mens en mann (24) skal ha holdt vakt. Begge nekter straffskyld for drap.

To menn på 34 og 38 år erkjente straffskyld for å ha fraktet bort de døde fra hospitset. 34-åringen har også erkjent tyveri og vold mot Hilby.

Silje Helen Kvandal ble 29 år.

Hevder han lånte hasj

58-åringen fortalte i retten at han hadde solgt hasj i 30 år og lånte de avdøde hasj i desember 2019 slik at de kunne selge den og få penger til julepresanger. Han sa han ikke fikk oppgjør.

– Jeg ble holdt for narr. Det er narkotika vi snakker om, jeg skal også betale. Jeg var møkklei.

58-åringen sa han ble oppsøkt og truet av Hilby og at det var «vanvittig krenkende».

Jan-Øystein Ask Hilby ble 42 år.

Filmet om kvelden

I retten kom det frem at nattevakten var bekymret og ringte politiet 7. og 8. januar og sa at 58-åringen kunne eksplodere. Det kom også frem at nattevakten slo av kameraovervåkingen på hospitset drapsnatten.

Men kvelden før, lørdag 12. januar, ble 58-åringen filmet idet han gikk inn på Hilbys rom sammen med en av de medtiltalte.

– Jeg gikk opp i sengen, men han parerte, sa 58-åringen.

Han gikk derfra og sa han noe senere fikk høre at han ville bli anmeldt.

– Jeg opplevde at jeg sto igjen som en klovn, sa 58-åringen som slet med å huske detaljer, blant annet fordi han var i lsd-rus.

Her undersøker politiet åstedet i Møllendalsveien etter drapene i januar 2020.
Denne øksen er et av drapsvåpnene ifølge statsadvokaten.

– Handlet om juling

Han avviste at drapene var planlagt, men hevdet at det kun var snakk om å gi juling. Ifølge 58-åringen kom nattevakten med en bøtte med kniver og verktøy og låste opp døren til Hilbys rom.

58-åringen sa han gikk inn og stakk Hilby først. Han sa han tenkte «hva i helvete er det du holder på med» da han stakk kvinnen. Begge lå i sengen, og Kvandal var i live da han gikk derfra, forklarte 58-åringen. Han sa han visste at Hilby var død.

– Jeg prøvde å ta alt ansvar og skjule de andre, sa han.

Politiet sperret Gullfjellsvegen på broen bort til Osavatn etter at to mennesker ble funnet døde 13. januar 2020.

Slik startet saken

Drapssaken startet med at noen turgåere ringte politiet klokken 12.18 mandag 13. januar i fjor. De hadde funnet en presenning tilgriset av blod i en elv ved Osavatn langs Gullfjellsvegen.

Under presenningen fant politiet en død kvinne som de kjente. På en bag sto «Jan-Øystein», og politiet søkte opp navnet i registrene. På dette tidspunktet visste ikke de at han lå død på stedet.

– Politiet mistenkte at han var gjerningsmann, sa statsadvokat Benedicte Hordnes.

Politiet rykket ut til hospitset i Møllendalsveien der han bodde for å pågripe ham. De fant rommet hans blodig, men tomt.

Her, like ved Osavatnet, ble de to personene funnet døde.

Sengen utenfor hospitset

Først klokken 16.20 fant krimteknikerne Hilby død under presenningen. Da var rommet hans sperret av og politifolkene i gang med avhør på hospitset.

– Politiet var i kontakt med alle de fem tiltalte denne dagen, sa Hordnes.

58-åringen forklarte at det var problemer med å kjøre bort de døde, men at en bil ble skaffet til veie. Han husket lite av kjøreturen og gikk og la seg på rommet da han kom tilbake til hospitset.

– Om kvelden banket det på døren, og politiet sto med maskinpistoler, fortalte han.

Siden har han vært fengslet. Også de andre ble tatt etter kort tid.

Sengen til drapsofferet Hilby manglet på rommet. Den ble funnet i en skråning utenfor hospitset, sa aktor i sitt innledningsforedrag i retten mandag.

Hilbys seng ble funnet i en skråning utenfor hospitset. På rommet ble det funnet kniver og øks med blod fra de avdøde, ifølge statsadvokaten. Hun beklaget overfor de pårørende at de måtte høre grusomme detaljer.

Det var stort oppbud av politifolk foran tinghuset mandag morgen.

– Dårlige valg

Dagen etter at de døde ble funnet, ble det oppdaget at harddisken var stjålet. Det var nattevakten som gjorde dette. Han tok også en video av seg selv og den avdøde mannen på hans rom søndag formiddag, ifølge Hordnes.

Nattevaktens advokat sa at klienten hadde gjort dårlige valg.

– Men han ringte politiet før drapene og ville avverge dette. Han oppsøkte politiet før han ble pågrepet og sa også hvor de kunne finne videoen, sa forsvarer Erik Ulvesæter.

 • Hør podkast om drapssaken:

– Sorg, savn og sinne

Mor til avdøde Hilby fortalte om en snill sønn som er dypt savnet. Han var nevenyttig, flink i idrett og flink på skolen, ifølge moren.

– Til vår store fortvilelse begynte han med hasj 18 år gammel og sluttet også på skolen. Etter veldig mange år tok rusen overhånd, sa moren og fortalte at han begynte å sette sprøyter i 30-årene.

Advokat Ivar Blikra bistår de etterlatte etter Silje Helen Kvandal.

Blikra opplyser i en e-post at foreldrene gruer seg til rettssaken, men også ser frem til å få den overstått.

– Det siste halvannet året har for dem vært preget av vanskelige følelser som sorg, savn og sinne. De håper saken vil gi dem svar på de mange spørsmålene de sitter med selv om det brutale drapet på Silje uansett vil være uforståelig for dem.

– Silje var en omsorgsfull mor, datter og søster som er dypt savnet av familien, står det i e-posten fra bistandsadvokaten.

Det er satt av 19 rettsdager til saken.

 • Mann (58)

  Drapstiltalt. Bergenseren er dømt flere ganger og har erkjent straffskyld for drapene. Dømt en rekke ganger. Risikerer forvaring. Forsvarer: Einar Råen.

 • Mann (34)

  Drapstiltalt. Den polske nattevakten er tiltalt for å ha skrudd av videoovervåkingen, hentet øks og kniver og deltatt i drapshandlingene. Han ble pågrepet fredag 17. januar. Forsvarer: Erik Ulvesæter.

 • Mann (24)

  Drapstiltalt. Østlandsmannen var tilknyttet rusmiljøet i Bergen og ble pågrepet på Øvsttun 20. januar. Han skal ha holdt vakt mens de to andre drepte, ifølge tiltalen. Forsvarer: Jon Anders Hasle.

 • Mann (34)

  Tiltalt for vold, tyveri og å ha fjernet de døde. Bergensmannen erkjenner å ha skaffet transport og vært i bilen som skal ha fraktet ofrene fra hospitset til Osavatnet. Kjenning av politiet. Forsvarer: Erik Johan Mjell.

 • Mann (38)

  Tiltalt for fjerning av bevis. Ble pågrepet i en kommunal boligblokk i Arna dagen etter likfunnene og erkjenner å ha vært med på å transportere bort de døde. Forsvarer: Kjetil Ottesen.