Norge

Smittet av Syria-krisen

Med krigen i nabolandet er også Tyrkia blitt en kruttønne, mener norsk forsker.

  • Aftenposten Redaksjon

- Hvem kan stå bak terroren i Ankara?

- Jeg venter på at en gruppering står frem og tar på seg ansvaret. Det pleier jo å skje etter slike angrep, sier Siri Neset, som er prosjekttilknyttet forsker ved Christian Michelsens institutt i Bergen. Hun har forsket på tyrkisk politikk siden 2012.

- Anklagene går i alle retninger?

- Mange tror det er terrorgruppen IS som står bak, andre retter mistanken mot de ultranasjonalistiske «grå ulvene», en militær gren av nasjonalistpartiet. Uansett viser denne tragedien hvor lett antennelig situasjonen i Tyrkia er blitt.

- Er angrepet en følge av krigen i nabolandet Syria?

- Det har i hvert fall lenge vært grunn til å frykte at den regionale situasjonen skulle smitte over på det tyrkiske samfunnet. Landet har så mange ulike grupperinger som har ulike utenrikspolitiske interesser. Tyrkere flest har en svært lav appetitt på å involvere seg i Syria. De ser at det får konsekvenser innenriks.

- Lar det seg gjøre å holde valg i Tyrkia om tre uker?

- Jeg tror nok at president Recep Tayyip Erdogan ønsker valget gjennomført. Men hvis han skulle få målinger som viser at han er stadig mindre populær, og at hans parti AKP faller veldig, kan situasjonen endre seg.

- Erdogan mistet sitt rene flertall ved valget i juni?

- Ja, og det viste seg raskt at han ikke var interessert i lage noen koalisjonsregjering med andre partier. Da det kurdiske venstrepartiet HDP kom over sperregrensen og inn i parlamentet, vendte Erdogan seg mer mot nasjonalistene for å trekke velgere fra partiet deres, MHP.

- Og nå bomber Tyrkia kurdiske mål i Syria?

- Ja. Og en av årsakene til Erdogans offensiv mot det kurdiske PKK, er nok også å tekkes nasjonalistene. Den tyrkiske statens tradisjonelle hovedlinje har vært å hevde «Tyrkia først», å unngå fragmenteringen i religiøse og etniske grupper. Men så har vi sett at Erdogan i den senere tid, for å vinne valg, har spilt mer på ulike identiteter. Og den generelle stemningen i landet er blitt mer hatsk overfor kurderne, sier Neset.