Kjapt digitalt bilde

NY TV-HVERDAG. Fem klikk og fem minutter. Den første dekoderboksen til bakkenettet er lett å sette opp og gir bra bilder. Men helt uten snubletråder er det nye TV-signalet ikke.

Den første dekoderboksen til bakkenettet er fra Grundig.

Les også:

Om et drøyt halvår forsvinner det gamle, analoge TV-signalet for 80 prosent av landets husstander. Innen den tid må alle som benytter seg av en gammeldags luftantenne gå over til digital dekoder. Men hvordan oppleves overgangen i praksis? Aftenposten har testet en av de første digitale dekoderboksene. Du som trodde du bare skulle koble en liten boks bak TV-apparatet, vil bli skuffet. Her må du lære en ny fjernkontroll. Men den gir også tjenester og en kvalitet du aldri tidligere kunne forvente fra en luftantenne.Med mindre du kjøper en ny flatskjerm med innebygget dekoder (de første slike kommer på markedet utpå høsten en gang) må du nemlig nå ha en egen dekoder for å få inn signalet. Det er denne som ikke skal overstige 1500 kroner i innkjøp, ifølge konsesjonsvilkårene som leverandøren RiksTV arbeider etter.

Lett, men...

Førsteinntrykket etter at enheten er utpakket, er at RiksTV og dekoderleverandør Grundig ikke kunne gjort dette særlig mye enklere. Det er bare å koble den til TV-apparatet, skru på begge to, og så er du i gang. Fem klikk gikk med til oppsøk og fullstendig kanalsøk. Dermed var 24 TV-kanaler og 16 radiokanaler funnet. Ikke dårlig. Sammenlignet med en tradisjonell TV, hvor du selv må søke deg frem til hver enkelt kanal og legge den inn på et program, er dette faktisk mye enklere.Problemet ligger snarere i det som er utenfor RiksTVs kontroll, nemlig å "bare" koble sammen TV og dekoder. Det blir fort litt knot før du finner ut hvordan dette gjøres, i hvert fall på en ny eller ukjent TV. Dessuten må du sette i dekoderkortet riktig vei. Jeg satte det selvfølgelig i feil først.Den slags feil vil nok være gjenkjennelig for mange av dem som fortsatt sitter med luftantenne, for de er neppe blant de mest TV-teknologisk oppdaterte. For andre er sånt en ren selvfølge. Jeg tror nok de færreste vil oppleve denne hindringen som helt uoverstigelig. Når skjermen blir svart, sørger du nok for å lære deg hvor den riktige knappen er.

Kjapp.

Dekoderen er, i motsetning til mye som fortsatt finnes på markedet fra kabelleverandørene, både lett å bruke og rask. Selve TV-opplevelsen er førsteklasses, og vil utvilsomt være en forbedring for mange. Er signalet godt i ditt område, kan du faktisk klare deg med en antenne stor som en håndflate. Denne vil muligens måtte stå i et vindu. Er signalet ikke helt perfekt, vil du se små firkanter og forstyrrelser i bildet som ser helt annerledes ut enn den "snøen" vi husker fra analog TV. For billedfriker finnes det en egen måler i dekoderen, som konstaterer om du faktisk ser på et perfekt bilde eller ikke.For den som ikke er vant til en digital dekoder, er EPG (Elektronisk Programguide) den store nyheten i bakkenettet. Den viser deg hele TV-programmet for den nærmeste uken, med litt info om hver enkelt post. Meget nyttig. Hver gang du skifter kanal, ser du navnet på det som nå går, hvor lenge det har gått og hvor lenge du har igjen. Har du en flatskjerm med HDMI-inngang, vil EPG-bildet se betydelig lekrere ut og ha plass til mer tekst. Men det er også den eneste forskjellen. Ingen av kanalene i bakkenettet sender bilder i HD-kvalitet, som de fleste slike apparater kan motta.Muligens er det lurt å vente litt med dekoderkjøp. De første boksene som nå kommer på markedet, er ikke i stand til å ta inn NRKs nye digitale tekst-TV. Boksene med slik funksjonalitet kommer ikke før oppunder jul, og vil være noen hundrelapper dyrere. Da kommer også enda dyrere bokser som inneholder PVR (Personal Video Recorder). Du kan allerede få kjøpt denne boksen fra Grundig til rundt 400 kroner, vel å merke dersom du tegner abonnement på RiksTVs kanalpakke et helt år. Hvis du ikke vil betale for TV-kanalene, får du likevel seks TV-kanaler og 16 radiokanaler gratis. Men da må du ut med 1500 kroner for dekoderen.

For mange vil EPG (Elektronisk Programguide) være den store nyheten i bakkenettet.
Er du heldig med signalet, kan du rive ned takantennen og erstatte den med den lille antennen som her er plassert oppå dekoderboksen.