Norge

Førstemann hjem med fly

EINAR Sverre Pedersen sitter i Sunderlandmaskinen. Kvart over to tok den av fra basen i Woodhaven i Skottland. Nå har han navigert seg frem over Nordsjøen. Som en av den åtte mann store besetningen er han blant de aller første nordmenn som kommer i fly hjem til Norge 8. mai.

 • Hegna Liv

JEG tror ikke vi klarte å holde tårene tilbake av lutter glede over det som var i ferd med å skje. Vi gratulerte hverandre for at nettopp vi var blitt plukket ut til å være de første flybesetningene som fikk lande i Norge igjen. Det var bare en tilfeldighet at det var vi som var mest uthvilt da ordren kom om å fly Fredskommisjonen til Norge for å motta den tyske kapitulasjonen.

Dette sier tidligere sjefnavigatør i SAS, Einar Sverre Pedersen. Han er nå bosatt i Anchorage, Alaska. Sammen med andre flyveteraner forsøker han under sitt Norgesbesøk å få istand et møte mellom dem som dengang var med i de første flyene til Norge i 1945: — Vi var litt spente på mottagelsen. Tyskerne hadde jo ikke overgitt seg. Vi fikk beskjed om å sirkle over byen før vi kunne gå ned ved Fornebu. Fra luften var vi vitne til at busslastene med frigitte fanger fra Grini kom til Universitetsplassen. Jeg har fremdeles bilde av dette i albumet hjemme, sier Pedersen.

Efter en kort stund kom meldingen: "Dere kan gå ned nå. " I mellomtiden hadde tyske styrker sørget for at sjøflyhavnen var renset for småbåter. Klokken var tyve over fem. - Da vi la inntil bryggen og gikk opp til tyskerne som ventet, ble det sagt at de allerede hadde overgitt seg og var lite villige til å gjøre det igjen. De engelske offiserene vi hadde med, godtok ikke det, og tyskerne måtte igjennom den ydmykende prosessen en gang til, sier Pedersen.

— Hva mente de med at de allerede hadde overgitt seg?

— Jo, det hadde seg slik at et fly fra Royal Air Force, en Dakota (DC 3) hadde fløyet opp fra Danmark som var fritt allerede 7. mai, med en last full av journalister. Da de landet, trodde tyskerne at det var fredskommisjonen!

Nesten klemt ihjel på Karl Johan Efterat flyene hadde landet ved Fornebu, skulle mannskapene inn til Hotel Bristol for å spise middag. Derefter skulle kommisjonen videre til Lillehammer, hvor den formelle overgivelsen fant sted. Pedersen trekker på smilebåndet igjen mens minnene fra den gang strømmer på: - Ved Universitetsbiblioteket ble vi stanset av folkemengden. Alle stanset for å lytte til kong Haakon som talte i radioen. Talen ble sendt over noen høyttalere. Efterhvert kunne man bevege seg litt videre. Men ved Grand Hotel oppdaget noen at vi ikke var tyskere selv om vi satt i en tysk buss. Vi ble halt ut og nærmest klemt ihjel da vi forklarte hvem vi var og hva vi skulle. Vi måtte berge oss opp på taket av bussen mens folkemengden stemte i med "Ja, vi elsker" . Jeg glemmer det aldri! Det var dette vi hadde ventet på i fem år, sier Einar Sverre Pedersen. Han har aldri sett landet så vakkert som nettopp denne dagen, spirende grønne bjerketrær og vaiende norske flagg over det hele.

— Når man ser tilbake, fremstår det som et historisk øyeblikk, naturligvis. Akkurat der og da prøvde vi vel mest å få litt kontroll over følelsene våre, men det var ikke lett. Aldri har jeg opplevet noe tilnærmelsesvis så gripende som å komme hjem 8. mai 1945, sier Einar Sverre Pedersen til Aftenposten.

Les også

 1. Festung Norwegen: Kamp eller kapitulasjon?

 2. Siste dag på Grini

 3. Frigjøringssymbol i knickers og selbustrømper

 4. Det Tredje Rikes fall

 5. Skjebnedag også for taperne

 6. Hans Majestet har den glede...

 7. Den lille mann og krigsheltene

 8. Hånens skarpe skudd

 9. Spennende fredsdager for Regjeringen

 10. Kongen samlet hele Norge

 11. Malurt i gledens beger

 12. Kan det skje igjen?

 13. Dyp respekt for Sovjets kamp

 14. 47 radioagenter i 45

 15. Livsfarlig hemmelig tjeneste

 16. Gutta fra skauen

 17. Betagende hjemkomst til land i fred