Ny link til Toska

Munch-tiltalte Petter Tharaldsen må nå forklare seg i en stor hasjsak etter han torsdag sa at han fikk NOKAS-penger fra en person som kobles direkte til David Toska.

NOKAS-dømte David Toska kobles igjen til Munch-ranet.

Avsløringen kom da Tharaldsen, tiltalt som fluktbilsjåfør i Munch-ranet, forklarte seg i Borgarting lagmannsrett om en rull med 8600 kroner i 200-sedler.Pengene dukket opp i ransaking hjemme hos Tharaldsen, da han ble arrestert drøyt ett halvt år etter angrepet på Munch-museet.Politiets interesse økte, da analyser viste at det på pengesedlene var glasstøv fra vinduet ranerne knuste på vei inn i NOKAS-bygget i Stavanger.

Veksthormoner

– Jeg fikk pengene fra Jan Gunnar Christiansen (31) som betaling for veksthormoner, sa Tharaldsen på spørsmål fra aktor i ankesaken. Dette er en viktig opplysning for statsadvokat Geir Evanger i Oslo statsadvokatembeter som skal aktorere den såkalte Wonderboy-saken. Saken gjelder import av 760 kilo hasj. To sentrale tiltalte er Jan Gunnar Christiansen, som skal ha gitt Tharaldsen NOKAS-sedler – og David Toska. NOKAS-sjefen skal ha finansiert deler av hasjligaens virksomhet.

Undersøker koblingen

– Dette er en svært interessant kobling som vi må undersøke. Vi har hele tiden jaktet på slike koblinger mellom Wonderboy-saken og NOKAS-ranet, sier statsadvokat Evanger. Han mener det er nødvendig å få frem Tharaldsens forklaring før Wonderboy-saken starter i Oslo tingrett i april.I tiltalen står det at Christiansen skal ha mottatt 4,3 millioner kroner fra Toska og en samarbeidspartner for finansiering av 200 kilo hasj i oktober 2004, altså et halvt år etter NOKAS-ranet.

"Onkel Skrue"

Det fremgår av tiltalen at millionene stammer fra straffbare handlinger. En kobling til NOKAS-ranet, med drap på en politimann, vil være straffskjerpende.Partneren som skal ha skutt inn penger i hasjpartiet sammen med Toska, er en mann omtalt som "Onkel Skrue" i dette kriminelle miljøet.Han er sammen med Toska dømt i forbindelse med en koffert med fem millioner kroner, som ble overlevert til finansakrobat Thomas Øye i 2001.I Munch-saken, der Toska mistenkes som oppdragsgiver, er også «Onkel Skrues navn fremme. Jakten på bakmennene fortsetter parallelt med rettsforhandlingene og aktorene spør fortløpende de tiltalte om de kjenner vedkommende.

Kommenterer ikke

Christiansens forsvarer, advokat Harald Grape, vil ikke kommentere påstandene fra Tharaldsen om at hans klient skal ha overlevert NOKAS penger.— Min klient har tilstått innførsel av 100 kilo hasj, men sier han aldri har hatt kontakt med David Toska eller andre med kobling til NOKAS. Og han kjenner dem heller ikke. Han har heller ikke oppgitt navn på noen som har finansiert hasjimporten, sier Grape.