Vi sosialiserer på nett

Ny norsk studie viser at nettsamfunn har fått en dominerende plass i mange nordmenns liv.

Etter at Facebook-feberen kom til Norge denne våren har nettsamfunn eller såkalte communities nærmest blitt allemannseie. Og nå er det ikke lenger bare ungdommen som er aktive i de virtuelle samfunnene. Gjennomsnittsbrukeren blir stadig eldre.

LES OGSÅ: 20 prosent har opplevd mobbing i nettsamfunnet sitt.

996.000 nordmenn, eller 30 prosent av den norske internettbefolkningen, besøker et nettsamfunn daglig eller flere ganger i uken. Det viser en studie gjort av forskningsorganisasjonen SINTEF i forbindelse med EU-prosjektet Citizen Media.

Over 5000 brukere fra nettsamfunnene Nettby, Biip, HamarUngdom og Underskog har svart på spørsmål om sine nettsamfunn-vaner. I tillegg har et representativt utvalg av internettbefolkningen på 500 personer besvart noen av de samme spørsmålene. Med internettbefolkningen menes personer over 12 år med tilgang til Internett.

Flere nettsamfunn på en gang

Studien viser en enorm interesse for å sosialisere seg på nett. Så stor er interessen at det ikke holder å være medlem ett sted. Et flertall av nettsamfunnbrukerne besøker to eller flere nettsamfunn daglig. Brukerne i Biip er ekstra aktive. Over 20 prosent av disse besøker så mange som fire eller flere nettsamfunn daglig.

— Det at mange er med i flere nettsamfunn og flertallet besøker flere nettsamfunn daglig er et av de mest overraskende funnene i studien, sier sjefsforsker Jan Heim.

Mindre TV

Han synes det er spesielt interessant å se at noen av brukerne faktisk sitter pålogget flere steder samtidig og at nettsamfunnet for mange har erstattet TV-tittingen.

Namsosjenta Nina Larsen (20) bekrefter at hun har blitt mindre opptatt av TV-en.

— Jeg sitter i sofaen med den bærbare PC-en på fanget og har bestandig TV-en på i bakgrunnen, sier 20-åringen til Aftenposten. Hun er et av 350.000 medlemmer i VG Netts nettsamfunn Nettby, der 45 prosent av brukerne svarer at de synes det er mer givende å være i et nettsamfunn enn å se på TV. I det lukkede nettsamfunnet Underskog er tallet oppe i 61 prosent.

LES OGSÅ: Biip.no etterligner Facebook

Studien, som offentliggjøres i dag, forsøker blant annet å gi svaret på hvem nettsamfunnbrukerne er, hva de gjør og hvorfor de velger et nettsamfunn fremfor et annet.

— Funnene i studien tyder på at nettsamfunnene er i endring. Brukerne går blant annet mer bort fra å være anonyme til å bruke sin egen identitet, sier forsker og doktorgradsstipendiat i SINTEF, Petter Bae Brandtzæg. Han ser også en tendens til at gjennomsnittsbrukeren blir eldre.

Nettsamfunnene brukes ikke lenger kun av unge eller kun til underholdning. Brukerne blir eldre og bruken nyttigere, mener forskeren.

— Jo eldre folk blir desto mer kommer nettsamfunnene til å bli brukt i en mer seriøs kontekst, sier Brandtzæg, og viser til nettsamfunn-suksessen Facebook som allerede har mange voksne nordmenn som medlemmer. Disse er også ofte knyttet til grupper relatert til arbeidsplassen sin og ikke bare vennegjengen.

Chatter med naboen

For mange nordmenn er nettsamfunnene blitt en viktig kommunikasjonskanal. Også for å samhandle med personer i eget nabolag.

— Jeg tror at de fysiske og "gamle" samfunnene får en mindre betydning for mange. Det vil si at vi i mindre grad vil tilhøre et nabolag eller borettslag, sier Brandtzæg.

Det stemmer for Nina Larsen som har 58 venner i Nettby. 50 av dem er venner hun hadde fra før, inkludert samboer, slektninger og folk fra nabolaget hjemme i Namsos. Hvis hun ser at vennene er pålogget i Nettby tar hun like gjerne kontakt med dem der fremfor å sende tekstmelding eller ringe.

Men 20-åringen har ikke bare samlet gamle venner i Nettby, hun har i likhet med mange andre nordmenn fått nye venner gjennom nettsamfunnet.

— De "gamle" samfunnene handler om et felleskap som har blitt til i en felles fysisk omgivelse, mens nettsamfunnene heller dyrker fellesskapet gjennom å finne mennesker som har de samme interessene som deg selv. Det er nettopp det nettsamfunn er, sosiale felleskap mellom mennesker som har de samme interessene, også uavhengig av sted og tid, forklarer Brandtzæg, som skriver doktorgrad om nettsamfunn.

Mer enn 30 venner

Studien viser også at mer enn halvparten av alle medlemmene har mer enn 30 venner i nettsamfunnet sitt og flertallet er med for å være sosiale.

— Det er interessant at et fåtall oppgir å ha sluttet i et nettsamfunn fordi det går på bekostning av å være sosial i det virkelige liv, sier Jan Heim.

Nina Larsen (20) sitter ofte med den bærbare PC-en på fanget mens TV-en står på i bakgrunnen.
Forsker Petter Bae Brandtzæg skriver doktorgrad om nettsamfunn.