Store nedbørsmengder – her forsvant nesten hele bilen under vann

Store nedbørsmengder i helgen skaper problemer på Østlandet. I Lørenskog måtte to barn hjelpes ut av en bil som sto fast i vannmassene.

Vannet samlet seg som i et basseng i jernbaneundergangen ved Lørenskog stasjon søndag kveld. Her skal bilen trekkes ut fra de store vannmassene.
  • Har du bilder av regnværet? Er det mye vann der du er? Send oss gjerne bilder på tips@aftenposten.no

Ved jernbaneundergangen rett ved Lørenskog stasjon forsvant en bil med to voksne og to barn nesten helt under vann søndag kveld. Vaktleder Lass Hoff hos Øst 110-sentralen sier til Romerikes Blad at brannvesenet har hjulpet to barn ut av bilen.

– Det satt folk i bilen, så vi har hjulpet to barn ut av bilen. De to voksne sitter igjen, mens vi skal få berget bilen ut. Vi får håpe det skjer noe med denne undergangen snart, for det er langt fra første gangen vi er her, sier Hoff.
Undergangen på riksvei 163 Lørenskogveien er nå stengt, opplyser Veitrafikksentralen øst. Også i rundkjøringen Marcus Thranes vei/Lørenskogveien er stengt.

– Parkeringsplassen som ligger nedenfor stasjonen, fylles opp med vann. Vi oppfordrer trafikanter som fremdeles står parkert på denne om å fjerne kjøretøyet.

Lommedalselva i Bærum gikk over sin bredd og flere biler sto under vann. Bilberging måtte til, og Skollerudveien ble stengt for kryssing av elven.

Farlig å være nær elver med store vannmengder

Uværet i Sør-Norge skapte problemer mange steder søndag. Veistrekninger ble stengt, ferger og tog innstilt, og forsikringsselskapene har fått mange skademeldinger.

Spesielt vestlige deler av Østfold, Oslo og Viken ble rammet av kraftig nedbør, mens deler av Trøndelag fikk kjenne på kraftig vind.

I Oslo har flere elver hatt større vannføring enn normalt. Brannvesenet i Oslo advarer søndag folk med å bevege seg ved flomstore bekker og elver. I løpet av dagen har Meteorologisk institutt anslått at det vil komme mellom 50 og 70 millimeter regn.

Twitter melder Brannvesenet i Oslo:

«Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsler om mye regn, jordskredfare, og flomfare i vårt distrikt. Det er i tillegg en del vind. Publikum bes om å ta forholdsregler ved å holde seg unna flomstore elver og bekker, samt kjøre forsiktig.

Maridalsvannet er i ferd med å fylles med for mye vann. Søndag kveld og natt til mandag øker Vann- og avløpsetaten i Oslo derfor vannføringen i Akerselva.

I løpet av søndag kveld ble vannføringen økt til 30 kubikkmeter per sekund fra Maridalsvannet, skriver avisa Vårt Oslo.

Operasjonssentralen i Oslo skriver på Twitter søndag kveld at Lommedalselva er i ferd med å gå over sine bredder ved Lomma. Flere biler på stedet står delvis i vann. Bilberging er rekvirert og Skollerudveien blir stengt for kryssing av elven.

Slik var vannstanden i Akerselva søndag. Mye nedbør denne helgen har gjort vannføringen større enn normalt.

Bergensbanen stengt søndag ettermiddag

Flom mellom Flå og Hønefoss stenger Bergensbanen, opplyser Bane Nor.

– Vi jobber med saken, men dette vil ta tid, skriver Bane Nor i en trafikkmelding ved 16.30-tiden søndag ettermiddag.

Pressevakt Olav Nordli i Bane Nor sier at det er store vannmengder mellom Gulsvik og Flå som har ført til stansen.

– Det er mannskaper på stedet, men det er for tidlig å si hvor lenge dette kan være. Det er fare for utvasking av banen som gjør at det inntil videre er stengt.

Det blir satt opp buss for tog mellom Hønefoss og Nesbyen, ifølge Nordli.

Krisestab og overvann

Som følge av mye nedbør og stor flomfare har Lillestrøm kommune satt krisestab.

– Vi holder øye med flere vassdrag hvor vannstanden er høy. Det er særlig Leirsund som er utsatt med tanke på overvann, sier kommunalsjef for miljøteknikk i Lillestrøm, Morten Nårstad, til Romerikes Blad.

Lørdag kveld ble Leirsund bro på fylkesvei 1535 stengt av Statens vegvesen som følge av høy vannstand i Leira. Også en gangbro like i nærheten ble stengt.

– Skulle vannstanden stige mye mer, kan det bli aktuelt å i første omgang evakuere fire boliger som ligger inntil Leira, sier Nårstad.

Vannstanden i Leira sank noe i morgentimene søndag, men med mer nedbør søndag er kommunen i beredskap.

Det var stor vannføring i elven Heddøla i Telemark søndag ettermiddag.
Flere steder i landet melder politi og andre myndigheter om stor vannføring.

Sterk vind flere steder

Flere steder i landet har det vært sterk vind og mye nedbør. Trær er blåst ned, og veier er blitt sperret. Folk bes om å kjøre forsiktig.

Fergeselskapet Fjordlines' seilinger mellom Kristiansand og Hirtshals kansellert på grunn av uvær.

En politipatrulje rapporterte om ras over E6 i Drivdalen mens de var på stedet, skriver politiet i Trøndelag på Twitter. Drivdalen ligger mellom Oppdal og Hjerkinn.

Vann i kjellere

Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If sier i en pressemelding at selskapet følger situasjonen nøye.

– Søndag er det meldt mye regn mange steder, og det kan gi vann inn i både bolighus og bedrifter, sier han.

Hvis det kommer mye vann inn i en innredet kjeller med bad, kan det bli skader for mellom 300 000 og 500 000 kroner, ifølge Clementz.

– Følg godt med på vannstanden rundt boligen og ta gjenstander og møbler opp fra kjelleren til en annen etasje om vannet truer med å komme inn, sier kommunikasjonssjefen.

Etter en klissvåt søndag – som i Oslo – starter høstferieuken bedre for mange på Østlandet. – Vi kan ikke love strålende vær, men det blir i det minste pauser fra regnværet, melder Meteorologisk institutt.